Rassamın isimsiz mağazası

Güncelleme Tarihi:

Rassamın isimsiz mağazası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 00:00

Ressam Günseli Kato, Çırağan Sarayı’nın içinde bir müze-mağaza açtı. Mağazada sanatçı tarafından hazırlanan objeler, yurtdışından getirilen özel malzemelerle oluşturulan takılar, şallar, eşarplar, masalar, sandalyeler ve konsollar var.

Çok yakında üzerine sanatçının resimlerinin basıldığı tişörtler de satılacak. Her sezon ürünlerin ve konseptin değişeceği mağazada bu yıl kırmızı, vizon rengi ve altın sarısı tonları ön planda. Günseli Kato Çırağan’daki mağazasıyla turistlere, Türkiye’nin modern çizgisi hakkında kültür elçiliği yapmayı hedeflediğini söylüyor.

Günseli Kato, geçtiğimiz hafta Çırağan Sarayı’nın içinde küçük ve şık bir dükkan açtı. Dükkanın bir ismi yok, sadece müze mağaza olarak geçiyor. Yaklaşık altı ay önce Çırağan Otel’den gelen davetle çalışmalarına başlayan sanatçının mağaza teklifini kabul etmesinde, yaptığı işlerin Çırağan Sarayı’yla bütünlük sağladığını düşünmesi etkili oldu. Mağazanın amacı tişört, aksesuvar veya masa üzerine konan küçük bir objeyle, sanatı hayatın içine sokmak, sanatla tasarım keyfini yaygınlaştırmak. Aynı zamanda özellikle yabancı turistlerin tercihi olan Çırağan Otel’de başka ülkelerdeki sanatseverlerle Türk tasarımlarını buluşturabilmek.

Kato, dükkanını müze mağaza olarak tanımlıyor. Yaptığı işleri Metropolitan Müzesi ve British Museum’daki sanatçılarla eşdeğer görüyor. Yurtdışındaki müzelerin içinde özel ürünler satan mağazaları çok sevdiğini ve öyle bir
/images/100/0x0/55eb5f98f018fbb8f8bcede4
mağaza yaratmayı hep hayal ettiğini söylüyor. "Sanatı, cesaret ve özgürlük olarak görüyorum. Sanatçı her konuda tasarım yapabilir. Bence insanlar, sanatı, görünen objelerle daha fazla hayatın içine katmayı seviyor. Sanatçı için sanatın yaygınlaşmasına katkıda bulunabilmek ve daha çok kişiyle buluşabilmek önemli bir misyon."

Mağazada, kolyelerden eşarplara, heykel tasarımlarından mobilyalara uzanan, sanat ve tasarıma ilgi duyan herkese hitap eden parçalar var. Mağazaya girdiğinizde, kırmızı ve vizon üzerine altın ya da gümüş varakla süslenmiş mobilya ve objeler sizi karşılıyor. Bütün objelerin üzerinde Kato’nun usta fırça darbeleri yer alıyor. Osmanlı ve Uzakdoğu sentezinin hissedildiği mobilya ve aksesuvarlara sanatçıya ait mühürler gümüş baskı olarak yerleştirilmiş. Masa, sandalye ve dolaplarda altın varaklı özel bir yazı çeşidiyle tasavvuf kültüründe ve Japon geleneğinde yer alan sonsuzluk sembolü kullanılmış. Ürünler arasında hazır alınıp rengini ve desenlerini Kato’nun tasarladığı mobilyalar var.

SÜREKLİ YENİLENECEK

Hazırlıkları altı ay süren koleksiyonun en az altı ayda bir yenilenmesi planlanıyor. Bu süre içinde de başka renklere sahip yeni parçalar koleksiyona eklenmeye devam edecek. Hedefleri mağazaya her baktığınızda yeni ve farklı ürünlerle karşılaşmanızı sağlamak. Tekstil ürünleri ve aksesuvar gruplarında, hazır olan fakat henüz sunulmayan parçalar var. Mesela kadınlar için tasarlanan ve üzerinde Kato’nun hazırladığı resimlerin basılı olacağı tişörtler bu ay içinde satışta olacak.

Mağazdaki fiyatlar 500-10 bin Euro arasında değişiyor. Günseli Kato resimleriyle kıyasladığında bu rakamların çok normal olduğunu söylüyor: "Sanat çok pahalı bir hobi. Bir ressamın resmini alıp duvara asabilmek, maddi ve kültürel anlamda önemli bir zenginliğe sahip olmayı gerektiriyor. Ülkemizde resim, dünyadaki örneklerine göre daha uygun fiyatlarda satılsa bile sanat hálá sayılı bir kitleye hitap ediyor. İkinci mağazamı Cannes’da açmayı planlıyorum. Yurtdışında yapılan her işin, sanat ve tasarım konusunda ne kadar geliştiğimizi göstereceğini ve ülkemize katkı sağlayacağını düşünüyorum. Konsepti aynı olacak mağazanın konumu için Fransa ziyaretlerine başladık bile. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!