Ömür’le kaldığımız yerden

Güncelleme Tarihi:

Ömür’le kaldığımız yerden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2011 00:00

Bahçelievler’in simgelerinden 48 yıllık Ömür Restaurant, altı yıllık bir aranın ardından yeniden açıldı. 1960’lardan itibaren politikacı ve işadamlarının buluşma noktası olan Türkiye’nin ilk ‘diner’ı Ömür’ün hem dekorasyonu hem de mönüsü yenilendi. Ama eski müdavimler endişelenmesin, hünkârbeğendi gibi klasiklerden vazgeçilmedi

Ömür Restaurant’ın hikâyesi, 1940’larda Fikret Yüzatlı ve ailesinin ıncirli Çiftliği’ni satın almasıyla başladı. O dönemde Bahçelievler ve etrafı bomboş... Ancak çiftliğin kaderi 1956’da ‘Londra Asfaltı’ olarak bilinen yolun açılmasıyla değişti. Çünkü, çiftliği kesen bu yol ıstanbul ve Anadolu’yu Edirne’ye bağlıyordu ve o zamanlarda bile çok işlekti. Bunun üstüne çiftlik bir restaurant olarak açıldı ve Ömür restoran doğdu. Mekânın sahipleri Yüzatlılar, Ömür’de servis etmek üzere yurtdışında yeni tatlar için araştırmalar yaptılar. ılk yenilik piliç çevirme makineleriydi. Ancak o dönemde Türkiye’de piliç üreticisi olmadığından kendi çiftliklerini kurdular. Türk halkı, Ömür’ün spesiyal yemeği ‘chicken in the basket - sepette tavuk’la tanıştı. Yol kenarında olduğundan yine Amerika’daki ‘diner’lardan örnek alındı: Ömür, Türkiye’de arabaya servis yapan ilk restoranlardan biriydi. Ürettirdikleri özel sosislerle Ömür’ün sosisli sandviçleri de meşhur oldu.

HEM ET HEM BALIK VAR

Mekân, politikacı ve işadamlarının buluşma noktasıydı. Ayrıca insanların İstanbul’a girerken ve çıkarken yemek için mutlaka uğradıkları bir merkez halini almıştı. Kendine has bir müşteri kitlesi oluştu. En şaşaalı zamanını 1960’lardan 1980’lere kadar yaşadı. 48 yıl aralıksız hizmet verdikten sonra Yüzatlı ailesi, Bahçelievler’in gelişmesiyle Ömür Restaurant’ın arazisinde bir alışveriş merkezi yapmaya karar verdi. Bunun üzerine restoran 2004’te yıkıldı. Yerine, 2005 sonunda Ömür Plaza açıldı. Ancak aile, AVM işine konsantre oldu ve restoran yeniden açılmadı.
Ta ki geçen yıl yeni yatırımcılar sanayici Talat Arslan, işletmeci Kenan Savcı ve sanayici Vedat Kıraç plazanın terasına talip olana kadar... Ömür Plaza’nın sahibi Ömür Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Yüzatlı’yla görüşmeler bir yıl sürdü. Tüm taraflar yeniden doğmasının çok iyi olacağı konusunda hemfikir olduktan sonra Ömür Restaurant yenilenmiş altyapısı, garson ve aşçı kadrosuyla geçen ekimde yeniden açıldı. Mekânın dekorasyonunu Yonca Sirmen yaptı. Talat Arslan, “Eski Ömür’e ne katabiliriz diye bakıp ona göre değişiklikler yaptık” diye anlatıyor: “Eskiden Ömür et ve piliç lokantasıyken yeni Ömür’de kebap ve balık da mönüye eklendi. Tabii közde döner ve piliç de var.”
Ancak Feyyaz Yüzatlı, yeni konsepte rağmen eski müdavimlerin hayal kırıklığına uğramayacağını söylüyor: “Mönüde eski Ömür’den birçok şey var. Eski müdavimlerin önerilerini dikkate alıyoruz. Mesela hünkârbeğendi yoktu; talep üzerine mönüye ekledik.”

Efsane ‘Ömür’ yoğurdu

Markasını asıl doğuran ise Fikret Yüzatlı’nın yarattığı Ömür yoğurduydu. Yüzatlı, 1933’te İstanbul Bahçelievler’de bir süt tesisi kurdu. Kafkaslar’da yaşayanların yoğurt yiyerek uzun ömürlü olduklarını duymuştu. Ondan etkilenip markaya Ömür ismini verdi. Ömür’ü asıl meşhur eden en önemli şey lezzetiydi. İnek sütü ile koyun sütü karıştırılarak elde edildiği için tadı piyasadaki diğer yoğurtlardan çok farklıydı. Fikret Yüzatlı, bu standart tadı her dönem muhafaza etmek için koyun sütünü dondurmak ve her mevsim kullanabilmek için eksi otuz derecede bir şoklama buzhanesi kurdurdu. Ancak, rekabetin kızıştığı 1980’lerde piyasa payı geriledi ve Ömür yoğurtları 1992’de faaliyetine son verdi. Fabrikanın bulunduğu yere Ömür sitesi kuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!