Michelin yıldız savaşları

Güncelleme Tarihi:

Michelin yıldız savaşları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 00:00

Dünyanın en iyi restoranlarını belirlemek için kullanılan, yıldızlı derecelendirme sistemiyle tanınan Michelin Rehberi, bu yıl 100’ncü sayısını çıkardı. Gurmelere yönelik referans rehberinde bugüne kadar hiçbir Türk restoranı yer almadı. Buna rağmen bizim restoranlarda bir Michelin rekabetidir gidiyor. Kimisi Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan aşçıları kadrosuna aldı, kimisi yıldızlı lokantaların aşçılarını birkaç günlüğüne Türkiye’ye getirdi. Kimisi de bu yazın mönüsünü Michelin yıldızlı aşçıya hazırlattı.

Yıllık periyotla yayınlanan Michelin Rehberi’nin 2009 sayısına 22 ülkeden 548 restoran girdi. Bunlardan 63 tanesi ilk kez yıldız aldı. Yüzüncü sayı yayınlandı ama Türkiye’nin adı daha bu rehberde hiç yer almadı. Halbuki yüksek kalitede servis sunan ve gastronomi alanında son yıllarda büyük gelişmeler kaydeden restoranlarımız var. Umudumuz gelecek yıllarda.

YILDIZLI LOKANTALARDAN DÖRT ŞEF

Michelin yıldızlı restoran sahibi tek Türk, Almanya’da yaşayan Ali Güngörmüş. Türkiye’de doğup Almanya’da yetişen bu parlak yetenek, İstanbul Anadoluhisarı’ndaki Lacivert Restoran’ın 10’uncu yılı nedeniyle geçtiğimiz günlerde İstanbul’a geldi. Mekanın uluslararası şefi Hüseyin Ceylan ile Lacivert’in 2009 yaz mönüsünü hazırladı.
Restoranın işletmecisi Cüneyt Yılmaz, iki yıldır Michelin yıldızlı şefleri ağırladıklarını söylüyor. Daha önce İspanyol ve Fransız, ikişer Michelin yıldızlı iki şef getirdiler. Bu yıl geleneği bir Türk şefle sürdürüyorlar. Mekanın şefi Hüseyin Usta, Almanya’ya giderek Ali Güngörmüş’ün Hamburg’daki Le Canard adlı restoranında bir hafta birlikte çalışmış. Sonra ikisi beraber İstanbul’a gelip bu yazın mönüsünü hazırlamışlar. Yılmaz, Michelin yıldızlı şeflerin Lacivert’e prestij kazandırdığına inandıklarını söylüyor. Müşterilerilerinden de çok olumlu tepkiler alıyorlar.
1926’da Milano’da kurulup dünyanın dört bir köşesine yayılan İtalyan restoranı Bice de İstanbul Süzer Plaza’daki restoranında Michelin yıldızlı şefleri mutfağında konuk ediyor. Nisan- Mayıs aylarının son haftasında, 2 gün yemek yapacak olan şeflerden tek yıldızlı restoranı olan İtalyan şef Igles Corelli 29-30 Nisan, 2 yıldızlı restoranı olan şef Bruno Barbieri de 27-28 Mayıs tarihlerinde Bice’nin mutfağında olacak.
Çırağan Palace Kempinski’nin yeni başaşçısı da Michelin yıldızlı bir Fransız şef. Olivier Chaleil, otele bu yıl geldi. Fransa, Kanada, Portekiz ve Bali’deki dünyanın en iyi otellerinde ve Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan Chaleil, 1984-86 arası başaşçı olarak görev yaptığı fine-dining Fransız restoranı La Côte d’Or’a iki Michelin yıldızı kazandırmıştı.

İLK ÇIKTIĞINDA KAMYONCU REHBERİYDİ

Michelin Rehberi’ni, Michelin lastiklerinin de kurucusu olan Andre ve Edouard Michelin kardeşler icat etti. İlk rehber 1900 yılının Ağustos ayında, Fransa’da düzenlenen Paris Fuarı sırasında yayımlandı. O zamanlar Fransız yollarında 3 binden daha az otomobil vardı. Karayoluyla seyahat etmek çoğunlukla gerçek bir macera anlamına geliyordu. Seyahatleri kolaylaştırmak ve karayolu hareketliliğini artırmak isteyen Michelin kardeşler, bir rehber hazırladı. Uzun yol şoförleri için tasarlanan Michelin Rehberi, Fransa’daki şoförlerin yolculukları boyunca konaklayabilecekleri otelleri, restoranları, umumi tuvaletleri, benzin istasyonlarını, tamircileri kolayca bulabilmelerini amaçlıyordu.
Michelin Rehberi ilk kez 1926 yılında, iyi yemek pişiren restoranları yıldızlarla ayırt etmeye başladı. O zamanlar sadece tek bir yıldız kullanılıyordu. İkinci ve üçüncü yıldız ise 1930’lu yılların başında eklendi. 1936’da oluşturulan yıldız tanımlarına göre bir yıldız “çok iyi”, iki yıldız “seyahat güzergâhını değiştirmeye değecek kadar iyi” ve üç yıldız ise “özel bir seyahati hak edecek kadar iyi” restoran anlamına geliyordu.
Bugüne kadar yaklaşık 2 bine yakın restoran tek, iki veya üç yıldız ile ödüllendirildi. Rehberde yıldız ile ödüllendirilmek o restoranın sadece bulunduğu ülkede değil, tüm dünyada en iyi restoranlar arasında yer aldığının bir göstergesi oldu. Günümüzde Michelin Rehberi’nin kapsamında, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya olmak üzere 22 ülke yer alıyor. Michelin Rehberi, gizli Michelin müfettişlerinin incelemelerinden sonra hazırlanıyor. Kimliklerini gizleyerek seyahat eden müfettişler, bir yılda yaklaşık 250 restoranda yemek yiyor. Otel ya da pansiyonlarda yaklaşık 150 gece konaklıyor. Müfettişler bu hazırlık sırasında yaklaşık 30 bin kilometre seyahat ediyor. Onlar için yemekler, kullanılan malzemeler kaliteli olmak zorunda. Bunun dışında hizmetten servise kadar her şeyi gözlemliyorlar. Restoranda yemek yerken, müfettişlerden not almayıp, bütün ayrıntıları akılda tutmaları bekleniyor.

YILDIZ KAYBEDİNCE İNTİHAR EDENLER OLDU

Gastronomi dünyasında Michelin yıldızına sahip olmak, edebiyatta Nobel, sinemada Oscar’la eş sayılıyor. Çok az aşçının sahibi olduğu bir onur. Kimileri bunu kazanabilmek için ömrünü adıyor. Kimileri için de yıldızı kaybetmek ölüm anlamına geliyor. Örnek mi? 1966 yılında Alain Zick adlı aşçı, lokantasının sahip olduğu tek yıldız Michelin tarafından geri alınınca tabancasıyla canına kıydı. Fransa’nın Burgonya bölgesindeki Cote d’Or restoranın sahibi ünlü Fransız şef Bernard Loiseau da yıldızı alınınca 25 Şubat 2004’de av tüfeği ile intihar etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!