orhandeprem@hotmail.com

Güncelleme Tarihi:

orhandeprem@hotmail.com
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremin ruhlarımızı nasıl kemirdiği. Hayatlarımızı nasıl tuhaflaştırdığı. Bizleri nasıl değiştirdiği üzerine kısa hikáyeleri okurlar bana anlatırlarsa ben de onları ararım.

Ünlü yazar Orhan Pamuk'a ulaşmak her zaman güçtür. Onunla görüşebilmek için çoğu zaman faxa bağlı olan telefon numarasını çevirir, fax engelini aşabilirseniz, konuşabilirsiniz. Ancak artık, Orhan Pamuk'a ulaşmak o kadar zor değil. Pamuk, depremle ilgili yazacağı bir yazı için alışkanlıklarını yıktı. İnsanların depremle ilgili duygu ve düşüncelerini, yaşadıklarını yazısında yansıtabilmek için bir e-mail adresine sahip oldu. Depremle ilgili duygu, düşünce, korku, hayal ve yaşadıklarınızı bekliyor.

Duyduk ki bir e-mail adresiniz olmuş.

- Şimdiye kadar e-mail ile aram iyi değildi. Ben romanlarımı dolmakalem ile elle yazan bir yazarım. Şimdi deprem korkumuz üzerine bir yazı yazıyorum. Başkaları da benimle korkularını paylaşır diye düşündüm. En iyi yolun yalnız bu iş için bir e-mail adresi almak olduğunu söylediler.

Siz depreme karşı ne gibi önlemler aldınız?

- Herkesin aldığı türden tedbirler aldım. Mesela, yıllardır üzerinde yazı yazdığımız uzun yazı masamın bir kenarının altını kalın kitaplar, ansiklopedilerle doldurdum... Üzerine tavan yıkılırsa tutsun diye... Bütün bu korkularım, hepimizin korkuları üzerine yazmak istiyorum. Deprem rüyalarımı da...

Biz de bir katkıda bulunup İnternet adresinizi yayınlayalım. Okurlarınızın sizlerle neler paylaşmasını istiyor sunuz?

- Gelecek İstanbul depremi hakkındaki korkularını, endişelerini, aldıkları tedbirleri. Dağcı kasketiyle dolaşmaktan düdük ya da lamba ile yatmaya kadar. Sonra evlerimizden nasıl korkuyoruz... Fay hattının yeri, depremin şiddeti, korku ve hayalleri... Korkunun bize yaptırdığı tuhaflıklar... Niye bu şehirde yaşıyoruz... Başkalarının hikáyeleri... Birbirimize anlattığımız tuhaf hikayeler... Depremin ruhlarımızı nasıl kemirdiği. Hayatlarımızı nasıl tuhaflaştırdığı. Bizleri nasıl değiştirdiği üzerine kısa hikáyeleri okurlar bana anlatırlarsa ben de onları ararım.

Okurlarıyla inter-aktif bir ilişkiye girmeye hazırlanan Orhan Pamuk heyecanlı. Çünkü İnternetle bugüne kadar haşır neşir olmadığını söylüyor. Artık olacak. Tabii bu inter-aktif ilişkinin sadece deprem meselesiyle mi sınırlı kalacağı merak konusu. Mesela ünlü romancı, Türk okurlarına kitaplarını beğenip beğenmediklerini sormaya cesaret edebilecek mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!