Kadir İnanır'dan o iddialara sert cevap

Güncelleme Tarihi:

Kadir İnanırdan o iddialara sert cevap
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2018 13:20

ALİ Özgentürk’ün geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Türkan Şoray, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filminin finalini değiştirmeye çalıştı. Canlandırdığı Asya karakterinin İlyas’a dönmesini istedi” iddiasına, unutulmaz filmin İlyas’ı Kadir İnanır’dan yanıt geldi.

Haberin Devamı

Usta oyuncu, “Selvi Boylum Al Yazmalım”ın senaristi Özgentürk’ün iddiasının doğru olmadığını ileri sürdü: “Eser Cengiz Aytmatov’un ve Aytmatov dünyanın en büyük yazarlarından biri. Onun hikayesini değiştirmek kimseye düşmez. Onun kitabının sonu ‘Sevgi Emektir’ diye biter ve bu söz literatüre girmiştir, kimse de bunu değiştiremez. Cengiz Aytmatov’u yok saymak ahlaki değil. O senaryo demir senaryodur, değiştirilemez.” 

ALİ ÖZGENTÜRK: SEVGİ EMEKTİR SÖZÜ BANA AİT

Ali Özgentürk ise konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

Ben böyle polemiklere girmekten yana değilim mecbur kaldım., Selvi Boylum Al Yazmalım filminin kaynaklandığı Cengiz Aytmatov'un hikayesi ilk olarak 1976 yılında Yol Arkadaşı “adıyla Ararat Yayınevi tarafından yayımlandı. Daha sonra aynı hikaye Cem Yayınevi'nin kitabında “Kırmızı Eşarp” olarak yer aldı.
Senaryoyu çalışırken Atıf Yılmaz'la birlikte filmin adını "Selvi Boylum Al Yazmalım" koyduk.

Film çekildikten sonra bütün yayınevleri hikayeyi filmin adıyla yayımladılar.

“Sevgi Emektir”deyimi Cengiz Aytmatov'un hiç bir eserinde yer almaz. Ben bu senaryoyu yazarken yeni doğan kızıma bakıyordum eşim Hürriyet'te çalışıyordu. O deyimi o koşullarda yazdım.
Aytmatov un hikayesi Sovyetler Birliği'nin komünist döneminde geçer. Biz hikayeyi Toros Dağları'na taşıdık. Üniversitelerde bu filmle ilgili bir çok tez yazıldı. Bu tezlerde Aytmatov hikayesiyle filmin hikayesinin benzerliğinin çok az olduğunu yazarlar. Kadir İnanır çok meraklıysa internette o tezleri bulabilir.

Cengiz Aytmatov'u hiç kimse hiç bir yerde yok saymadı. Her zaman her yerde film onun adıyla da anıldı..Kadir İnanır'ın ahlak jandarması gibi davranması çok tuhaf.
Asıl ahlak sorunu oynadığı filmle ilgili gerçekleri bilmediği halde başkalarını suçlamasından doğar.
Ben her zaman her yerde söyledim:Ne şu ne bu Atıf yılmaz olmasaydı bu film olmazdı..
Kadir İnanır'a son notum:
Bir oyuncunun kendi filmiyle ilgili nasıl konuşması gerektiğini öğrenmek istiyorsa Türkan Şoray'ın Adana da 50.yıl töreninde yaptığı konuşmayı dinlesin.
Youtube'da var.

BAKMADAN GEÇME!