Prenses Versace

Güncelleme Tarihi:

Prenses Versace
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Önceleri ağabeyi Gianni Versace'nin ilham perisiydi, artık kendini kanıtlamış bir modacı. Donatella Versace, Versace efsanesini yaşatıyor.

Onu yıllarca Gianni Versace'nin yanında gördük. Defilelerde, şovlarda, röportajlarda. Uzun sarı saçlı, güneş yanığı tenli, endamlı bir kadın. Versace'nin ‘‘Benim ilham perim’’ dediği bu kadın kızkardeşi Donatella Versace idi. Moda dünyasının ayrılmaz ikilisiydiler. İlk kez 10 yaşındayken ağabeyinin bir partisinde adım attı moda dünyasına. Ağabeyinin ‘‘prensesim’’ dediği Donatella, Versace şovlarının değişmez bir siması haline geldi. Ağabeyini hiç yalnız bırakmıyor, özel yaşamlarında da fırsat buldukça İtalyanlara özgü büyük ailelere yakışır bir birliktelik sürdürüyorlardı. Başlarda, hatta çok sonralara kadar ilham perisi Donatella, Versace markası efsaneleşinceye kadar ağabeyine destek olarak moda endüstrisinde manevi bir rol oynadı.

Yıllar içinde Versace markasını bir efsaneye dönüştürdüğünde, moda endüstrisinde bir dev olduğunu kanıtladığında da iki kardeş, yolun başındaymışcasına omuz omuza dayanışmalarını sürdürdüler. Ta ki...

YALNIZLIK GÜNLERİ

Gianni Versace'nin 1997 yılındaki trajik ölümü acılı kızkardeş için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Moda dünyası ünlü modacının ölümünden sonra önce acıya, sonra suskunluğa büründü. Ardından meraklı bir bekleyiş başladı. Çünkü Donatella Versace bayrak yarışını devralmıştı. Artık eskisinden çok farklı bir rolü üstlenmek durumundaydı. İlham perisi, moda yarışında önlerdeki koşuyu temposunu düşürmeden sürdürmeye soyundu.

Ağabeyinin ölümünden sonraki ilk koleksiyon şovu moda dünyasının soluğunu tutarak beklediği bir prömiyere dönüştü. Hüzünlü bir bekleyişti bu. Podyumun önü ve arkası derin bir sessizliğe bürünmüştü. Donatella'nın ilk moda gösterisi moda dünyasının dev isimlerinin desteği ile duygu yüklü bir atmosferde başladı. Sonuç ise dört dörtlük bir başarıydı. Kızkardeş, bayrak yarışında tempoyu hiç düşürmemişti.

Şov devam etmeli

Donatella Versace birdenbire kendisini moda endüstrisinin bir başrol oyuncusu olarak bulduğunda önce çok bocaladığını söylüyor. Fantastik dünya artık bir iş dünyasıydı onun için. ‘‘Ağabeyim gösteri sürsün isterdi. Benim bu işi yürütmemi arzu ederdi. Kaldı ki evde oturacak biri değilim. Berbat bir ev kadını olurdum’’ diyor.

Versaceler İtalya'nın güneyinde Calabria'da terzi olan anneleri tarafından yetiştirilmiş. Dediğim dedik, baskın bir kişilik sahibi olan annenin yanında babalarının biraz silik kaldığını anlatıyor Donatella. ‘‘Yaramazlıktan da geri kalmazdık ama. Babam uyurken arabasını kaçırıp diskolara giderdik. 11 yaşında saçlarımı boyuyordum’’ diye anlatıyor o günleri. Hala süse ve güzelliğine düşkün biri olduğunu söylüyor: ‘‘Los Angeles depreminde herkes can derdinde koşuştururken ben kozmetik kremlerimin derdine düşmüştüm.’’

Moda dünyasının o parıltılı, fantastik atmosferi içinde büyümüş Donatella. Naomi Campbell'i 12 yaşından beri tanıyor. Bütün top modeller arkadaşı. Onlarla ‘‘kız kıza’’ muhabbetleri çok seviyor. Ama şimdi kızkardeş Donatella artık farklı bir konumda. Gerçek bir iş kadını. Üstelik risk alabilen biri. Yeni tasarım ekibini kurarken kendisiyle tamamen zıt zevkleri olanları seçtiğini söylüyor. Yaptıkları konusunda eleştiriye, daha da önemlisi ‘‘doğruyu söyleyenlere’’ ihtiyacı olduğunu söylüyor: ‘‘Tıpkı benim Gianni'ye hep yaptığım gibi, doğruyu söyleyen birileri gerekiyor.’’

Donatella Versace, ağabeyinin küçük prensesi, bir yıl gibi kısa bir sürede kendini kanıtlamış bir modacı. O artık moda dünyasının Prenses Versace'si. Çocukluğundan beri içinde bulunduğu o parıltılı dünyada rol değiştirdiğinden bu yana başarı üstüne başarı ekliyor. Ünlü moda dergilerinin sayfalarında Versace'ye yakışır yenilik ve çarpıcılıktan hiçbir şey eksilmedi. 1998 Sonbahar-Kış sezonunun giysileri yeni bir ruhla Versace'nin çizgisini sürdürüyor. Ağabeyinin çizgisine spiritüalist bir soluk katan Donatella, romantizmden yana tercihini koymuş görünüyor. Giysilerde yumuşak, parıltılı, kadınsı unsurlar ağırlıklı. Saçlarsa uzun ve doğal. Kadınlar masal kahramanları gibi görünüyor. Moda endüstrisinin amansız çarkları dönerken kızkardeş Versace kaydettiği gelişmeye kendisi de şaşırıyor.

Evet, belki kızkardeş ağabeyinin çizgisini sürdürmek için yola çıktı. Ama bir yıl içinde bundan fazlasını başardı. Başlangıçta ağabeyine destek olan kızkardeş, ‘‘Onu hep yanımda hissediyorum’’ diyor. Böylece bir anlamda kardeşlerin dayanışmasının sürdüğünü ifade ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!