Mert Ünnü'yü gemi modelleri yapmaya iten, denize olan aşkı

Güncelleme Tarihi:

Mert Ünnüyü gemi modelleri yapmaya iten, denize olan aşkı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kışın da denizle içiçe

Denize aşık olanlar bilir. En zor geçen zamanlardır kış ayları. Her ne kadar yakın olsanız da aslında biraz dışında kalırsınız. Denizle içiçe geçirilmiş bir yazın etkisi ve uzak kalmanın huzursuzluğu öyle pek de kolay atlatılamaz.

Ve kimi yazmaya, kimi çizmeye, kimi de Mert Ünnü gibi gemi modelleri yapmaya başlar. Mert, 23 yaşında ama 1986'dan beri gemi modelleri yapıyor ve Taksim Atatürk Kitaplığı'nda ikinci sergisini açtı. ‘‘Herkes gibi sandallarla balığa çıkmak bende farklı bir etki uyandırdı. Kış gelince de denizden nasıl ayrı kalamam, diye düşündüm. Nasıl sahip olabilirim bu gemilere, nasıl içiçe yaşayabilirim diye düşündüm ve gemi modelleri yapmaya başladım.'' Önce kağıttan, kartondan yapılan amatör gemi modelleri, ahşapla tanıştıktan sonra profesyonelleşmiş.

Gemi modelleri yapmak öyle sanıldığı gibi maket yapmaya benzemiyor. Sanki küçük bir tersanede gemi inşaa ediyor gibisiniz. Önemli olan gerçeğine, ölçeklerine, orantılarına sadık kalmak ve orjinalindeki malzemeyi kullanmak. Ve aslında önemli bir eğitim gerektiriyor. Fakat Mert Ünnü, istendiği takdirde bu eğitimin kendi başına da yapılabileceğini söylüyor. Çünkü ona göre bunun temelinde istek ve aşk yatıyor.

AYNI TERSANEDEKİ GİBİ

Şu anda Marmara Üniversitesi Tasarım Konstrüksiyon Bölümü'nde okuyan Mert aldığı eğitimin de bir etkisi olduğunu söylüyor: ‘‘Bugün okuduğum bölümün ve lisede makina eğitimi almamın kuşkusuz etkisi var. Fakat ilk başladığım yıllarda daha ortaokuldaydım. Kendi bilgilerimle yani hiç bilgisiz çizdiğim planlar var.'' Gemilerin planları piyasadan da temin edilebiliyor ama sergidekilerin yarısını Mert Ünnü kendi çizmiş. ‘‘Planlar çizilirken gidip tekneyle ilgili fotoğraf çekiliyor, gravürler inceleniyor, kaynaklar araştırılıyor, sonra da plan kağıdında şekil alıyor. Aynen tersanedeki gibi. Yaklaşık beş altı ay planları çizmekle uğraşıyorum, 2-3 ay malzeme bulmakla geçiyor ve toplam bir yılı buluyor.''

Model gemi yapımının 1,5 ay ile 1,5 yıl arasında değiştiğini söyleyen Mert Ünnü'nün sergisinde 20 model bulunuyor. Sergi Temmuz sonuna kadar gezilebilecek.

Çocukluğundaki bütün yazları Marmara Adası'nda geçmiş. Evden kaçıp, limana gemileri seyretmeye gidermiş. Şimdi en büyük hayali kendi teknesini yapıp dünya denizlerini dolaşmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!