Rahmin alınmasına paydos

Güncelleme Tarihi:

Rahmin alınmasına paydos
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Son 5 yıldır Avrupa ve ABD'de sık kullanılan, Türkiye'de başarılı uygulamaları bulunan historoskopik cerrahi yöntemlerle, kadınların rahimleri alınmadan miyom, polip, endrometriosis (çikolata kisti), yumurtalık kisti, bazı rahim içi bozukluklar, kanama gibi sorunlar çözüme kavuşturuluyor. Dokunun kesilmesine gerek kalmadan, lazer veya elektrokoter, 0.5 santimetre çaplı mikroskopla vajinadan girilerek yapılan historoskopi yöntemiyle, rahimleri alınmadan kadınların korkulu rüyasına son veriliyor. Bu özellikle üreme çağındaki kadınları erken menopozla karşı karşıya kalmaktan kurtarıyor.

Süleymaniye Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kadir Savan, historoskopinin önce tanı daha sonra da tedavi yöntemi olarak kullanıldığını söyledi. Klasik cerrahi yöntemlerin tersine ne karın ne de rahimde kesiye gerek duyulmadığını belirten Doç. Dr. Savan, ‘‘Önce şikâyetlere yol açan nedenleri saptıyoruz. Rahim içindeki patolojik durum ortaya çıkarılıyor. Tanıdan sonra da hemen ameliyata yöneliyoruz. Miyom denilen rahim urları varsa, lazer veya elektrokoterle yakarak yok ediyoruz. Polip gibi tümoral oluşumlar için de aynı yöntem izleniyor. Polipten alınan doku örneği hemen patolojik incelemeye gönderilebiliyor. Gelecek sonuca göre hareket ediliyor’’ dedi.

Yöntemle hastanın üreme fonksiyonlarının bozulmadığını, hatta arttırıldığını söyleyen Doç. Dr. Savan, ‘‘Historoskopik cerrahi bize çok geniş kapsamlı ve çok kolay bir cerrahi teknik sağladı. Hastaların büyük çoğunluğunda (özellikle kanama, miyom, polip şikâyeti bulunanlara) artık büyük, açık ameliyat yapmamız gerekmiyor’’ dedi. Historoskopi ayrıca, bazı kısırlık olgularında, dış gebelik sorunlarında yapışıkların giderilmesi, tüplerin bağlanmasında da kullanılıyor. Historoskopi yüzeysel genel anesteziyle uygulanıyor ve yaklaşık 10 dakikada tamamlanıyor, daha az kanamaya yol açıyor. Hasta beslenmeye erken geçiyor, kısa süre hastaneden evine, işine dönebiliyor. Yöntem, kesimin bulunmaması nedeniyle de estetik olarak tanımlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!