Osmanlı’da yılbaşının anlamı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı’da yılbaşının anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2005 00:00

Hicri takvim kullanan Osmanlı Devleti’nde yeni yıl muharrem ayında başlıyordu. Osmanlı yüksek devlet görevlileri padişahı ziyaret ederek, ondan muharremiye adı altında para ve armağanlar alırlardı.Şairler yeni yıl nedeniyle muharremiye adı verilen kasideler yazar, bu yazdıklarını padişaha sunarak ondan armağanlar alırlardı. Halk arasındaki inanışa göre, yeni yılın ilk günü kazanılan para, bereket getirirdi. İngiltere elçisi, 1829’da Haliç’e demirlemiş olan bir gemide yılbaşı partisi verdi ve Osmanlı devlet erkanından yetkililer, ilk kez bir yılbaşı davetine katılmış oldu. Padişah 2. Mahmut, eğlencenin ayrıntılarını davete katılanlardan biri olan Serasker Hüsrev Paşa’dan öğrendi ve bu partiyle birlikte Miladi yılbaşı da Osmanlı’da resmileşmiş oldu.Etin suyunu çıkarırken çok az da sirke eklerseniz et suyunu kalsiyum bakımından da zenginleştirirsşniz. Babil’in asma bahçeleri10 kişilikHazırlama süresi 60 dakikaMalzeme listesi10 adet sandviç ekmeği2 diş sarımsak1 su bardağı haşlanmış nohut3 yemek kaşığı tahin1 çay bardağı ılık su1 çay kaşığı kimyon, tuz1 adet limonun suyuMuhammara için2 diş sarımsak 3 tatlı kaşığı domates salçası3 tatlı kaşığı biber salçası4 dilim bayat ekmek içi1 su bardağı ceviz (dövülmüş)2 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biberHumusu hazırlamak için, haşlanmış nohut ve sarımsağı mutfak robotu ya da blendırda çekin. Üzerine 1 çay bardağı ılık su, kimyon, tuz ve limon suyu ekleyip karıştırın. Son olarak, tahini ilave ederek tekrar karıştırın. Şimdi, sandviç ekmeklerini enlemesine ortadan ikiye bölün.Hazırladığınız humusu ekmeklerin üzerine sürün. Muhammarayı yapmak için, sarımsak, ufalanmış ekmek içi ve cevizi mutfak robotu ya da blendırda çekip büyükçe bir kaseye boşaltın.Üzerine, salça, tuz, zeytinyağı, limon suyu ve pul biber ekleyip karıştırın. Şimdi de hazırladığınız muhammarayı ekmeklerin üstüne sürüp zeytin taneleriyle süsleyerek servise sunun.Pasta ziyade olsun10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaHamuru için4 yemek kaşığı toz şeker125 gr margarin2 yemek kaşığı yoğurt12 tepeleme kaşık un1 paket kabartma tozu3 adet karanfil tanesiİçi için1 su bardağı dövülmüş fındık1 su bardağı sarı kuru üzüm1 tatlı kaşığı tarçın3 yemek kaşığı toz şekerDerin bir yoğurma kabında yağ ve şekeri elinizle karıştırın. Üzerine yoğurt, kabartma tozu, havanda dövülüp un gibi olmuş karanfil taneleri ve unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Bu hamuru 20 dakika dinlendirdikten sonra iki eşit parçaya bölün. Parçalardan birini 25-30 cm çapındaki yağlanmış tart kalıbına, kenarlarını 2 cm yükselterek yerleştirin. Fındık, sarı üzüm, tarçın ve toz şekeri derin bir kapta karıştırın. Sonra, bu karışımı tart hamurunun üzerine yayın. Diğer taraftan, hamurun öteki yarısından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, tezgahın üzerinde yuvarlayarak kalem kalınlığında uzun şeritler haline getirin. Bu şeritleri tartın tam ortasından başlayarak kendi etrafında döndürüp, tartın üzerini tamamen kaplayın. Son olarak, tartı 175 dereceye ayarlı fırında üzeri pembeleşene kadar, yaklaşık 20 Ğ 25 dakika pişirip çıkarın. Dilimleyerek servise sunun. İsterseniz yanında dondurma ya da hazır süt kreması da ikram edebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!