Pasif içicilere dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Pasif içicilere dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sigara içen kişi, sadece kendi sağlığını tehlikeye atmakla kalmıyor, yakın çevresindeki kişiler de sigaradan etkileniyorlar. Pasif içici olarak adlandırılan bu kişilerin sağlığı başkaları yüzünden tehlikeye giriyor.

Pasif içicilik, başkasının içtiği sigaranın dumanlarını solumaktır. Bir sigaradan çıkan dumanın sadece yüzde 15'i içicinin solunum sistemine gider. Geri kalanı çevreye yayılır ve pasif içiciler dumanı istemeden solurlar. Sigara içen kişinin savurduğu dumanlar, pasif içicinin ciğerlerine yığılır.

Sigara içilen bir ortamda çok kısa bir süre kalan kişiler bile bazı önemli sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Baş ağrısı, gözlerde sulanma, kızarma, burun, boğaz ve göğüs enfeksiyonları, solunum yetersizliği, baş dönmesi ve mide bulantısı.

Eğer pasif içiciler, daha uzun süre sigara içilen bir ortamda kalırlarsa, sorunları daha da büyük boyutlara ulaşır. Yıllar yılı başkalarının sigara dumanını soluyan kişilerde akciğer kanserine yakalanma olasılığı yüzde 10-30 oranında artıyor.

Evet, herkes sigara dumanından etkilenir. Ama bazı gruplar için sigara dumanı özellikle çok büyük tehlike oluşturuyor. Örneğin hamile kadınlar. Bebek bekleyen kadınlar, sigara içilen ortamda bulundukları zaman sağlıkları bozuluyor. Hatta karınlarında taşıdıkları bebekler de pasif içicilikten etkileniyorlar. Pasif içicilerin bebekleri çocukluk yıllarında çeşitli hastalıklara yakalanıyorlar.

BEBEKLER TEHLİKEDE

Bebekler ve küçük çocuklar, asla pasif içici olmamalı. Onların akciğerleri, dumandan çok kolay etkilenir. Büyüme çağında inanılmayacak derecede önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Kulak, burun boğaz enfeksiyonları, solunum problemleri gibi sorunlar, pasif içici çocukları yatağa düşürebilir.

Kuşkusuz yapılacak en doğru iş sigarayı bırakmak. Bunu yapamıyorsanız, sigara içmeyenlerin yanında içmekten vazgeçin. Özellikle küçük bir odada ve arabada sigara içmeyenlerin yanında eliniz sigara paketinize gitmesin. Eğer eşiniz sigara içmiyorsa, evinizde sigara içmek için özel bir bölüm ayırın. Sigara içmeyen kişileri dumanlarınızla zehirlemeye hakkınız yok. Umumi yerlerde, lokanta bar, kahve gibi yerlerde sigara içmekten kaçının. Çocuklarınızın yanında da kesinlikle sigara içmeyin.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!