Oyuncu Elit İşcan: Taciz karşısında sessiz kalmadığım için beni 'arıza' olarak gördüler!

Güncelleme Tarihi:

Oyuncu Elit İşcan: Taciz karşısında sessiz kalmadığım için beni arıza olarak gördüler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2021 07:17

Efecan Şenolsun’a yönelik cinsel saldırı ve hakaret davası açan Elit İşcan, olayın gerçekleştiği 2018 yılından bu yana yaşadıklarını anlattı. Şenolsun’un kız arkadaşı tarafından tehdit edildiğini ve yargılayıcı yorumlara maruz kaldığını belirten İşcan, adaletin yerini bulmasını istediğini söyledi.

Haberin Devamı

2018 yılında Yaşamayanlar dizisinin setinde oyuncu Elit İşcan’ın Efecan Şenolsun hakkında cinsel saldırı suçlamasıyla açtığı davanın 5. Duruşması bugün görülecek. İşcan, aynı dizide rol aldığı Efecan Şenolsun’un önce hakaret ve küfürlerine daha sonra ise cinsel saldırısına maruz kaldığını açıklamıştı. İşcan’ın şikâyeti üzerine Şenolsun hakkında ‘cinsel saldırı’ ve ‘alenen hakaret’ suçlarından 7 yıl 9 buçuk aydan 17 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Davada erkek adaletin değil gerçek adaletin tecelli etmesini istediğini söyleyen Elit İşcan dava süreci boyunca yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı.

Sürecin başından beri, erkek şiddetine maruz kalan ve buna sessiz kalmayan her kadının yaşadığı benzer deneyimler yaşadığını ifade eden İşcan, dava süreci boyunca hem kendisinin hem de olaya görgü tanıklığı olan ve mahkemede ifadesini veren kişilerin karşı tarafın avukatı tarafından cinsiyetçi, yargılayıcı ve sorgulayıcı sorulara maruz kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

İşte İşcan’ın anlattıkları:

-Bugüne kadar 4 duruşma gerçekleşti. Bizim ve şahitlerimizin ifadeleri dinlendi. Set ekibinden görgü tanıklıkları olan ve dürüstçe ifadelerini veren tanıklar dışında, o gün sette olmayan kişiler karşı tarafın şahitliğini yapmak üzere geldi, mahkemeyi bu olayın yaşanmadığına ikna etmek için ifade verdiler, idari sorumlu konumda olanların Efecan Şenolsun akollü olduğu halde, en kibar ifadeyle taşkınlık yaptığı halde hiç müdahale etmemek, çekimi sürdürmek, hatta araba sahnesinde kendisine araba kullandırmak gibi kusurularını örtme derdiyle böyle ifade verdiklerini tahmin etmek güç değil.

‘MENAJERLİK AJANSI SUÇA ORTAK OLDU’

-O zamanlar çalıştığım menajerlik ajansı, bana cinsel saldırıda bulunan Efecan Şenolsun’un da ajansı, şikayetimi kendilerine ilettiğimde bununla ilgili bir aksiyon almamaya karar verdiler. Bu sebeple kendileriyle olan tüm ilişkilerimi kestim. Dava sürecinde de açıkça, taraflar birlikte duruşmaya geliyor ve fail ile dayanışma gösteriyorlar. Bu durumda failin yanında durarak benim gözümde suça ortak oluyorlar.

Haberin Devamı

Oyuncu Elit İşcan: Taciz karşısında sessiz kalmadığım için beni arıza olarak gördüler

 

ŞENOLSUN’UN KIZ ARKADAŞINDAN TEHDİT

-Ben Efecan Şenolsun ile ilgili suç duyurusunda bulunduktan sonra, kız arkadaşı olduğunu sonradan öğrendiğim Songül Haydarpaşa isimli kişi, bir gün ablamla metroya binerken yanıma geldi. Kendisini o gün içerisinde bir mağazada görmüştüm, birkaç saat sonra metroda yine karşımıza çıkınca takip edildiğimizi anladım. Kolumdan tutarak bana tehditlerde bulundu. Olayın hemen ardından ablam ile birlikte karakola giderek ifademizi verdik ve kendisinden de şikayetçi olduk. Geçtiğimiz aylarda duruşma görüldü, kendisi suçlu bulundu ve ceza aldı.

‘SUSMA BİTSİN’ PLATFORMUNU KURDUK

Benim şikayetimin ardından Mor Yapımcılar bir dayanışma çağrısı yaptılar ve Kasım 2018’de 100’ü aşkın kadın bir araya gelerek #SusmaBitsin platformunu kurduk. Şu an 300’e yakın üyemiz var ve hepimiz gönüllülük esası ile iş ortamlarımızda maruz kaldığımız erkek şiddeti ve ayrımcılığı bitirmek üzere çalışıyoruz.

PEK ÇOK YAPIMCI BENİ ‘ARIZA’ OLARAK GÖRMEYE BAŞLADI

Bu olayı kamuoyu ile paylaşarak ve yargıya taşıyarak mesleki geleceğimi tehlikeye attığımın ve mercek altına alınacak kişinin bana cinsel saldırıda bulunan kişi değil de ben olacağımın farkındaydım. Beklediğim gibi pek çok haksız ve olumsuz söz işittim. Çoğu yapımcı ve menajerlik ajansı, yaşadığım haksızlık karşısında sessiz kalmadığım için beni bir “tehlike, arıza” olarak görmeye başladılar. Türkiye’de dizi ve film setlerinde maalesef çok ağır şartlarda çalışıyoruz, çoğu zaman can güvenliğimiz ve haklarımız yapımcıların menfaatlerinden sonra geliyor. Bunlar olduğu için şaşkın değilim açıkçası, yaklaşık 15 senedir profesyonel olarak oyunculuk yapıyorum ama tüm bu haksızlıkların normalleştirilmesini de kabul etmiyorum, etmeyeceğim.

Haberin Devamı

Oyuncu Elit İşcan: Taciz karşısında sessiz kalmadığım için beni arıza olarak gördüler

EFECAN ŞENOLSUN: BU DAVA İKİ SAMİMİ ARKADAŞIN TARTIŞMASI

Dava öncesi oyuncu Efecan Şenolsun sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Şenolsun açıklamasında, "Duruşma öncesi kamuoyunu aldatmaya mahkemeyi etkilemeye yönelik yalan beyanlara dayalı tek taraflı haber ve yorumlar yapıldığını görüp daha fazla sessiz kalmama kararı aldım. Bu kadın-erkek tarafı olacak bir duruşma değil. İki samimi çalışma arkadaşının tartışmalarının sonradan çarptırılarak yargıya taşınmasıdır. Söz konusu davada bizim tarafımızdan 11 kişi görgü tanığı olarak dinletilmiş hepsi sette iddia konusu olayı görmediğini söylemiştir. Ben de gencecik bir insan olarak konuşuyorum; Hayatımın baharındayken 10 sene emek verdiğim ve hayallerimi süsleyen mesleğimi yapmaya çalışırken gerçekle ilgisi olmayan bir ithama karşı kendimi savunmak zorunda olmanın ağırlığını yaşıyorum. Bunun hesabını kim verecek? "

 

BAKMADAN GEÇME!