Seren Serengil’in son hali korkuttu- Seren Serengil’in hastalığı ne?

Güncelleme Tarihi:

Seren Serengil’in son hali korkuttu- Seren Serengil’in hastalığı ne
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2021 15:03

Geçirdiği mide küçültme ve gastrik bypass ameliyatından sonra 70 kilodan 46 kiloya düşen Seren Serengil’in son hali sevenlerini korkuttu. Yaşadığı pişmanlığı sosyal medya hesabında takipçileri ile paylaşan Seren Serengil “sakın bana özenmeyin.” Sözleriyle uyarıda bulundu. Peki, Seren Serengil’in hastalığı ne?

Haberin Devamı

Son günler sağlık sorunlarıyla gündeme gelen Seren Serengil bir süredir dumping sendromuyla mücadele ediyor. Peki, dumping sendromu nedir, belirtileri neler?

DUMPİNG SENDROMU NEDİR?

Dumping sendromu, mide baypas ameliyatı geçirmiş hastalarda ortaya çıkabilen bir metabolik komplikasyondur. Bu ameliyat sonucunda mide çok küçülmüş ve bağırsağın ortasına doğrudan bağlanmış olduğu için yüksek ve basit şeker içeren besinlerin tüketilmesi durumunda (meyve suları, kola gibi) rahatsız edici belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle vitamin ve mineral eksiklikleri, hipoglisemi ve ‘dumping sendromu’ sanıldığından daha yaygındır. Yemeklerden yarım saat sonra karında şişlik, çarpıntı, halsizlik ve bulantı biçiminde veya yemeklerden iki üç saat sonra terleme, titreme ve hipoglisemi gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu sendromu önlemek için yüksek lif ve proteinli ve kompleks karbonhidratlı besinler tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

DUMPİNG SENDROMU NEDENLERİ

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, dumping sendromunun nedenlerini şu şekilde özetliyor; "Mide cerrahisinin şekli dumping sendromunun şiddetini belirler. Cerrahi nedenler arasında gastrojejunostomi, gastrik bypass ameliyatları, mide ülseri ameliyatları sayılabilir. Cerrahi olmayan sebepler arasında da diyabet hastalığı, bazı viral hastalıklar ve idiopatik nedenler bulunur."

 

 

BAKMADAN GEÇME!