Maymunlardan kriz çözme yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Maymunlardan kriz çözme yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bonobolar; şempanze, goril ve orangutanla birlikte insana en yakın maymun türlerinden biri. Yıllardır bonoboları araştıran bilim adamları, bonoboların kriz çözme konusundaki yeteneklerine hayran kaldılar. Bonobolar, kriz anlarını gülerek, seks yaparak ve yemek yiyerek atlatıyorlar.

BONOBO maymunları ilk kez 1929 yılında Zaire Ormanları'nın derinliklerinde keşfedildi. Bu tuhaf ve neşeli maymunlarla karşılaşanlar, ilk önce cüce şempanzelerle karşılaştıklarını zannettiler. Ancak zamanla bonoboların hem davranış, hem de görünüş itibariyle şempanzelerden tamamen farklı olduğu anlaşıldı.

ABD'deki Georgia Üniversitesi Dil Araştırmaları Merkezi'nden bulunan yedi kişilik bonobo ailesi üzerinde inceleme yapan Mary Chipelo, ‘Tıpkı bir hippi komünü gibi barış içinde yaşıyorlar’ diyor. Atlanta'daki Emory Üniversitesi primatologlarından Frans de Waal de bonoboların sorunları çözmedeki ustalığından hayli etkilenmiş.

Ağustos ayında piyasaya çıkacak olan kitabında de Wall, ‘Bu hayvanların başkalarına yönelik duyarlılıkları en büyük entelektüel zenginlikleri’ diyor. Zaman zaman bonobolar da kavga ediyor, kıskanıyor, saldırganlaşıyorlar. Ancak onların özelliği kısa sürede tüm bu gerginliklerin üstesinden gelebilmeleri. Bonoboları inceleyen dil bilimci Sue Savage-Rumbaugh, ‘Jest ve mimikleri, şaşırtıcı derecede bize benziyor’ diyor. Mesela kavgacıları barıştıran bonobo, kocaman gülüşü ve yanlara açılmış iki koluyla tıpkı insanı andırıyor. Beden ve göz teması da bonobolarda büyük önem taşıyor. Birbirlerinin sırtını temizleme, kovalamaca ve gıdıklama oyunları grubun en doğal iletişim yöntemlerinin başında geliyor.

Bonobolar, bağırıp, homurtular çıkararak birbirleriyle anlaşıyor. Seks ve erotizm de sorunların çözümünde çok önemli bir görev görüyor. Hayvanların sorunlarını çözmek için başvurdukları cinsel oyunlara işaret eden Frans de Wall, ‘Sanki Kamasutra kitabını okumuşlar’ diyor. Yemek de gerginlikleri bertaraf etmede son derece önemli. Aynı şekilde grup seks de bonobolar arasında hayli yaygın. Erkekler dişilerle çiftleşirken, dişiler ve erkekler cinsel organlarını hemcinslerine sürterek kendilerini sevişmeye hazırlıyorlar, genç bonobolar ise birbirlerinin üzerine çıkarak eğleniyor. Ancak yemek zamanı geldiğinde tüm bu heyecan ve gerilim sona eriyor ve herkes yemeğin başına koşuyor. Bonobolar genelde Zaire'nin balta girmemiş ormanlarında yaşıyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!