Prostat kanserini yakalayan akıllı molekül

Güncelleme Tarihi:

Prostat kanserini yakalayan akıllı molekül
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2013 00:00

Prostat kanseri ve metastaslarını bulan akıllı molekül Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyofarmasi Laboraduvarı’nda bulundu. Nükleer Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kabasakal, prostat tümörünün ürettiği antijene bağlanarak işaretleyen ve görüntülenmesine olanak sağlayan antikoru ürettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

İlk kez Almanların ürettiği sözkonusu işaretleyici molekül (antikor), daha önce AB fonları, TÜBİTAK ve üniversite araştırma fonundan alınan toplam 1 milyar liralık desteklerle kurulan fakültenin Radyofarmasi Laboratuvarı’nda geliştirildi. Böylece sadece Almanya’da bir merkezde yapılabilen bu yöntem Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında da kullanılabilir hale geldi. İzinler, bütçe, doğru maddeyi bulmak yaklaşık 4 ay sürdü.
Prostat kanseri tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılabiliyor. Ancak tedavi şekline karar verilebilmesi için hastalığın ne kadar yaygın olduğunun bilinmesi gerekiyor. Buna evreleme deniyor. Diğer kanserlerde PET yaygın bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılsa da işaretleyici antikor protein prostat tümörünü gösteremiyor. Bu nedenle prostatta hastalığın evresinin bilinebilmesi için BT, MR, kemik sintigrafisi gibi yöntemler birlikte kullanılıyor. Ancak bunların hiçbirisi yeteri kadar başarılı değil. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda üretilen akıllı ilaç (antikor proteini) Ga-68, prostat kanseri üzerinde bulunan bir çeşit antijen olan PSMA’yı vücutta buluyor. Ona yapışıyor. PET çekildiğinde Ga-68’in bağlandığı tümör görülüyor.

Haberin Devamı

DÜNYADAKİ BİRÇOK MERKEZİN ÖNÜNE GEÇTİK

Prof. Dr. Kabasakal, “Tek görüntüleme yönteminin yetmesi maliyetlerin çok düşmesi anlamına geliyor. 24 hasta üzerinde denedik. Görüntü sonuçları çok iyi. Prostat tümörüyle ilgili çok daha fazla bilgiyi bu yöntemle elde etmek mümkün. Bu gereksiz yapılan ameliyatların azalması, gereken hastalarınsa ameliyat olması demek. Ayrıca hastalara çok yüksek radyasyon verilmiyor. İşlem süresi 30-45 dakika kadar sürüyor. Bunu yapabilerek dünyadaki birçok merkezin önüne geçtik” dedi.
Kanseri işaretleyen radyoaktif molekülü bulan ekibin içinde Prof. Dr. Kabakasal’ın yanısıra Yrd. Doç. Dr. Meltem Ocak, Dr. Emre Demirci ve Prof. Dr. Ahmet Araman, kimyager Aslan Aygün de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!