Özpetek ve Günsür kadar iyi kalpli adam az tanıdım

Güncelleme Tarihi:

Özpetek ve Günsür kadar iyi kalpli adam az tanıdım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 00:00

Narnia Günlükleri’nin yanı sıra Ferzan Özpetek filmlerinden de bildiğimiz Pierfrancesco Favina çevreci bir film için İstanbul’a geldi. Türk sinemasını pek bilmiyor ama Ferzan Özpetek ve Mehmet Günsür’la yakın dost olduğunu anlatıyor

Haberin Devamı

Denim kumaşı üreten Orta Anadolu “artık geri vermenin zamanıdır” deyip bir proje başlattı: Ortablu. Uzun bir süredir bir kısa film üzerinde çalışıyorlar. İstanbul, Kapadokya, Kayseri, New York ve Los Angeles’ta çekilen filmin gösterimi Ocak’ta İstanbul Modern’de yapılacak.
Filmin adı Time Viewer - Zaman Dokuyucusu. Hikaye tamamıyla dünyanın bulunduğu kötü koşulları anlatıyor. İnsanlığın zamanının bittiğine, dünyanın kaynaklarının tükendiğine dikkat çekiyor. Diyor ki, böyle giderse gün gelecek bugün rahatlıkla içtiğiniz su için bile savaşmak zorunda kalacaksınız. “İyisi mi biz bir zaman makinesine atlayalım, zamanda çarpıcı bir yolculuk yapıp size tehlikeyi bir kez daha gösterelim” iddiasında.
Filmin oyuncusu daha doğrusu filme hayat veren kişi Pierfrancesco Favina bu projede tamamen gönüllü olarak çalışıyor. Neden taşın altına elini koyduğunu şöyle anlatıyor: “Normalde çabuk tüketilen endüstri filmleri yapıyorum. Çevre, bütün dünyanın duyarlı olması gereken bir konu. Bizler çok büyük bir resmin parçalarıyız bunu asla unutmamalıyız. Dünyayı daha iyi bir yer yapmak için elimizden geleni yapmamız şart. Su kaynaklarının birkaç sene içinde tükeneceği söyleniyorsa, dikkati bu noktaya çekmem insanlık görevim. Filmin yönetmeni Luca Babbini ve bütün ekip samimiyetine inandığım insanlar. Sonra İstanbul çok güzel. Herkes Kapadokya’da büyüleneceğimi söylüyor.”  

Haberin Devamı

EVİMDE KENDİ FOTOĞRAFLARIM YOK

Favina, Türklere yakın, Ferzan Özpetek ve Mehmet Günsür’ü “dostlarım” diye tanımlıyor: “Onlar kadar bonkör ve iyi kalpli adam az tanıdım” diyor. Ama Türk sinemasıyla ilgili pek fazla bilgisi yok. Özpetek’in dışında bir de Fatih Akın filmlerine aşina. 
Oyunculuk meselesini nasıl içselleştirdiğine gelince... “Hala zaman zaman sorguluyorum ama sanırım oyuncu olmak için doğdum. Yaptığım işin her koluyla ilgiliyim. Sadece aktörlük yapmıyorum. Aktörlük bir araç. Kendimi daha iyi tanımam konusunda bana hizmet ediyor. Yaşadığım dünya hakkında bir şeyler söylemek için çok güçlü bir silah. Benim için en çekici yönü hikaye anlatıcı olmanın verdiği gizem. Çok eski çağlarda aktörler mezarlıklarda gömülmüyordu biliyor musunuz? Çünkü şeytanla bir tutuluyordu. İnsanın başka bir şey olmasını kimse anlayamazdı. Bizim işimizin en büyük gizemi ve keyifli yanı bu. Ama tabii önemli olan bunu gerçekten şeytanlaşmadan yapmak.”
Bir gün Oscar almayı saplantı haline getirmiş biri değil Favina. Beklentisi yok. “Alsam rüya olur ama almazsam kabus olmaz” diyor. 42 yaşında evli ve iki çocuk babası. “Çocuklarıma bakıyorum. Onları okula götürüyorum, yemek pişiriyorum. Eşim, annem, kız kardeşlerimle mutluyum. Sahip olduğum problemler herkesinki gibi. Evimin kapısını kilitlediğimde iş konuşmam. Evimde kendi fotoğraflarım yok. Çok normal bir hayat yaşıyorum. İnsanlar için bir şey yapabileceğimi ve yaptığımı biliyorum.”

Haberin Devamı

HEM YEREL HEM GLOBAL

Ortablu hem yerel hem uluslararası boyutu olan bir sürdürülebilirlik projesi. UNICEF’in ABD merkeziyle birlikte Lübnan’daki bir yetim kız yurduna denim tezgahları kurdular. Burada kızların ürettiği jean’leri Ortablu-UNICEF etiketiyle pazarlıyorlar. Kahramanmaraş’ın Aksu köyünden kadınları da meslek sahibi yaptılar. Buldan kumaşını kalkındıracak büyük bir kampanya da geliyor.

İstanbul, Kapadokya, Kayseri, New York ve Los Angeles’ta çekilen filmin gösterimi Ocak’ta İstanbul Modern’de yapılacak.

HİKAYE KAYSERİ’DEKİ DOKUMA FABRİKASINDA GEÇİYOR

Altrezioni Video ve Luca Babini tarafından kurgulanan Zaman Dokumacısı filmi Orta Blu ve danışmanlık aldıkları Kodzero adlı New Yorklu şirket tarafından yapılıyor. Amaç dünyanın çevre koşulları hakkında farkındalık yaratmak. Konusu, insanlığın zamanı azalırken zamanın anlamıyla ilgili kişisel bir arayış.Hikayede dünyanın kaynakları tükeniyor. Su uluslararası pazarlarda alım-satımı yapılan bir madde haline gelmiş. İnsanlar su kaçakçılığı yaparken farklı ülkelerde su savaşları devam ediyor. Su hırsızlığı resmi bir suç... Genç bir adam dünyanın zamanının azaldığındığından korkuyor. Gelecekte tüm sorunlarını çözmüş bir ülkeye gitmekten başka çaresi yok. Bu amacını gerçekleştirmek için geleceğe ulaştığında kendini boş bir dokuma salonunda (Orta Anadolu-Kayseri fabrikası) buluyor. Salonda endüstriyel bir tezgah başında çalışan tek bir işçi var. Zaman dokuyucusu ve geleceğin sırrı onun elinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!