Menopozda üç yenilik

Güncelleme Tarihi:

Menopozda üç yenilik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

1 Rahmi aldırmak


2 Burun spreyi


3 Büyüme hormonu


Menopozda en son tedavi yöntemlerinin açıklandığı dünyanın en ünlü tıp dergisi Lancet'de yer alan Dr. John Studd'ın makalesine göre, burna sıkılan ‘‘nasal’’ spreyle menopoz semptomları hafifletiliyor. Hormon tedavisi, plaster, implant, jel, haptan sonra şimdi de menopoza burun spreyi ile çare aranıyor.

İngiliz doktorlar menopoz için çareler ararken, Fransız doktorlar da, kadınların menopoza mümkün olduğu kadar geç girmeleri için uğraşıyorlar. Ünlü Fransız hormon doktoru Daniel Sister ve ekibi de ‘‘Büyüme hormonunu’’ (HGH) (Human Growth Hormonu) harekete geçirerek menopoza girişi geciktiriyorlar.

Hormon dalında dünya çapında isim sahibi olan İngiliz Dr. John Studd, kadınlar için depresyondan kurtulmanın en kesin çaresinin ‘‘rahim aldırmak’’ olduğunu söylüyor. Son on yıldır bu konudaki araştırmalar, histeroktomi, yani rahmi aldırma işleminden sonra kadınların depresyondan kurtulduğunu ortaya koyuyor. Bazılarına göre depresyondan kurtulmak için bıçak altına yatıp, rahim aldırmak ‘‘çılgınlık’’ olabilir. Ancak ağır kanamalar, ağrılı adetler regli sırasında dayanılmaz başağrıları ve menopoza bağlı sıcaklık basması, terleme, seks isteğinin azalmasına karşı en etkili yol işte bu çılgın yöntem. Rahmi aldırmak ve mutlu olmak.

Batılı doktorlar bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Dr. Studd, rahim aldırma yanlısı bir uzman. Özellikle eskiye nazaran 30'larında, 40'larında menopoz belirtileriyle ziyaretine gelen hastalarının artması karşısında bu konuya daha özel bir ilgi gösteriyor. Dr. Studd'a göre menopozun belirtileri ve başlama yaşı hep aynı. Ancak belirtilerin ortaya çıktığı yaşlar 30'lara kadar düşmüş durumda. Bu durum karşısında menopoz tedavilerinin çeşitleri de son yıllarda çok artış gösterdi.

HRT, yani hormon tedavisi, ‘‘hap, plaster, jel, günlük tabletler, vajinal krem’’ gibi herkese göre değişik metotlarla sunuluyor. Menopozda son tedavi yöntemi ise burna sıkılan spreyler.

Dr. John Studd, burun spreyinin en az diğer hormon tedavileri kadar etkili olduğunu belirterek şunları söylüyor: ‘‘Her kadının menopoz sıkıntısı, hormon düzeyi, kendi isteği ve yaşam tarzına göre belirlenir. Bir kadının menopoz belirtilerine iyi gelen tedavi yöntemi, bir başkası için hiç etkili olmayabilir.

Burun spreyini kullanan kadınlarda, belirtilerin birçoğu hafifliyor. En az diğerleri kadar etkili bir tedavi.’’

Hormon seviyesini dengelemek

Kadınlarda menopoz yaşının 50-55 olduğunu vurgulayan Studd'a göre menopoz belirtileri gören 30'lu 40'lı yaşlardaki kadınlar kadar, reglden kesilen yani menopozu geride bırakan 60 yaşın üstündeki hanımların da hormon tedavisine ihtiyacı var: ‘‘Genelde 60 yaşını geçmiş kadınların, hormon tedavisi için çok yaşlı olduğu kabul edilir.

Bu yanlış bir görüştür. Belirgin menopoz belirtileri görülmeyen bu yaştaki kadınların da tedaviye ihtiyacı vardır.’’

Hormon tedavileri rahmi bulunan ve bulunmayan kadınlara göre değişiklik gösteriyor. Rahmi olmayan kadınların ihtiyacı olan hormon sadece östrojen. Rahmi olan kadınların ise östrojen ve progestron almaları gerekiyor. Son yıllarda kullanılan HRT tedavilerinde her ay kadınlar regl görmeye devam ediyorlardı. Ancak son iki yıldır uzmanlar, kanama yapmayan ancak östrojen ve progestron ihtiva eden hormon tedavisi ilaçlarını tercih ediyorlar. Bu tedavide kadınlar regl olmuyor, hormon seviyeleri dengeleniyor.

Kadınlarda depresyonun ana nedenlerinden birinin ‘‘hormon dengesizliği’’ olduğu anlaşıldı. İngiliz hormon uzmanı Dr. John Studd, depresyona karşı en etken çareyinin rahmi aldırmak olarak açıklarken burun spreyi ve büyüme hormonunu harekete geçirmenin de menopoz dönemine yardımcı olduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!