Nota değil, rota üstüne çalıştım

Güncelleme Tarihi:

Nota değil, rota üstüne çalıştım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2008 00:00

İsmail YK (29), 1974’te Sivas’tan Almanya’ya göç eden bir işçi ailenin beş çocuğunun en küçüğü. Müziğe aile üyelerinden oluşan Yurtseven Kardeşler’de başladı. İlk albümü 2004’te piyasaya çıktı. Dansları, kıyafetleri, şarkı sözleri ve klipleriyle kısa sürede fenomen oldu. Şarkıları bazıları tarafından eleştirilse de ilk albümü "Şappur Şuppur" 950 bin, iki yıl sonraki "Bombabomba.com" 540 bin sattı. Konserleri doldu taştı. Oyuncak bebekleri yapıldı.

Şimdi İsmail YK yeni albümü "Bas Gaza" ile karşımızda. Yine farklı şarkı sözleri ve müzikleriyle dikkat çekiyor. Albümü bir ayda 160 bin satış rakamına ulaştı bile. Bu sefer kıyafetlerindeki zincirleri ve Robocop’u andıran tişörtlerini de geri de bıraktı. Ayrıca, "Bas Gaza"yı Euro 2008’de A Milli Futbol Takımı’na destek olmak üzere hazırlanan reklam filmi için yeniden uyarladı. İsmail YK kendine özgü Türkçesiyle yeni albümünü, aşk hayatını ve tarzını anlattı.

Albümde kimlerle çalıştınız?

- Hazırlığı sekiz ay sürdü. 14 şarkı yaptık. 10’unun sözü müziği bana ait. Diğerlerinde kardeşlerim ve Mustafa Şimşek’le birlikte çalıştık. Düzenlemeleri kendim yaptım. Keman, yaylı tambur, bağlama, ut ve gitar çaldım. Tamamen beni anlatan bir albüm oldu.

Her şeyiyle uğraştığınız bir albüm için sekiz ay kısa bir süre değil mi?

- İkincisinin ardından üçüncü albüm heyecanı hemen başladı. Hayranlarım dinlediğinde "Bu bizim İsmail’imiz" demeliydi. Yar Gitme ve Bas Gaza’yı yazınca rahatladım. Diğer şarkılarda ardı ardına geldi. Eski bestelerim yerine, yenilerini tercih ediyorum. Yeni biriyle tanışıyorsunuz, etrafınızda aşktan darbe yiyenler de darbe atanlar da oluyor. Onları görerek beste yazmak daha avantajlı.

Bu albümün tarzı için ne diyebiliriz?

- Yar Gitme fantezi, Bas Gaza pop... Kısaca bütün parçalar birbirinden farklı. Tarzıma serbest müzik demek en doğrusu.

Bas Gaza’nın hikayesi nedir?

- Bas Gaza’da adamın biri araba kullanırken bir manita görüyor. Ayarlamak istiyor, fakat cesareti yok. Arkadaşı onu gaza getiriyor. Şarkıyı herkes istediği gibi yorumlasın diye klipte fazla araba kullanmadık. Nakaratta 18 yaşındaki yeğenimin sesi var. 13 yaşında Şappur Şuppur’u söyledi. 15’inde Bombabomba.com’u. Bu sene de Bas Gaza dedi. Şarkılarımı renkli ve film gibi yaptığı için aralara başka seslerin ve diyalogların girmesini de seviyorum.

Kardeşlerin arasından sana tek başına albüm yapılmasının nedeni fiziğin miydi?

- Yurtseven Kardeşler türkü albümleri yapıyordu. Eğer "Şappur Şuppur" ve "Ah Bir Kırabilsem Şu Cevizi" gibi şarkılar söyleselerdi tepki alabilirlerdi. Şarkıları İsmail YK olarak sunmaya karar verdik. Ayrıca beşimizin birden Türkiye’ye sürekli gelmesi zor oluyordu. Bence fizik etkili değil. Çünkü Hüseyin ağabeyimi benden daha yakışıklı buluyorlar.

Beş kardeş doğuştan mı müziğe yeteneklisiniz?

- Aslında büyük ağabeyim Hüseyin müziğe çok hevesliymiş. Diğer kardeşlerime her gün müzik çalıştırıp saat başına 3 Mark vererek müziği sevdirmiş. Almanya’daki ünlü Bosphorus Gazinosu’nda çalışmaya başlamışlar. İlgi ve alkışı sevdiler...

HAYATA COOL BAKIYORUM

Bu albümdeki şarkılar yakın dönemde yaşadıklarınızı mı anlatıyor?

- Yazdığım şarkıların hepsi beni anlatmıyor. Oyuncu nasıl sarhoş rolünü de, doktor rolünü de oynarsa söz ve beste yazarı da bir şeyleri yaşamadan hayal edebilmeli. Ama elbette sevmişiz! Sevmemiş olsaydık böyle güzel aşk şarkıları yazamazdım.

Şarkılarınızda internet ve disko temalarını çok kullanıyorsunuz. Sık sık chat’e girip, diskolara gidiyor musunuz?

- E-mail veya MSN hiç kullanmadım. 24 yaşıma kadar cep telefonum yoktu. Her hafta sonu diskoya da gitmem. Gaza basıp Ferrari ile hava atmayı da sevmem. Ama şarkılarımda bunları kullanıyorum. Çünkü yapmadığım şeyleri daha rahat söze döküyorum. Mesela bir gün internet kafenin ne kadar dolu olduğunu gördüm. İnternetin başına geçtim. Düşündümki herkes "www" ve "com" sözcüklerini biliyor. Fakat kimse bunun için şarkı yazmıyor. İsmail YK’nın farkı burada dedim ve www.bombabomba.com ’u yazdım.

Çocuk hayranlarınız çok. Bazı şarkı sözlerinin onları olumsuz etkilemesinden çekinmiyor musunuz?

- Anne babalar doğruyu öğrettikten sonra bu şarkıların sözlerinden kimseye kötülük gelmez. Ama yine de bazen sözleri filtreliyorum. Mesela yeni albümde, "Gidersen seni yakarım, gidersen can alırım, sonra canıma kıyarım" diyordum. Yakarım kelimesini "ararım" diye değiştirdim.

Şarkı sözleriniz, kıyafetleriniz, danslarınız hep eleştiriliyor...

- Eleştiriler ve kıskançlıklar olacak tabii. Bunlara gülüyorum, kafaya takmıyorum. Hayata cool bakıyorum.

ELİT DE VAROŞ DA DİNLİYOR

Kıyafetleriniz çok eleştiriliyor. Kendiniz mi seçiyorsunuz?

- Kıyafetlerimle çok konuşuldum. Bu sayede önce 10 yaşındaki çocuklara hitap ettim. Şimdi bu çocuklar 15 yaşında, yakında stadyumu dolduracaklar. Kıyafetlerimi kafama göre seçiyorum. Şovlarda kullandıklarımın bir kısmını da diktiriyorum. Mesela pantalonumdaki zincirlerden vazgeçtim. Robocop’u andıran şeyler yerine tişört giydim. Bu değişimi dört sene önce planlamıştım.

Bütün bunlar planlıysa ortada bir İsmail YK projesi var diyebilir miyiz?

- Bu 12 yıllık bir proje. Ama her zaman hedeflediğim tarihleri tutturamayabilirim. Mesela birine aşık olup evlenirim her şey alt üst olur.

Danslarınız da çok konuşuluyor...

- İlk kliplerimde arkamda altı erkekle Michael Jackson gibi şovlar yapıyordum. Yeni kliplerimde kızlar istedikleri gibi dans ediyor. Ben de eskisi kadar dans etmiyorum ama yakında iyi şovlar gelecek.

Sizi en çok kimler dinliyor?

- Elit kesimden de varoş kesimden de dinleyenler var. Dinleyicilerimin yaş sınırı yok. Fakat konserlerde en çok 15-20 yaş arası gençleri görüyorum.

Size burun kıvıran bir kitle de var...

- İnternet sitemde bazıları yazışıp atışıyor. Zaman ayırdıklarına göre demek ki bana değer veriyorlar. Tarkan’ın "Şımarık" şarkısını elit kitle eleştirdi. Ama herkes dinleyip gece kulüplerinde dans etti. Bir insan okumuşsa ne dinlediğini itiraf etmeli. Dinleyip de dinlemiyorum dememeli.

Türkçenizin bozuk olmasından utandığınız oldu mu?

- Olmadı. Yapmacık olamam. Sonuçta anlatmak istediklerimi ifade edebiliyorum. Dört sene öncesine göre de biraz daha da düzelttim.

Müzik eğitimi aldınız mı?

- Kısa süre aldım. Ben nota değil rota üzerine çalıştım. Kendimi eğittim. Bağlama, piyano, ut, keman, kanun, tambur, gitar çalabiliyorum.

GÖZ ÇAPKINLIĞI YAPIYORUM

Evlenme yasağınız olduğu doğru mu?

- Evet. Aslında önce böyle bir espri yaptık sonra plak şirketinin sahipleriyle bu kararı verdik. Yazılı olmasa da sözlü olarak beş yıllık bir anlaşmaydı. Bitmesine 2.5 sene kaldı. Bence doğru bir karar oldu. Çünkü evlenirsem bu işi beceremem.

Peki çok aşık olursanız işi mi, aşkı mı tercih edersiniz?

- Aşka inanmıyorum ama güvendiğim biri olursa 2.5 sene bekleyip onu kaçıramam.

Şarkılarda bu kadar aşktan bahsederken nasıl oluyorda aşka inanmıyorsunuz?

- İlk aşık olduğumda 23 yaşındaydım. Ondan sonra hayata küstüm. Birlikte olduğum kişiler oluyor tabi ama aşık olmuyorum. Son zamanlarda sevebileceğim bir kız vardı. Sonra bu da yalan, dedim. Seni seviyorum sözü artık çok kalıplaştı. İlişkilerde o kadar çok yalan var ki. Şu anda hayatımda biri yok. Ama bir insanı gerçekten seversem, onun da beni sevdiğine inarsım ona her şeyimi veririm. Eskiden güzel bir kız gördüğümde şu kız benim olsa, konuşsam diye düşünürdüm. Artık illaki o kız olacak diye düşünmüyorum. Mesela beğendiğim bir kızla tanışmaya giderim ama yüz vermezse ikinci defa beni bulamaz.

Çapkın mısınız?

- Üç türlü çapkınlık var. Göz, dil ve beden çapkınlığı. Ben en çok göz çapkınlığı yapıyorum. Ama bir kız arkadaşım olursa onu da yapmam.

BİR FISTIK GÖRÜYORUM FARK ETMİYOR "AH BİR KIRABİLSEM ŞU CEVİZİ" DİYORUM

Şarkılarımda yaşadıklarımın da etkisi var. Mesela bir fıstık görüyorsun, o seni farketmiyor. "Ah bir kırabilsem şu cevizi" diye şarkı yazıyorum. Bir kızla tanışıyorsun, çok güzel. Vay be, diyorsun. O sırada karşıdan bir otobüs geliyor, beste yapıyorum: "Otobüs çarpmış gibi oldum, seni gördüm kahroldum." Bu albümde de Yar Gitme ve Bir Numara yaşadıklarımı anlatıyor.

ALKOL KULLANMIYORUM DOĞUŞTAN SARHOŞUM

Geceleri gezmeyi severim. Pop, rock, reggae, arabesk gibi bir çok müzik türünü dinliyorum. 90 dakika yerimde oturamadığım için sinemaya sık gitmiyorum. Kitap çok okumuyorum. Okursam şiir kitaplarını tercih ediyorum. Üç ayda bir cilt bakımı yaptırıyorum. Alkol kullanmıyorum. Çünkü ben doğuştan sarhoşum.

ALNIMA DÖVME YAPTIRDIM, HERKES BENİ TANIDI

Kıyafetlerimi çoğu kişinin eleştirdiğini biliyordum. Güzel veya doğru olduğu için değil ama yaptığım işin arkasındaydım. 10 sene önce güzel bir kızın alnında çok büyük bir ben gördüm. Dört sene sonra aynı kıza yine rastladım ve onu beni sayesinde tanıdım. İlk albüm çıkardığım zamanlarda tanınmak çok zordu. Ben de insanların saçma diyeceğini bildiğim halde alnıma geçici bir dövme yaptırdım. Klipte ve albüm fotoğraflarında kullandım. Saçma bulan herkes sonuçta beni tanıdı ve isim oldum.

YÜZÜ GÜZEL, ÖN İKİ DİŞİ AYRIK OLMALI

Kadında önce yüz güzelliğine sonra ayakkabılarına bakarım. Genelde sesi güzel, ön iki dişi ayrık ve esmer kızları beğeniyorum. Ama bir sarışın da beni yoldan çıkarabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!