Opera ve bale Aspendos’ta devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Opera ve bale Aspendos’ta devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2008 00:00

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 15. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, görkemli eserlerle devam ediyor. M.S. II. yüzyılda İmparator Marcus Aurelius zamanında yaptırılan altı bin kişilik antik tiyatroda sahnelenen eserler arasında La Bayadere Balesi, Saraydan Kız Kaçırma ve Aida operaları var.

Sadece Türkiye’den değil, yurtdışından da sanatçıların katılacağı festivalin 17 Haziran’daki konuğu Sofya Ulusal Opera ve Balesi. Dünyada Yıldızlar Operası olarak tanınan ekip, G. Puccini’nin mistik operası Turandot’u sahneleyecek. Eser, güzel olduğu kadar acımasız Çin Prensesi Turandot ile Prens Calaf arasındaki aşkı anlatıyor. Puccini, bu eserle operada yepyeni bir kapı araladı; 20. yüzyıl klasik müzik temalarını opera sahnesine taşıdı.

İSTANBUL’DAN İKİ BAŞYAPIT

Ev sahibi Antalya Devlet Opera ve Balesi, Recep Ayyılmaz’ın sahneye koyduğu, Mozart’ın Türk müziğinden esinlenerek bestelediği Saraydan Kız Kaçırma Operası’nı sahneleyecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) ise festivale iki büyük eserle katılacak; Aida Operası ve La Bayadere Balesi. Ünlü İtalyan opera bestecisi Guiseppe Verdi’nin başyapıtı Aida Operası, yine İtalyan bir rejisör olan Gianpaolo Zennaro tarafından sahneye konuluyor. Güçlü kadrosu, kalabalık korosu, gösterişli ve renkli kostümleriyle Aida görülmeye değer. Dört perdelik operada, Habeşli köle Aida ile Firavun’un kızı Amneris arasında kalan Mısır ordusu baş komutanı Radames’in dramatik öyküsü anlatılıyor. Orkestrayı, konuk şefler Alexandru Samoila ve Peter Valentovic dönüşümlü yönetecek.

KAPANIŞ TSK MIZIKASI’NDAN

İDOB’un festivale katılacağı ikinci eser La Bayadere Balesi, geçen sezon İstanbul’da sahnelendiğinde çok ilgi gördü. Besteci L. Minkus ile klasik balenin babası olarak ünlenen koreograf M. Petipa’nın bu ortak eseri, 27 Haziran’da sahnelenecek. Romantik ve klasik dönemlerin arasında önemli bağlantılar kuran La Bayadere, ilk sahnelenişinden bu yana 100’den fazla yıl geçmesine rağmen hala popülerliğini koruyor. Eleştirmenler bunu, Hindistan’da geçen konusuna, aşk ve entrika yüklü sihirli atmosferine, Petipa’nın farklı koreografisine, gösterişli törensellik içeren sahnelerine ve danslarına borçlu olduğunu düşünüyor.

Festivalde son olarak V. Bellini’nin eseri Norma sahnelenecek. Ülkemize ilk kez gelen İtalya’dan Reggio Calabria Belediyesi Francesco Cilea Tiyatrosu, eseri, 182 kişilik dev kadrosuyla sahneleyecek.

Festivalin kapanış gösterisinin konuğu Gülsin Onay. Çaykovski’nin 1’inci Piyano Konçertosu’nu Uzakdoğu’dan Avrupa’ya pek çok orkestra eşliğinde yorumlamış ünlü virtüöz, bu kez özel bir düzenlemeyle Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası eşliğinde seslendirecek eseri.

PROGRAM

17 Haziran Turandot Operası - Sofya Ulusal Opera ve Balesi, 20 Haziran Saraydan Kız Kaçırma Operası - Antalya DOB, 24 Haziran Aida Operası - İstanbul DOB, 27 Haziran La Bayadere Balesi - İstanbul DOB, 30 Haziran Norma Operası - Reggio Calabria Belediyesi, Francesco Cilea Tiyatrosu (İtalya), 3 Temmuz Gülsin Onay ve TSK Armoni Mızıkası Konseri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!