Manken dediğin, kıyafetin önüne geçmez

Güncelleme Tarihi:

Manken dediğin, kıyafetin önüne geçmez
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Disiplin sahibi, profesyonel mankenler her zaman takdir topluyor. Konuştuğumuz beş modacının en çok tercih ettikleri isim Ebru Ürün, ardından ceylan saner geliyor. Ülkemizin modasını belirleyen isimler favori mankenlerini açıkladılar.

Claudia Shieffer adım adım yükselirken kendisi gibi Alman olan ünlü modacı Karl Lagerfeld'in büyük yardımlarını gördü. Lagerfeld'in baş mankeniydi ve Claudia'sız bir defile düşünülemiyordu. Ünlü top modelin kaprisleri, şöhretiyle doğru orantıda artmaya başlayınca Lagerfeld'le arası açıldı. Yine de modacının en favori mankeni hep Claudia Shieffer oldu. Gianni Versace ise ölene dek Naomi Campbell'dan vazgeçemedi. Moda dünyasında 'Kara panter' olarak anılan top model, Versace'nin hem en yakın arkadaşı, hem de baş mankeni oldu. Öyle ki bu durum neredeyse bir mirasa dönüştü! Gianni Versace'nin öldürülmesinden sonra modaevinin başına geçen kızkardeşi Donatella bile Naomi'siz defile düzenlemiyor. Bir ara aralarında ufak bir kırgınlık yaşansa da Donatella ve ünlü manken son zamanlarda tüm sorunları aşmış gibi görünüyorlar.

Elbette bizim modacılarımızın da vazgeçemedikleri bir takım mankenler var. İşin ilginci hiçbir modacı gazetelerde hergün fotoğrafları yayınlanan medyatik mankenleri istemiyor. Kural şu; 'Hiçbir manken, kıyafetin önüne geçmemeli.' Ülkemizin modasını belirleyen ünlü isimlerin çoğu favori olarak Ebru Ürün'ü gösterdi. Ebru Ürün yurt dışında podyuma çıkarak bizi temsil eden ilk manken. Sıralama yapılacak olursa Ceylan Saner de fazlasıyla beğenilen bir isim. Tarzını koruması, disiplini ile övgüleri topluyor.

Cemil İpekçi

Hanımefendi olmalılar

Ebru Ürün, Ceylan Saner ve Çağla Şikel defilelerimin vazgeçilmez mankenleri. Giysileri çok iyi taşıyorlar. Koreografi yetenekleri var. Mesela Çağla balerin olmasından kaynaklanan dans bilgisiyle defileyi götüren bir manken. Podyum estetikleri bir harika! Hepsinden önemlisi de podyum dışında da çok hanımefendiler. Örneğin Ebru Ürün, depremzedeler yararına düzenlenen defileye parasız çıktı. Uçak biletinin parasını bile kendi ödedi. Kuralları olan bir insanım. Uymayanlarla da asla çalışmam. Çalışmalarına geç gelenleri sevmem. Müzik kulağı iyi olmayanları da... Bir manken provada bile bakımlı olmak zorunda. Bir de ne defilemde ne de defile öncesi çalışmalarda, hiçbir mankenim sütyen takamaz. Her şey doğal olmalı. Yargıları olan mankenlerle çalışmam.

Arzu Kaprol

Kıyafetin ruhunu taşımalı

Benim favori mankenlerim; Sema Şimşek, Asuman Krause, Duygu Dikmenoğlu ve Deniz Akkaya. Bu isimlerin benim kıyafetlerimi çok iyi taşıdıklarını düşünüyorum. Mantığıma göre; giydiği kıyafetin ruhunu taşıyan manken çok önemlidir. Bir mankenin podyuma çıktığında gerçekçi davranması, doğal olması gerekiyor. Yani günlük hayatta davrandığı gibi... Kıyafetten çok yürüyüşü ön planda olan, vücudunu anlamsızca kullanan ve kişiliğiyle, özel yaşamıyla medyatik olan kızlarla çalışmak bana anlamsız geliyor. Bir manken, kıyafetimin önüne geçmemeli.

Bahar Korçan

Korel ve Sinem favori mankenim

Mankenler konusunda çok seçiciyim. Çalışmaktan zevk aldıklarım arasında Korel Kubilay var. Çok değişik bir görüntüye sahip. Koleksiyonlarımı başarıyla taşıyor. Sinem Güven gerçek bir profesyonel. En disiplinli manken. Ceylan Saner de öyle. Her zaman kendini geliştiren, tarzını koruyan bir kız. Bir de yeni jenerasyon mankenlerden Ahu Yaltuğ var. Bakmasını çok iyi biliyor. Çalışmayı hiçbir zaman istemeyeceğim bir isme gelince... Yasemin Kozanoğlu... Son Düsseldorf defilemde vardı. Provaya uçağı kaçırdığı için geç geldi. Benim için en önemlisi de defile öncesi provadır. Bunlar bir yana defileye bile geç geldi. Defilede çeşitli kimlikler de mankenlik yapıyordu. Zaten biz de bu yüzden 'Yasemin Kozanoğlu da çıksın' demiştik. Ancak işini ciddiye alan bir insan olmadığı için onunla bir daha asla çalışmam.

Zeynep Tunuslu

Gösterişli mankenleri sevmiyorum

Benim için manken bir askı görevi görmeli. Aynı zamanda benim koleksiyonumu da taşıyabilmeli. Çok alışılan profesyonel mankenlerin yanı sıra sokaktaki insanı da kullanıyorum. Şişman bir kadın, genç bir öğrenci ya da saçlarına kır düşmüş biri... Kağıt bebeklerle çalışmak tam anlamıyla bana göre değil galiba! Takdir ettiğim bir mankeni söylemem gerekirse bu Ebru Ürün olurdu. Bana kalırsa 'en manken' O! Çok disiplinli, askı görevi görebilen ve gerçek bir haute couture mankeni. Çok gösterişli, sarışın, parlak gözlü mankenleri ancak farklı bir kalıba sokarsam çalışabilirim. Mesela Ebru Şallı, Demet Şener, Selin Toktay. Onların alışılmış görüntüleri değil de bambaşka bir makyaj, saç ve bir takım farklılıklarla hoş olabilirler.

Yıldırım Mayruk

Düzgün yürüyen varsa kapım her zaman açık

Bugüne dek çalışmayı dilediğim tüm mankenlerle hemen hemen çalıştım. En uzun süreli çalıştıklarım Hülya Yiğitalp, Semra Tınaz, Sabahat Doğanyılmaz ve Funda Güngör. Son yıllarda ise Deniz Pulaş, Deniz Akkaya, Ebru Ürün ve Sema Şimşek. Tüm defile zincirlerimde rekor süre Deniz Pulaş ve Ebru Ürün'e ait. (Hülya Yiğitalp'ten sonra.) Kendini manken ilan etmiş olanlarla çalışmayı kesinlikle düşünmüyorum. Ama düzgün yürüyen tüm mankenlere kapım açık. (Varsa!)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!