Müzikle tedavi

Güncelleme Tarihi:

Müzikle tedavi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Müzik reçetesi

Uykusuzluk çekenler için.Fazla hareketli çocukları yatıştırmak için de kullanılıyor.

Durumu ağır olan hastalara cesaret veriyor.Ameliyat sırasındaki ağrılar sakinleştirici müziklerle azaltılıyor. Daha canlı müzikler de vücudun kendini iyişleştirmesi konusunda etkileyici oluyor.Akupunktur seanslarında, tedavinin daha etkili olmasını sağlıyor.

Kazada yaralananlar, sevdikleri müziğin sürekli çalınması ile kendilerine geliyorlar.

Parkinson'un başlangıcı da iyi seçilmiş bir müzik sayesinde yavaşlatılabiliyor.

Müziğin sadece ruhun değil bedenin de gıdası, hatta ilacı olduğu iddia ediliyor. Bilimadamları müziğin insan sağlığına olan katkılarını yeni yeni ortaya çıkarmaya başlıyorlar. İşte size insanın sağlıklı olmak için kullanabileceği en eski ve en evrensel ilaç.

YAŞAM kalitenizi arttırmak için ne alırsınız? Bir güneş yatağı ya da bir koşu bandı mı? Eczaneye gittiğimizde, günümüzün hastalıklı insanlarına sunulan pek çok ilaç ve tedavi şekliyle karşı karşıya kalıyoruz. Tıp dünyası her geçen gün insanlığa yeni ilaçlar sunarken, en eski ilaçlardan biri olan müzik, daha sağlıklı bir yaşam için hem ucuz hem de etkili bir yöntem olarak ortaya çıkıyor.

NE TÜR MÜZİK?

Peki hayatımızı iyileştirmek için ne tür müzik dinlememiz gerekiyor? Çoğu kültürde müzik insanları heyecanlandırmak ya da rahatlatmak için kullanılıyor. Bunların etkileri basit ve fiziksel tekpikelere bağlı. Yüksek ve hızlı müzikler insana enerji veriyor ve kalp atış hızının artmasına neden oluyor, solunum hızını değiştiriyor ve kan basıncını arttırıyor. İnsanları rahatlatmak için yumuşak sesler ve yavaş müzikler kullanılıyor. Rahatlatan müziğin hızı bazen bir annenin kalp hızıyla (dakikada yaklaşık 72 vuruş) bağdaştırılıyor.

Uyuşukluktan ve yorgunluktan yakınan kişilere de hızlı tempolu müzikler öneriliyor. Normal kalp atışı hızıyla başlayan ve yavaş yavaş hızını arttıran müzikler dinleyicide heyecan yaratıyor. Bu kendini en açık şekilde geleneksel savaş davulları ve askeri bandolarda gösteriyor.

Belli enstürmanların rahatlatma ya da heyecanlandırma etkileri var. En çok enerji veren müzik aletlerinin başında hiç kuşkusuz davul ve tef geliyor. Bas davul ve büyük zil küçük bebekleri korkutabiliyor. Harp ve zilin ise yatıştırıcı bir etkisi var. Gong gibi enstürmanlar hem kan basıncını düşürüyor hem de beyni uyarıyor ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Bu etkilerin bazılarının iskeletten vücuda girdiği tahmin ediliyor. Çünkü duymayan insanlarda bile bu etkiler oluşabiliyor. Müzik paylaşılan bir tecrübe. Müzik yapan bir grup insan aynı duyguları paylaşmakla kalmıyor, fiziksel olarak da birbirlerine benziyor. Nabız hızları birbirinin aynı oluyor. Müziğin birleştirici etkisi de burada ortaya çıkıyor zaten. Bir birlik duygusu yaratılıyor. Müzik terapisi, diğer metodların başarısız olduğu yerlerde umut dolu sonuçlar verebiliyor. Özellikle hatırlama terapisinde önemli bir rol oynuyor.

BEBELERE MOZART

Mozart'ın müzikleriyle ilgili de çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Mozart'ın müziğinin özellikle yeni doğmuş bebekler ve konsanstrasyon problemi olan çocuklar üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirtiliyor. Mozart'ın müziğindeki düzen, çocukların daha kolay odaklanmalarına yardımcı oluyor.

Uzmanlar insanların müzik dünyasında bir yolculuğa çıkıp, içgüdülerine güvenerek kendilerine iyi gelen müziği bulabileceklerini söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!