Pamuklu çamaşırları tercih edin

Güncelleme Tarihi:

Pamuklu çamaşırları tercih edin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2005 00:42

Genital hijyen, dış ve iç üreme organlarının temizlik, enfeksiyon ve dış tahrişlerden korunması anlamına geliyor. Deri, hava veya cinsel ilişki yoluyla her türlü enfeksiyon (mantar, AIDS, hepatit B ve C, herpes, HPV, frengi, bel soğukluğu gibi) hastalıklar gelişebiliyor.

l Genital bölge nasıl temizlenmeli? Nelerden kaçınmalı?

- Dış genitalleri örten tüyler, jilet ve ağda yerine tüy dökücü krem, jeller veya lazer epilasyonla temizlenmelidir. Aksi halde açılan kılcal damar ağızlarından, mikroplar girer.

- Günlük duş uygulanabilir. Ama gerek duşta, gerekse vajinal yoldan hergün antiseptik uygulamaları hatalı. Böylece üreme döneminde östrojene bağlı olarak biyolojik savunmayı sağlayan basillerin oluşturduğu flora bozulacağı için enfeksiyon oluşumu kolaylaşır.

- Ayda bir kez özellikle adet sonrası vajinal lavaj yeterli.

l Hangi tür iç çamaşırlar tercih edilmeli?

-
Tüm iç çamaşırları pamuklu olmalı.

- Terledikçe çıkartılmalı.

- Deterjan yerine sabunla yıkanmalı.

l Hangi durumlarda vajinal enfeksiyonlar sık görülür?

Genital hijyeni bozuk, şeker hastası, obez, bağışıklık sistemi bozan kronik hastalığı olan, sık ve çeşitli partnerlerle cinsel ilişkide bulunanlarda enfeksiyon sık görülür.

l Günlük ped kullanılmalı mı?

Günlük ped adet dönemlerinde kullanılabilir. Vajinal tampon ise çok zorunlu değil ise kullanılmamalı. Kullanılacaksa 3-4 saat içinde çıkarılmalı. Aksi halde ciddi sorunlara yol açabilir. Toksik şok sendromu gelişebilir.

l Vajinal temizlikle ilgili ürünleri öneriyor musunuz?

Sağlık Bakanlığı onayı olan ve idealinde bir jinekolog denetiminde kullanılan ürünler, kişi allerjik değilse bir sorun çıkarmaz. Ancak özellikle sabun ve yoğun antiseptik solüsyonlarla vajinal duş alınmamalı.

l Islak mendil kullanılmalı mı?

Islak mendil, sabun veya alkol içerdiğinden tahriş edebilir, allerjik reaksiyona yol açabilir ya da bölgenin koruyucu florasını bozabilir. Bu nedenle genital bölgede kullanımından kaçınmalı.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!