Tülay Demir Oktay yazdı: Sosyal medyada çocuk fotoğrafı paylaşımı ne kadar doğru

Güncelleme Tarihi:

Tülay Demir Oktay yazdı: Sosyal medyada çocuk fotoğrafı paylaşımı ne kadar doğru
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 14:26

Son dönemde sosyal medya üzerinden hepimiz sıkça paylaşım yapıyoruz. Özlü sözler, manzara fotoğrafları, yediğimiz içtiğimiz yemekler, selfie’ler... Her şeyi paylaşır olduk. Peki ya çocukların fotoğrafları? Sizce paylaşmamızda sakınca yok mu? Veya bunun bir sınırı olmalı mı?

Haberin Devamı

Tülay Demir Oktay yazdı: Sosyal medyada çocuk fotoğrafı paylaşımı ne kadar doğru
Sosyal medyada durmadan çocuklarınızın fotoğraflarını paylaştıkça, onları aslında ne kadar büyük bir tehlikeye attığınızın farkında mısınız?     

Onların bahçede, havuzda oynarken çekilmiş, hele ki çıplak fotoğraflarını asla internet ortamında paylaşmayın. Yurtdışındaki polislerle yaptığımız görüşmelerde, birçok çocuk pornosunun, sosyal medyadan elde edilen bu görüntülerden yapıldığını öğrendik?
Maalesef ki günümüzün yine en büyük sorunlarından biri de pedofoli. Bunu görmezlikten gelmek demek birçok çocuk için tehlike demektir.
Çocuk korumasızdır, özellikle de ilkokul sonuna kadar iyi korunmalıdır. Fakat bu tür paylaşımlarla korumasız durumdaki çocuklar riske atılmaktadır. (Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya geçişleri sırasında maalesef 10 bin çocuk, bu çocuk tacirlerinin eline düşmüştür. Ve onlardan bir daha hiç haber alınamamıştır!)

SOSYAL MEDYA  KULLANIMINA 16 YAŞ  SINIRI GETİRİLDİ

Pedofili hastalıklı kişiler, çocukları seyrederken cinsel dürtüler hissettiklerinden, özellikle çıplak fotoğraflar koymaktan sakınmalısınız.
Belli bir yaştan sonra birey isterse çıplak gezsin, bu sadece kendisini bağlar ancak çocuk için böyle bir şey söz konusu değildir. Çocuk oyun parklarında adamlar tek başlarına oturup neden çocukları seyrederler?
Buna asla müsaade edilmemelidir!
Aynı sebeple çocuklarınızı kimsenin sevmesine müsaade etmeyin, tanımadığı insanlara “abi”, “amca” gibi sıfatlarla hitap ettirmeyin.
Durum o kadar vahim ki, bu çocuklar yıllarca takip edilebiliyor, bir gün sosyal medyada hesap açacak kadar büyüdüğünde direkt olarak kendisine (elbette ki uygun bir profil resmiyle) musallat olunabiliyor. Avrupa’da zaten yasaklar getirilmişti. Ancak bir türlü zararlarıyla baş edilemediğinden artık sosyal medya kullanıcı yaşı minimum 16 olacak. Türkiye’de de kontrollerin acilen sıkılaştırılması şart.
Ayrıca tüm okullarda internet, sosyal medya gibi konuların matematikten bile öncelikli ders olarak verilmesi, toplumda bu konuda farkındalık yaratılması şart.

Haberin Devamı

TACİZ ÇİZİMLERE YANSIYOR

Haberin Devamı

Tacizi hiçbir çocuk konuşarak anlatamaz. Onlar sadece oyun oynarken, resim yaparken ya da hâl ve hareketleriyle yaşadıklarını yansıtabilirler.
Bu sebeple çocuklarınızı konuşturmaya uğraşmayın, izleyin, bakın bakalım sizlere neler anlatıyor. Peki resim çizimlerinde nelere dikkat edilmeli, hangi şekil ne anlama gelir?
İnsan resimlerindeki detayları inceleyelim...
Gözler: Gözler birçok kültürde ruhun aynasıdır ve bu doğru bir yaklaşımdır. Özellikle gözlerdeki ifade çocuğun iç dünyasına ayna tutabilir.
Ağız: Ağız ve dudak çizimi küçük yaşlardan itibaren çok şey ifade eder. Her şey bebeklikten itibaren ağızdan öğrenilir. Bebekler her şeyi ağzına götürmek ister, dünyayı bu yolla tanır. Bu sebepten de çizimlerde ağız şekli çok şey anlatır.
Resimdeki incecik bir çizgi bile şaşkınlık, mutluluk, utangaçlık, korku veya üzüntü ifadesi olabilir.
Saçlar: Saçlardaki performans mental aktiviteleri yansıtır. Çocuklar dışarıdan çok fazla uyarıldığında, fazla sinyal aldığında, çok yoğun saç çizerler. ‘Ben’ gücünü yansıtırlar. Diken diken -çizilmiş saçlar çocuktaki anteni yansıtır, bu çocuğun dış dünya ile iletişimi olarak algılanır.
Burun: Hissetmektir. Resmen kokuyu almak anlamına gelir. Burun analizi için ne şekil burun çizdiğine bakılmalıdır.
Kulaklar: Kulaklar bilmeyi temsil eder. Küçük çocuklar, kendi fikirleri ile duydukları arasındaki farkı ayırt edemezler. Bu sebepten bazen resimlerinde kulak çizmezler, bunun nedeni bazı şeyleri duymak istememeleridir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!