Önümüzdeki en büyük moda paradoksu Dizüstü çizme giymeli mi giymemeli mi

Güncelleme Tarihi:

Önümüzdeki en büyük moda paradoksu Dizüstü çizme giymeli mi giymemeli mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 00:00

Tüm zamanların en romantik filmlerinden biri olan Pretty Woman’da, Julia Roberts’ın kenarına prezervatif sıkıştırıp işe çıktığı çizme de dizüstüydü, çiftçilerin tarlanın çamurundan sakınmak için tulumların üstüne giydiği çizmeler de. Kadın erkek fark etmez çizgi romanlardaki süper kahramanlar, Üç Silahşörler, 80’li yıllarda Madonna, Ajda Pekkan, komşu kızı Zehra da daha güçlü, daha seksi, daha iddialı görünmek için dizüstü çizme giyiyordu.

Ve nihayet tayt, füzo, vatkadan sonra o yıllara ait dizüstü çizme trendi de geri geldi. Geldi gelmesine ama beraberinde bu kışın en önemli moda çelişkisini de getirdi: Giymeli mi, giymemeli mi? Kimler giyebilir, kimler eline bile almamalıdır? Mini etek mi, jean pantolon mu, şortla mı kullanılmalıdır? İşin uzmanları Serdar Hotiç, Suna Akar ve Sertaç Delibaş yanıtladı.

MODA KURBANI OLMAYIN

Bu kış yerli yabancı bütün markaların koleksiyonlarında dizüstü çizmelerle karşılaşacağınız bir gerçek. Almadan, giyip insan içine çıkmadan önce aynanın karşısına geçip kendiniz ve vücudunuzla yüzleşmenizi öneririm. Tombul ve kısa bacaklar görüyorsanız dizüstü çizmelere veda etmelisiniz. Ortalama ve üstü bir vücutla ayna testinden geçtiyseniz ikinci yapmanız gereken şey, çizmeyi neyle giyeceğinize dikkat etmek. Unutmayın elli metre uzaktan bile "BEN SEKSİYİM" diye bağıran bu çizmelerin kullanımı çok riskli. Ucuz durması ile cazibeli olması arasında çok çok ince bir çizgi var. Moda takipçisi olacağım derken, moda kurbanı olmayın!
/images/100/0x0/55eaacbcf018fbb8f88f847e

SERDAR HOTİÇ (Hotiç Yönetim Kurulu Başkanı)

Gladyatör sandaletleri giydiyseniz dizüstü çizmeleri de giyebilirsiniz

Dizüstü çizmelerin uzun ve ince bacaklı kadınlara daha çok yakıştığı bir gerçek. Kısa boylu ve özellikle kilolu kişilerin giymesi sıkıntılı olur, kötü bir görüntü ortaya çıkar. Bu yaz diz kapağına kadar uzanan gladyatör sandaletlerden giydiyseniz ve beğenildiyse uzun çizmeleri de rahatlıkla giyebilirsiniz. Bu feminen çizmelerin giyene özgüven katacağını düşünüyorum.

Dizüstü çizmeler, ilk kez tarım ve binicilikte erkekler tarafından kullanılmaya başlanmış. Kadınların çizmeyle tanışması 1830’lu yıllara dayanmakla beraber, 1960’lı yıllarda Coco Chanel’le birlikte patlayan mini etek çılgınlığı uzun dizüstü çizmelerin de modaya sıçramasını sağlamış.

Uzun çizmeler, geniş geometrik kesimli üstlerle, skinny jeanler ve şortlarla birlikte kullanıldığında özellikle kendini gösteriyor. Hatta bazı ülkelerde sadece uzun gömlek altına da giyiliyor. Soft derilerin kullanıldığı dizüstü çizmeler, dişi hatları öne çıkararak sezon modasında en sıra dışı duruşa imzasını atıyor. Yalnız çok iddialı ve sert renklerden kaçınmak gerek. Model zaten yeteri kadar iddialı.

Hotiç koleksiyonunda vizon, krem, taba ve elbette siyah tonları bulunuyor. Bu kış iki model dizüstü çizme var: Dizin hemen üstünde bitenler ve kalçaya kadar uzananlar. İkisi de aynı amaca hizmet ediyor. Hotiç çizmelerinin güzel bir özelliği var. Katlanınca dizüstü gibi oluyor, katlamayınca kalçaya kadar uzuyor.

SUNA AKAR (Elle ayakkabıları tasarımcısı)

İnce ve minyon kadınlar da iyi taşıyabilir

Dizüstü çizmeler genellikle uzun bacaklı kadınlara yakışıyor ancak bazen çok ince ve minyon kadınlar da güzel taşıyabiliyor. Kısa boylu ve kalın bacaklı kadınlara önermiyorum.

Bu tip çizmeler beni hemen 80’li yıllara döndürüyor. Kendi adıma dizüstü çizme denince ilk aklıma gelen Üç Silahşörler oluyor. Bir de Pretty Woman filmi. Her ne kadar biz ağırlıklı olarak 80’ler ve 90’larda Madonna ve Pretty Woman etkisiyle haşır neşir olsak da 1968’de Pierre Cardin koleksiyonunda kalçaya kadar uzanan lame deri ve siyah rugan çizmeler varmış.

Dizin hemen üstünde bitenlerle, kalçaya kadar uzananları birbirinden ayırmak gerekiyor. Kalçaya kadar uzananlar günlük kullanım için fazla avantgarde, zaten defilelerle sınırlı kalmaları muhtemel.

Dikkat çeken bir parça olduğu için fazla gözü yormayan şeylerle giyilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben en çok mini triko elbiseler, skinny jeanler ve taytlarla kullanılmasından hoşlanıyorum. Avama kaçmaya çok müsait bir çizme olduğu için gece de üzerine giyilen elbisenin kısa da olsa kaliteli olması gerekiyor. Siyah rugan ve timsah baskı olanları çok hoş olabilir. Günlük kullanım içinse kum ve gri tonlarında süetler, taba ve kahve derileri tavsiye edebilirim. Biz Elle olarak tüm bu renkleri kullandık.

Kısacası bu kış uzun çizmelerden kaçış yok. Artık Ugg botların bile dizüstü olanları var.

SERTAÇ DELİBAŞ (Ayakkabı tasarımcısı)

Mutlaka topuklu olmalı, düzünü kimseye yakıştıramıyorum

Bu çizmeler mutlaka topuklu olmalı. Düzlerini kimseye yakıştıramıyorum. Bacak boyunun çok önemi yok, standart ve hoş bir fizikte çekici duracaktır. Çok kısa kadınların giymesi de riskli, çok uzun olanların da. Uzun boylu ve uzun bacaklı bazı kadınlar bu çizmeleri giydiğinde insan üstü varlıklara dönüşüyorlar.

Bir de ben tüm bunların taşımakla, özgüvenle ilgisi olduğunu düşünüyorum. Giyiyorsanız, bakışlara aldırış etmemelisiniz. Yavaş ve salınarak yürümeye devam etmelisiniz.

Neyle giyilmeli sorusuna gelince... Bence mini şortla. Mini etekle ucuz durma ihtimali yüksek. Dar kot pantolonla da tercih edilebilir. Mümkün olduğu kadar sade olmakta fayda var, çünkü çizme kadının bile önüne geçecektir. Çizmenin rengi ise siyah olmalı. Rugan kesinlikle olmamalı. Ten rengi ve taş rengi de ideal.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!