Perran Ziya'yı seçerdi

Güncelleme Tarihi:

Perran Ziyayı seçerdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yayından kaldırılan Şehnaz Tango'nun başrol oyuncusu PERRAN KUTMAN

Kimler seyrediyordu Şehnaz Tango'yu?

- Daha çok kadınlar...Yapılan bir araştırmaya göre A düzeyi yüksek gelir grubu, yani ayda ortalama 250 milyon ve üzerinde kazananlar bu diziyi seyrediyor. Oysa dizinin kaldırılacağı haberini duyup eylem yapmaya kalkan kadınlar, Adana, Antalya, Ayvalık, İzmir ve Bursa'dan çıktı ve aralarında orta gelir, alt gelir grubundan insanlar da vardı. Ev kadınları çoğunluktaydı...

Dizi kaldırıldığında kanalın telefonları kilitlenmiş...

- Önceleri bu kadar tepki gelmesine çok şaşırdım. Nitekim bir diziydi Şehnaz Tango ve artık dördüncü yılını dolduruyordu. Bitmesi normaldi. Ancak biz oyuncular, senaristimiz, ışıkçımız, bütün ekip öyle kaptırdık ki kendimizi, ister istemez dizinin bitmesi hepimizi çok üzdü. Özellikle de Macide Tanır'ı. Çünkü o sadece Şehnaz Tango'yla yaşıyordu...

Peki Perran Şehnaz'sız olmaya alışabilecek mi?

- Şehnaz karakterini çok sevdim ben. Onu eldiven gibi giydim. Şu anda boşlukta gibiyim. Onu nasıl arıyorum, anlatamam...Şehnaz'ın kostümlerini aşağı kattaki odama götürdüm. Onları ayırırken gözlerim doldu, bir daha onlarla yaşayamamak onları giyememek çok üzecek beni. Sanatçı geleni oynamaz, karakteri yaratır. Ben bir karakteri yaratırken çocukluğuna kadar düşünürüm. Ne şartlarda büyümüş? Hangi okulda okumuş? Şehnaz da böyle oluşmuştu. Çok sağlam bir karakterdi.

Şehnaz zamanla evrim geçirdi. Çocuklarını büyüttü, iş sahibi oldu, aşkı yaşadı hem de maceraperest bir erkekle. Siz de son dönemde göğüslerinizi küçülttünüz, saç şeklinizi değiştirdiniz, gençleştiniz. Perran Şehnaz'dan mı etkilendi?

- Şehnaz çocuklarını arkadaş olarak büyüttü. Ayrıldığı eşiyle saygılı beraberliği, kırıntılar kalmış aşkı da bir şekilde devam ettirmeye çalışırken beceremedi... Sonra nedense yeni biri hayatına girdi. Şehnaz'ın bu aşkı yaşaması gerekiyordu. Her kadında vardır bu. Sonu iyi ya da kötü olsun her kadın yaşamak ister. Bir şeyi yaşama hevesi varken, moral çöküntüsünden sonra biraz kendini toparlamaya çalışan her kişi önce kuaföre gider. Şehnaz kendinde değişiklik yapma gereğini duydu. Perran ise halinden memnundu. Ama ne zaman göğsünde kist olduğunu öğrendi ameliyat geçirdi. Ve bu arada göğüslerini küçülttü.

Göğüsleriniz kaç beden küçüldü?

- İki beden

Peki bu değişiklik Perran'ı nasıl etkiledi?

- Yapımda bozukluk oldu. Çünkü ameliyat öncesi çok büyük göğüslerle hareketlerim ağırdı. Bir de emniyet telkin eden bir halim vardı. Mesela dizide herkes göğsüme yatıp ağladı. Şimdi pek kimse ağlamıyor. Çünkü kendileri gibi bir kadın var artık karşılarında. Özel yaşamımda daha enerjik oldum. Mesela durup dururken yerimde zıplamak istiyorum. Sırt ağrılarımdan da kurtuldum. Keşke bu operasyonu daha önce geçirseydim diyorum...

Giyim tarzınız Şehnaz'la aynı mı?

- Her zaman farklıydı Şehnaz'dan. Mesela bazen eksik bir kostüm olduğunda evden getirmem isteniyordu. Bunu asla yapmadım. Çünkü Şehnaz'ın giyim tarzı özeldir. Mesela hep inci kullandım. Bir sıra inci kolye ve küpeleri o kadının simgesiydi. Alpay'la tanıştıktan sonra gümüşler başladı. O kadının değişimiydi. Kadın değişimi kolay kabul etmez aslında. Şehnaz, Alpay hayatına girince uzun bol etekler, çizmeler giymeye başladı, sonra gümüşler taktı.

ŞEHNAZ'IN ANISI KOLYE

Şu anda boynunuzdaki kolye sizin mi Şehnaz'ın mı?

- O bana Şehnaz'dan kalan bir anı. Hiç çıkarmıyorum.

Başlangıçta ev kadınları Şehnaz'la çok özdeşleşmişti. İyi bir anne, yardımsever, işbitirici, verici bir kadın. Ama sonra hayatına giren bu erkeği bir türlü benimseyemediler. Kendilerine yabancı buldular. Belki de bu aşkı onaylamadıkları için rating düştü...

- Önce şuna karar vermek lazım. Televizyon kanalının ifadesine göre bu dizi diğerlerine oranla ‘‘naif’’ bir dizi. Çok rating getirmiyor. Bu yüzden hiçbir zaman rating tavana vurmadı. Rating denen ölçüm aletlerine de güvenmiyorum zaten. Belki bu aletleri değiştirsek, Florya, Yeşilyurt, Ulus, Kadıköy gibi semtlere koysak herşey farklı olacak.

Dizinin kaldırılmasında rating bahane miydi sizce?

- Bence kesinlikle rating yüzünden değil, maliyeti yüksek bir diziydi bu. Böyle bir kadroyla da maliyetinin yüksek olması normal. Şimdi daha ucuza diziler yapılabiliyor ve o dizilerle ratingde günün birincisi olunuyor. Bugün artık televizyonda günün birincisi olmak önemli! Şehnaz Tango naif geldi. Günün birincisi olmasına biz yardımcı olamadık, onlar da kaldırdı...

Şehnaz Tango artık gerçek hayatı işlemeye başlamıştı. Topluma mesajlar veriyordu. Dizinin kaldırılmasının avantaj ve dezavantajları nedir sizce?

- Belki de çok zamanında kalktı dizi. Çünkü bundan sonra işlenecek temalar seyirciyi daha da irrite edebilirdi. Yeni bir karar alınmıştı. Sarı gül ve şiirle sürmüyor hayat. Artık gerçekleri anlatmaya başlamıştık. İşte o zaman seyirci gerçekleri kabullenemiyor ve ‘‘bana masal anlat’’ demeye başlıyor. Ratingler asıl o zaman düşecekti. Ama yapmamız gereken de buydu. Üç sene sevgi, gül, şiir anlatılamaz. İzleyicilerin dizide gerçeklerle yüzleşmesi gerekiyordu artık. Dizinin yararları da oldu. Mesela bir arkadaşamını kapıcısı kocasına kafa tutmuş.‘‘Sen burada sadece kapıcı aylığı alıyorsun. Ben gündeliğe gidiyorum. Aklına estiğinde edepsizlik edemezsin, istediğin zaman çeker gidersin, ben çocuklarıma bakarım bak Şehnaz nasıl bakıyor?’’demiş.

Erkeklerden nasıl tepki aldınız?

- Onlar bu Alpay meselesine hiç sıcak bakmadılar. Ve de Perran suçlanmaya başlandı. Perran imajını bozdu dediler. Perran imajını bozmadı, Şehnaz bütün görevlerini bitirdikten sonra aşık oldu. Buna hiç hakkı yok mu?

En son hamile kaldı Şehnaz. Bu da ne artık, fazla olmuyor mu, demediler mi?

- Vallahi demediler. Hamilelikten sonrasını düşünemedik. Ama dizi devam etmiş olsaydı, Alpay'la evlenecektim. 37 bölümlük anlaşmamız vardı. Evliyken yaşanan sorunları bir arada nasıl aşacağımızı bulacaktık. Bugüne kadar diziyi seyirciyle elbirliğiyle sürdürdük. Gelen tepkilere göre dozu artırdık. Çok da keyifli oldu doğrusu.

ERDAL'A HAK VERİYORUM

Adana ve Antalya'dan sonra Bursa'da da kadınlar eylem yapmak üzereler. Hepsi dizinin yeniden başlamasını istiyor...

- Şehnaz Tango olduğundan beri dört yıldır Bursa'daki kültürel aktiviteler pazartesinden sonraki günlere alınmış. Bunu duymak bütün ekibi çok sevindirmişti.

Şehnaz Tango, Türk kadınlarının bir türlü yüzleşemediği, bastırılmış duygularını mı ortaya çıkardı?

- Tabii ki. Geçen gün birşey söyledim kıyamet koptu. Her kadın bir Alpay ister. Ama bunu bastırır. Her erkeğin içinde olduğu gibi. Ama bunu kadın itiraf ettiğinde suçlanıyor. Hatta bu sözüme kocamdan bile tepki geldi.

Eşiniz Alpay'ı sevmiyor mu?

- Alpay tipini sevmiyor. Levent'i çok seviyor. Bu tipi tüm erkekler güvensiz buluyor. Ama bırakın, yaşayalım...İnsan deneme yanılma yoluyla öğrenir. Belki çok iyi bir koca olacak...

Perran Alpay'la mı yoksa Ziya'yla mı olmak isterdi?

- Ben Ziya'yı tercih ederdim. Ben korkarım. Şehnaz kadar cesur değilim. Bu yaştan sonra güven çok önemli. Ömrümün sonuna kadar Ziya bana bakardı. Ama Alpay'a iki sefer başım ağrıyor dersen, üçüncü sefer ‘‘biraz dışarı çıkmam gerekiyor’’ deyip geri dönmeyebilir.

Muhsin'in diziden gitmesi ratingi düşürmüş olabilir mi?

- Büyük bir ihtimalle. Üç yıldır seyircinin alıştığı bir ilişki vardı. hep belki Şehnaz'la olabilir umudu...Erdal'ın gitmesinde kimsenin suçu yok. Yıllar çok acımasız geçiyor. Kendi yazdığı bir diziyi çekmek istedi. Ona hak veriyorum.

ARTIK KOMEDİ İSTİYORUM

Şehnaz bitti. Bundan sonra Perran kutman nasıl bir karakterle gündeme gelecek?

- Şu ara birşey düşünmek istemiyorum. Uzun bir süre dinlenmek istiyorum. Biz haftada beş gün çekim yapıyorduk ve sonra dublaja giriyorduk. Pazar hariç hergün çalıştık. Çok yorgunum. Dinlenerek bir yaz geçirmek istiyorum. Hep Bodrum'u baharda görmek isterdim. Bu yıl bu isteğimi gerçekleştirebileceğim. Haftaya İngilizce derslerim başlıyor. Jimnastik de yapacağım.

Şehnaz'ı üzerinizden atmak zaman alacak gibi görünüyor...

- Yeni projede Şehnaz'dan çok farklı bir karakter olması gerekiyor. Başka bir yerden başlayacağım. Belki çok iyi bir komedi yazarıyla ironik, uzun sürecek, tebessüm ettiren bir dizi yapabiliriz mesela...

En çok neye üzüldünüz dizi bittikten sonra?

- Otuz sene sonra bulduğum dostlarımdan ayrı kalmak acı veriyor. Şehnaz Tango'da hepimiz gerçek bir aile gibi olmuştuk. Birbirimizin rüyasına girecek kadar. Hala birbirimizi arıyoruz, görüşüyoruz. Kopmamaz imkansız. Işık şefimiz diziye kaç tane reklam girdiğini sayıp takip ediyordu. Hiç hayatında bunu yapmamış.

Dizinin başka bir kanalda devam etme olasılığı söz konusu mu?

- Bu yıl yazar bana çok haklı olarak ‘‘benim aşk dilim bitti’’ demişti. ‘‘Bundan sonra gerçekleri işlemeliyiz. Senin ilettiğin mesajlar doğru yere gidiyor’’...Ama izleyici masalı daha çok seviyor. Bu yüzden bence dizinin burada bitmesinde yarar var. Çünkü bundan sonra dokunduğumuz konular insanları üzebilir. Çünkü bu yıl onlara dokunmak üzere yola çıkmıştık...

EŞİM ALPAY TİPİNİ SEVMİYOR

Her kadın bir Alpay ister. Ama bunu bastırır. Hatta bu sözüme kocamdan bile tepki geldi. Eşim, Alpay tipini sevmiyor. Bu tipi tüm erkekler güvensiz buluyor. Ama bırakın, yaşayalım.. Ben Perran olarak Ziya'yı tercih ederdim. Ben korkarım. Şehnaz kadar cesur değilim. Bu yaştan sonra güven çok önemli. Ömrümün sonuna kadar Ziya bana bakardı.

Perran alışamayacak!

130. bölüme gelindiğinde sarı güllerin, masalların yerini gerçekler almaya başladı. Şehnaz Alpay'la ilişkisini ilerletmiş hatta ondan hamile bile kalmıştı. Derken bir anda‘‘dizi kalkacak’’ dendi. Neden hazırdı, rating düşmüştü. Ancak o günden itibaren tepkiler gelmeye başladı. İzmir, Ayvalık, Bursa, Antalya ve Adana'dan yüzlerce kişi Şehnaz'ı geri istiyordu. Şehnaz Tango gazete köşelerine taşındı, polemikler bitmedi. Perran'sa Şehnaz'sız bir hayata kolay alışamayacak gibi görünüyor...

Kadınlar Şehnaz'ı istiyor!

Gazetelerde çıkan haberlerde çok severek izlediğim Şehnaz Tango'nun yayından kaldırılacağını öğrendim. Üç yaşında bir çocuğum var. Pazartesi günleri çok sevdiğim bu diziyi rahat ve sakin bir kafayla seyretmek için oğlumu biraz daha erken uyutup, işlerimi Şehnaz Tango'ya göre ayarlıyorum. Şehnaz'ı izlerken o az da olsa tanıdığım aşkı, sevgiyi yeniden yaşıyorum. Sadece aşkı değil, günlük koşuşturmada unuttuğumuz o güzel insan ilişkilerini de....

Ben 40 yaşında zamanla yarışarak çalışan bir kadınım. Günlük yaşamımda televizyon seyretmeye zaman ayırmam mümkün olmuyor. Ancak ne yapıp edip pazartesi geceleri Şehnaz'ı büyük bir keyifle izliyorum. Dizideki karakterlerin gerçeğe yakınlığından mı, yoksa biz yaş grubunun hayatından kesitler yakaladığından mı bilemiyorum ama benim için olduğu kadar çevremdeki pek çok arkadaşım için de Şehnaz güzel bir renkti hayatımızda. Yayından kaldırılış gerekçesi ise daha üzücü. Ratingi düşmüş! Şehnaz geri gelsin istiyoruz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!