Mucize tohum anne sütüne alternatif

Güncelleme Tarihi:

Mucize tohum anne sütüne alternatif
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bitkisel proteinler içerisinde en iyi oranlanmış aminoasit yapısına sahip soya sütü, inek sütü gibi alerjik reaksiyonlara neden olmadığı için, anne sütüne alternatif gösteriliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz, ’’Soya fasulyesinden üretilen süt, anne sütüne alternatif bir üründür’’ dedi.

Temiz, yüksek besleyici değerinden dolayı ’’mucize tohum’’ olarak nitelendirilen soya fasulyesine, Türk toplumu tarafından sadece hayvan yemi olarak bakıldığını, ’’insan beslenmesinde kullanımı hiç dikkati çekmediğini, soya fasulyesinin yararlılığının topluma tanıtılmadığını’’ söyledi.

Temiz, Doğu Asya ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinde bu konuda yıllardan beri araştırmalar yapıldığını, soyadan çeşitli ürünler yapılarak toplumun protein ihtiyacı karşılandığını anlattı.

Hasan Temiz, yapılan çalışmalarda bir hektar alan üzerinde yetiştirilen soya fasulyesinin bir kişiyi 5560 gün besleyecek düzeyde protein sağlandığını belirterek, ’’Ancak, aynı alan, sığır yetiştirilmesine ayrıldığında, kişiyi 192 gün besleyecek kadar protein elde edildiği tespit edilmiştir’’ dedi.

Soya ürünleri arasında yer alan soya sütünün kolay üretildiğine de kaydeden Temiz, ’’Soya sütü, bitkisel proteinler içerisinde en iyi oranlanmış aminoasit yapısına sahip olması dolayısıyla inek ve insan sütüne alternatif üründür. Soya sütü, laktoz ve kolesterol içermez, inek sütü gibi alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Biyolojik değeri yüzde 79 ve sindirebilirlilik düzeyi ise yüzde 91 olması nedeniyle, yüksek besleyici özelliği sayesinde önemli bir diyet ürünüdür’’ diye konuştu.

Temiz, uygulamaya dikkat edildiği takdirde, soya sütünün kolaylıkla elde edilebileceğini de sözlerine ekledi. (a.a)

Soya sütü nasıl yapılır?

Soya sütü üretiminde değişik yöntemler bulunduğunu belirten Temiz, ’’Bu yöntemlerin en kolayı; seçilmiş ve yıkanmış soya tohumlarıdır. İki katı su ile bir gece ıslatacak ve süzdürüldükten sonra, şişmiş olan soyalar kabuklarından ayrılacak. Daha sonra, sıcak su (85-90 C derece) ile yüksek devirli mikserde parçalanacak soya fasulyelerine,kullanılan soyanın 8 katı sıcak su ilave edilecek. 15 dakika kadar kaynatılacak ve çift katlı tülbent bezden süzülerek, alta geçen kısım 15 dakika daha kaynatılarak soya sütü elde edilecektir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!