O şimdi komando

Güncelleme Tarihi:

O şimdi komando
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Askere gitmemek için yurtdışında okul bitirmeye uğraşan arkadaşlar var’’ diyen Ercan Saatçi, bugün asker oluyor, üstelik komando. Mavi beresini takıp dağlarda görev yapacak 18 ay boyunca...

Askerlik bir anlamda mola olacak Ercan için. Kendiyle hesaplaşmaya daha çok zaman bulacak.

İyi bir müzisyen, iyi bir müzik adamı olduğumu düşünüyorum. Bu işin mutfak tarafı beni daha çok ilgilendiriyor. Başkalarına birşeyler yapmayı, üretmeyi çok seviyorum.

Benim yaptığım işi benim kadar titizlenerek yapan, halka ulaştıran, bu elektriği taşıyabilen çok insan yok. Bu yaşıma kadar 350 beste yapmışım, 500'e yakın şarkı sözü yazmışım, bunlar 30 yaş için çok ciddi rakamlar.

HEP PAYLAŞTIM

Hiçbir şarkımı kendime ayırmadım, hep paylaştım. Önemli olan yaptığım birşeyin başarılı olması, kim söylerse söylesin.

1986'da ‘Kırmızı Donlu Adam’ı kendi mizah anlayışımla, yine şiveler kulanarak yapmıştım. Sonra ‘Maganda’ diye bir şarkı yaptım. O zaman bana ‘Ağabey magandayı bana ithaf et, benim için söyle’ diyen adamlar vardı.

Bunları neden yaptığımı kendime sormadım, çünkü o dönemde konservatuarda kontrbas çalıyordum. Küçüklüğümden beri bir fırlama, hicvetme yanım vardır. Gülmeyi, güldürmeyi, muziplikler yapmayı çok sevirim. Öyle ki, bazıları benim yol yordam bilmediğimi bile düşünebilir.

Bugünlerde ‘United States of Fazilet’ diyorum ben. Baksana hepsi Amerikalı çıkıyor Yener Ağabey, eskiden Amerikan bayrakları yakıyorlardı. Benim artık mizahi sözler yazmama gerek yok, televizyonu seyret, herşey komedi. İstanbul'u fetheden magandalardan TDK'ya inat konuşanlara kadar.

TÜRKİYE ARABESK

Bakmayın siz onun komik sözlü şarkılar yazdığına, Ercan aslında pek ciddi bir adamdır.

5 yıl önce arabeski lanetleyenler bugün arabesk yapıyor. Zorluk çeken, bahtı kara insanların dinledikleri müzik türü arabesk, bunda ayıp birşey yok. Türkiye'nin büyük yüzdesinin gariban olduğu da ortada.

Amerika'da zencilerin 1800'lerdeki başkaldırısı rap'miş, blues'muş. Dinleyenleri kimse ayıplamıyor. Müziğimden taviz vermem diye birşey yok. Müziğin adı olmaz.

SİYASET'DE...

Sezen'in, Kayahan'ın söylediği şarkılar da arabesk ruhludur. Hálá Mısır'dan tonlarla Ümmü Gülsüm, bilmem kim kasetlerini getirtip, acaba ne var diye dinliyoruz. Benim yaptığım şarkıların da çoğu arabesktir, o ruhu taşır. Zaten Türkiye kesinlikle arabesktir. Siyasetimizden sporumuza, insan ilişkilerine kadar herşey. Koskoca bir gemiyi taka gibi idare ettikleri için bu sonuç normal.

Fenerbahçe’ye başkan olmak, gerçek hayalim

Peki, daha seçici olmak mümkün değil midir acaba?

Bir ekonomik zorluk yaşıyor ülkemiz, çok yeteneksiz de olsa parayı koyunca önüme yapıyorum şarkıyı. Sonuçta bu işten para kazanıyorum.

Bizim MESAM'da tonlarca para dönüyor ama adil bir şekilde dağıtılmıyor. Eğer dünyada uygulanan sistemle olsaydı Türkiye'deki bütün besteciler, söz yazarları, çok yeteneksiz insanlara albüm hazırlamak zorunda kalmazlardı.

‘BİZ BURDAYIZ’ MESELESİ

Amerika'da adam bir beste yapıyor, hayatı kurtuluyor. Çünkü eseri tuvalette bile çalsa telifini alıyor.

Bir de şu ‘‘Biz Burdayız’’ bestesi vardı Ercan'ın.

Ben ‘Biz Burdayız’ şarkısını kesinlikle yobazlara karşı yapmıştım. Bir anda bütün sol yazarlar karşı çıktılar, beni bir anda MHP'li yaptılar. Bizim görevimiz sadece bu ülkeyi sevmek değil, sevmeyenleri uyarmak, onlara anlatmak.

FARAH'A ALBÜM

Artık onun için de dünyaya yelken açmak zamanı gelmedi mi?

Dünya çapında birilerinin benim şarkılarımı söylemesi en büyük idealim. İşte bu yolda ilk adımı attım.

Ürdün'ün yeni Kralı Abdullah, babası Kral Hüseyin'in anısına şarkı yapılmasını istedi. Söyleyecek şarkıcı Farah, Kraliyet ailesine yakın, müthiş yetenekli, Whitney Houston gibi bir sese sahip genç kız. Farah'ın ilk albümünü ben yaptım. Bu, benim için uluslararası bir referans olabilir.

TÜRK MÜZİĞİ SEVGİSİ

Evi gezerken, köşede kendi halinde duran bir ud gördüm.

Türk Müziği'ni çok sever, çok dinlerim. En sevdiğim makamlar Hicaz ve Hüzzam. Sevdiğim şarkılar ‘Dinmiyor Hiç Bu Akşam’’ ve ‘Ömrümüzün Son Demi.’

Kibarlığa bak ağabey; ‘Bir Bahar Akşamı Rastladım Size’ diyor. Artık hiçbir erkek, bir kadın için böyle şarkı yapmıyor. Şimdi açıktan ‘Seviş benimle’ diyor. Eskiden aşk şarkıları vardı, şimdi çiftleşme şarkıları var.

FENERBAHÇE DEYİNCE...

Ercan'a ‘‘Fenerbahçe'nin hali ne olacak’’ diye sormadan veda etmek olmaz.

Fenerbahçe'nin hali iyi olacak inşallah ama önce Galatasaray'ı kutlamak istiyorum. Fenerbahçe'ye kesinlikle bir Türk antrenör lazım. Bu kişi Oğuz Çetin olabilir, hatta Rıdvan'la beraber de yapabilirler. Yener Ağabey, en büyük hayalim Fenerbahçe'ye başkan olmak.

Sevgili Ercan sana hayırlı teskereler ve bol besteler diliyorum.

Göğsüm kabarıyor

Esasında 18 ay çok uzun bir süre ayrı kalmak için ama göğsüm kabarıyor, çok büyük gurur duyuyorum. İçim böyle kıpır kıpır. Vatan görevi, ne kadar çabuk yapılırsa o kadar iyi. Ercan bana; ‘Kızımın kesinlikte askerliğini yapmamış biriyle evlenmesine razı olmayacağım. Çünkü karımı hele hamileyken bırakmak, doğumunda bulunamamak bana zor geliyor’ dedi.

Kızımız için tasarladığımız iki isim var; biri Selin, öteki Zeynep. Oğlumuz olsaydı kesinlikle Ali adını koyacaktık. Öyle modern, çağdaş denen isimlere hiç kanmadık. Ercan, dışardan gözükmediği kadar duygusal bir insandır. Tanıdıktan sonra bu tarafına çok kapıldım. Zaten ilk gördüğümde aşık olmuştum.

Çok dürüst bir insandır, bu benim için çok önemli. Hayatımda ilk kez bir sanatçı tanıdım, onunla da evlendim.

Mesleğinde yaşadığı olaylardan doğan sinirli tarafı biraz daha törpülenirse herşey daha mükemmel olacak. Onun ilk solo albümündeki ‘Dokunmayın’ adlı şarkısını çok seviyorum.

Benim için yaptığı ‘Gülümsün’ adlı bestesini Kibariye okudu. Söylediğinde benim için şarkı yapmamasını istemiştim. Çünkü şarkı yazarken çok karamsar bir dünyası var. Aşklarından çok, aşk acılarını anlatan biri. Yener Ağabey, zor bir dünyanın içinde güzel bir evlilik yaşıyoruz, çok da hoşumuza gidiyor.

Arkadaşları uğurladı

Ercan Saatçi önceki gece arkadaşları tarafından askere uğurlandı. Saatçi, Nişantaşı Sazlı Sözlü Meyhane'de eşi Gülümsün Özkök Saatçi, yakın arkadaşları Ebru Gündeş-Ömer Durak, Emre Ergani-Elif Dağdeviren, Ufuk Yıldırım, Süheyl Uygur, Hakan Uzan-Yeşim Salkım Uzan'la eğlendi. Saatçi, askerlik öncesi, son gecesinin tadını çıkardı. Cenker TEZEL

Kimse gitmiyor bari ben gideyim dedim

Müzik dünyamızın ünlü besteci ve şarkı sözü yazarı Ercan Saatçi, bugün Yeni Foça'daki 7. Jandarma Komando Alay Komutanlığı'ndaki birliğine katılarak vatani görevine başlıyor.

Yakışıklı Ercan'a İzmir yolculuğu arefesinde askerlik provası yaptırdım. Bizim Sinan da askerliğini komando olarak yaptığından askerliği iyi bilir. Kadıköy'deki bir mağazadan yazlık komando giysilerini alıp getirdi. Beykoz Konakları'nda güzel evinde tepeden tırnağa giydirdik Ercan'ı. Bir de baktım ki, bizi izleyen 6 aylık hamile eşi Gülümsün gözyaşları döküyor. Asker selamı göstermek için şapkanın siperine götürdüğüm eli heyecandan titriyordu Ercan'ın. Bir yandan da anlatıyordu:

HANIM EVLADI DEĞİLİM

Şarkıcı ve besteci olarak askerlikte bana çok önemli malzemeler çıkacağını düşünüyorum. Koğuşta Van'dan Edirne'ye kadar değişik kültürlerdeki birçok insanla beraber nefes alacağım, arkadaşlık yapacağım. O muhabbetlerde neler çıkacağını şimdiden merak ediyorum. Ben öyle sorunlu, hanım evladı biri değilim. Bamya hariç, yanında pul biber olan herşeyi yerim. Ayrıca çok iyi çiğ köfte yaparım.

Sporla aram iyi olduğu için komando eğitimi de benim için çok zor olmaz umarım. Limuzinlerle dolaşıp korumalarla gezenlenler, vatan-millet edebiyatı yapıyorlar ama askerlik yapmaya gelince işler değişiyor. Askere gitmemek için yurt dışında okul bitirmeye uğraşan arkadaşlarımız var.

Silahlı Kuvvetler'e helal olsun diyorum, öğrenci yetiştirmeye de katkıda bulunuyor. Yener Ağabey baktım ki kimse askere gitmiyor, bari ben gideyim dedim.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!