Mininin yaşı olmaz

Güncelleme Tarihi:

Mininin yaşı olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Modada mini eteğin yeri apayrı. Trendler ne kadar değişirse değişsin, mini etekler hep aynı yerde duruyor. Sadece üstüne ve altına giyilenler değişiyor. Bu arada, mininin yaşı olmadığı da artık kesinleşti. Kaç yaşında olursanız olun, mini giymekten vazgeçmeyin...

Boy aynasından size gülümseyen kişiyi birden yadırgarsınız. 40 yaşına geldiğini unutup, mini etekli bir elbise giyen bu kadına gülmek mi yoksa kızmak mı gerektiğine karar veremezsiniz. İşiniz gerçekten zordur. Çünkü aynadan size gülümseyen kişi siz olduğunuza göre kendinizle alay da edemezsiniz, kızamazsınız da. Ama düşüncesizce davrandığınıza inanıp aynı şeyi bir daha tekrarlamamaya karar verirsiniz.

Birçok kadın giyim stili ile yaş arasında sağlam bağların bulunduğuna inanır. Belli model elbiselerin ancak belli yaşlarda giyilebileceği düşüncesi yaygındır. Daha doğrusu geçen yüzyılın sonuna kadar öyleydi. 21. yüzyılın şimdilik kadınlara getirdiği en büyük yenilik, yaş faktörünün giyim stilindeki etkisini kaybetmesi. 40 yaşında bir kadın mini etek giymekten hoşlanıyorsa ve vücut ölçüleri mini etek giymeye uygunsa, ayna karşısında kıvranıp durmasına hiç gerek yok. Yeni bin yılda kadınlar giyecek seçerken yaş faktörünü dikkate almak zorunda değiller. Ancak bu yeni anlayışın toplumun tüm kesimlerine yerleşmesi biraz zaman alabilir. Sabırlı olmak gerek.

Tepkiler içten gelebilir

Örneğin mini etek giyen orta yaşlı bir kadına, ergenlik çağındaki oğlu karşı çıkabilir. ‘‘Anne, bu kısacık elbiseyle sokağa çıkarsan herkes sana güler’’ diyebilir. Ya da eşi, olumsuz eleştirilerde bulunabilir.

Bizim toplumumuzda herkes, herkesin her özelliğine karışmayı görev edindiği için sık sık eleştirilmek de kaçınılmaz oluyor. İş yerinizde arkadaşlarınız, sabahleyin sizi görür görmez ‘‘Bugün iyi giyinmişsin’’ ya da ‘‘Bugün kendine bakmamışsın’’ gibi sözlerle istemeden moral bozabiliyor.

Uzun süre görmediğiniz bir yakınınızla karşılaştığınız zaman sizi şişmanlamış ya da zayıflamış gördüğünü açıklıyor. Siz durumun farkında olsanız da, bu gerçeğin hiç de uygun sayılmayacak bir zamanda yüzünüze vurulmasından hoşlanmıyorsunuz.

Bu durumda, kısa etek giyebilmek için genç olmak artık şart değil. Ama zamanla kalınlaşan bacaklarınızı, genişleyen kalçalarınızı gözler önüne sermek hoş olmaz. Eğer ilerleyen yaşınıza rağmen vücudunuzun formunu korumayı başarmışsanız, giyecek seçimi yaparken kılı kırk yarmanıza gerek olmaz.

İki nesile aynı tarz

Bir zamanlar giyecek alış verişi yapmaktan hoşlandığınız halde artık bu tür zevkler için yaşınızın fazla ilerlemiş olduğunu sakın düşünmeyin. Bir kadın için giyecek satın almak eğlenceli bir uğraştır. Giyecek satılan mağazalara girerken, ‘‘Ben buradan bir şey alamam. Benim yaşımdakilere uygun kıyafet yoktur’’ diye ön yargılı olmayın.

Moda yaratıcıları artık anneler ve kızları için aynı modelleri öneriyorlar. Bir genç kızın giyeceği kıyafeti, annesinin de giymesinde hiç bir sakınca yok.

Orta yaşlı anneler, giysi seçerken renk konusunda bile uzun uzun düşünmek zorunda kalırlardı. Belli bir yaştan sonra parlak, gösterişli renklerde giysi seçmek yanlış olurdu. Parlak renkli, karışık desenli kumaşlar gençlere uygun görülürdü. Ama moda dünyası, sonunda kadınlar için yaş farkını ortadan kaldırdı. Bu yeni anlayışa ayak uydurmaktan çekinenler olacak. Fakat çevrelerindeki kadınların eski geleneklere uymaktan vazgeçtiklerini gördükçe, onlar da yeni anlayışa ayak uyduracaklar.

Eğer siz de modayı sıkı sıkıya takip edenlerdenseniz, moda yaratıcıları, ‘‘Kendine güvenen herkes, her yaşta kısa etek giyebilir’’ diyorlar...

Miniden vazgeçmeyen ünlüler

Amerika'nın ‘‘first lady’’si Hillary Clinton, tam bir mini etek tutkunu.

Diktirdiği giysilerde ille de mini etek isteyen Clinton, yaşının da buna uygun olduğunu düşünüyor. Hollywood'un en güzel kadınlarından Jennifer Aniston da mini eteğin

kadını çok güzel gösterdiğine inananlardan. Bu arada, ünlü top-modellerden Naomi Campbell ve Laetitia Casta da, çoğunlukla mini etek giymekten yanalar. Kadının en güzel ve ilgi çekici yerinin bacakları olduğunu düşünen top-modeller, onları olabildiğince sergilemekten yanalar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!