Obezite, 1 numaralı ölüm nedeni oluyor

Güncelleme Tarihi:

Obezite, 1 numaralı ölüm nedeni oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2006 00:00

Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen 10. Uluslararası Obezite Kongresi’nde, aşırı kiloların artık bir numaralı ölüm nedeni olmaya başladığı ve ortalama yaşam süresini kısaltacağı belirtildi.

KONGREDE obezitenin salgın haline geldiği ve dünyada 1.5 milyar insanın aşırı kilolu olduğuna dikkat çekildi. 2500 uzman ve akademisyenin katıldığı Kongre’nin başkanı Prof. Paul Zimmet, obezitenin gelecek neslin en büyük düşmanı olacağını söyledi.

YAŞAM SÜRESİ KISALACAK Prof. Zimmet, yakın gelecekte aşırı kilolara bağlı olarak meydana gelen ölümlerin, bir numaralı ölüm nedeni haline geleceğini belirtti ve "Obezite, uluslararası bir sorundur ve kuş gribi veya global ısınma kadar tehlikelidir. Aşırı kilolar, yakın gelecekte ortalama yaşam süresini kısaltacak" diye konuştu.

Söz alan diğer bazı uzmanlar da, çocuklar arasında hızla yükselmekte olan kötü beslenme ve obeziteye dikkat çektiler.

HEM FAKİR, HEM ŞİŞMAN Uzmanlara göre küresel tarım politikalarıyla yağ ve şeker fiyatlarının ucuzlatılması, buna karşın sebze ve meyvenin pahalanması, gelişmekte olan ülkelerde yaşayanları da şişmanlattı. Uluslararası Obezite Çalışma Kolu İngiltere Temsilcisi Dr. Philip James, son yıllarda izlenen tarımsal politikaların sadece gelişmekte olan ülkeleri fakirleştirmediğini, bir yandan da şişmanlattığını ortaya koyduğunu söyledi.

AŞIRI KİLOLU ÇİNLİLER Yüksek miktarda ucuz et ürünü ve hurma bazlı yağ girişinin katkısıyla 1980’lerde neredeyse sıfır obeziteye rastlanan Çin’de bu oranın 2006’da yüzde 10’a ulaştığını dile getiren Dr. James, aynı dönemde kalp rahatsızlıkları ve şeker hastalığına yakalananların oranında da artış görüldüğünü belirtti. Dr.James, Pakistan, Hindistan ve birçok Güney Pasifik ülkesinde de obezite oranlarında ve sağlık rahatsızlıklarında artış yaşandığını da sözlerine ekledi.

ÇARE YİYECEK REFORMU Uzmanlar, obeziteyle mücadele için, radikal yiyecek reformuna ihtiyaç olduğunu vurguladılar. Dr. Philip James, bunun diyetle değil, yağ, hayvani yağ ve şeker üretiminin aşağı çekilmesi ve beslenme alışkanlıklarının kökten değiştirilmesiyle mümkün olabileceğini savundu.

Beş yaşındaki çocuklar  kiloları sorun yapıyor

SYDNEY’de düzenlenen Kongre’de, kız çocuklarının 5 yaşından itibaren kilolarını ve dış görünümlerini sorun ettiği bildirildi. Kongre’de konuşan Leeds Üniversitesi profesörü Andrew Hill, "Çocuklar, dış görünümleriyle ilgili giderek daha erken yaşlarda, örneğin 5 yaşında hassas olmaya başlıyor" dedi. Hill, "Kendini çekici bulma, kendine değer verme ya da fiziksel kapasite gibi psikolojik unsurlar biraz kilo vermekle bile iyileşebiliyor" diye konuştu. Kongrede, bu olgunun ileri yaşlarda sürdüğü ve aşırı kilo sorunuyla karşılaşan kadınların diğerlerine nazaran depresyon riskine daha açık olduğu belirtildi. Avustralya’da kadın sağlığı üzerine yapılan bir araştırma, aşırı kilo sorununun depresyon eğilimi ortaya çıkardığını gösterdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!