Bizim müziğimiz CAZBESK

Güncelleme Tarihi:

Bizim müziğimiz CAZBESK
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 15:22

Caz müziğin duayen ismi İlham Gencer sürpriz bir projeye imza attı, arabesk yorumcusu Ayhan Bağcı’yla beraber bir single hazırladı. İki sanatçıyla Moko Yapım’dan çıkan “Aşktan Anlayan Kalmadı” adlı single’ı ve müzik çalışmalarını konuştuk.

Haberin Devamı

İlham Bey, Ayhan Bağcı’yla bir single hazırladınız. Nasıl ortaya çıktı bu proje?

- İlham Gencer: Ben caz müzisyeniyim ama her türlü müziği de yapıyorum. 1974 yılında da bir beste yapmıştım “Aşktan Anlayan Kalmadı” diye. Bir gün Ayhan’a “Bu besteye birlikte çalışalım” dedim ve başladık çalışmaya. Moko Yapım’dan Murat Yıldırım, “Gelin stüdyoya girin, bu şarkının single’ını çıkaralım” dedi. 1.5 günde stüdyoya girip kayıt yaptık.

“Aşktan Anlayan Kalmadı”yı 44 yıl önce yazmıştınız yani...

- İlham Gencer: O zamanlar rahmetli ikinci eşimle beraberdim. Besteyi de Büyük Mersin Oteli’nde yazmıştım...

Ayhan Bey, bir duayenle aynı projede bulunmak nasıl bir duygu?

- Ayhan Bağcı: Böyle bir ustayla çalışmak büyük onur tabii.

Bizim müziğimiz CAZBESK

MÜZİSYEN GENİ TAŞIYORUM

Haberin Devamı

Sizi yakından tanıyabilir miyiz, nasıl başladınız müziğe?

- Ayhan Bağcı: Ben Ardahan doğumluyum. Müziğe ilgim de ilkokul dönemlerinde başladı. 23-24 yaşına kadar hem garsonluk yapıyordum hem de nişanlarda, düğünlerde sahneye çıkıyordum. Sonra “Sushi” diye bir single yaptım. Sosyal medyada epey ses getirdi. 2014’te “Adım Adım” adlı albümümü çıkardım. Şimdi de “Aşktan Anlayan Kalmadı”yla müzikseverlerin karşısındayım.

İşbirliğiniz devam edecek mi?

- Ayhan Bağcı: Evet, İlham Bey’le çalışmalarımız olacak. Ben kendime, sesime çok güveniyorum. Yapımcılar da destek verirse, iyi bir yol alacağımı düşünüyorum.

Sahne çalışmalarınız olacak mı?

- Ayhan Bağcı: Birlikte sahne çalışmalarımız olacak tabii ki, İlham Bey’le çalışmak ayrı onur. Ama ben kendi dalımda da bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Destek verilirse, sonraki projelerimi de hayata geçirebilirim.

ARİF SAĞ VE ORHAN GENCEBAY BARIŞSIN

İlham Bey siz caz sanatçısısınız, Ayhan Bey ise arabesk müzik yapıyor. İlginç bir işbirliği değil mi sizinki?

- İlham Gencer: Biz caz ve arabesk arasındaki o kavgayı bitiriyoruz. Yaptığımız müziğin türü de; ‘cazbesk’.

Haberin Devamı

‘Cazbesk’ türünde şarkı hazırlamaya devam edeceksiniz sanırım...

- İlham Gencer: Evet, iki şarkı daha var çalışacağımız.

Caz ve arabeski harmanlamak zor değil mi?

- İlham Gencer: Arabesk demişken, önce şu arabeskçilerin kavgasını konuşalım. Arif Sağ ve Orhan Gencebay arasındaki kavga bana acı verdi. Onların barışmasını istiyorum. Ölüm olmadan helalleşmelerini diliyorum. Benim branşım değil ama o camiada birlik ve beraberlik olmalı. Ben birisine bir şey yapmışsam, özür dilemişimdir. Aynı şeyi de karşı taraftan beklerim. Ben öldükten sonra hiçbir şeyin anlamı yok. Benim cenazem de Fatih Camii’nden kaldırılacak, vasiyetim zaten.

VASİYETİMDİR, 2023’TE BENİM BESTEM ÇALINSIN

Haberin Devamı

Vasiyetiniz hazır mı?

- İlham Gencer: Cumhuriyetin ilanının 100’üncü yıldönümü için bir beste yaptım ben; “Cumhuriyet Türküsü”. 2023’e kadar yaşamak ve o marşı sahnede çalmak istiyorum. Ama belki o zaman ben olmam, buradan vasiyet edeyim; kutlamalarda o marş çalınırsa gözüm arkada kalmaz. 500’e yakın kişiye öğrettim marşı, inşallah 100’üncü yılımızda tüm Türkiye hep bir ağızdan söyleyecek.

İnşallah 5 yıl sonra sizinle birlikte söyleyeceğiz o marşı. Arif Sağ ve Orhan Gencebay’dan bahsetmişken; son dönemde müzik birliklerinde yaşanan kriz hakkında ne düşündüğünüzü de sorayım.

- İlham Gencer: Telif hakları müesseseleri MESAM, MÜYORBİR, MSG, Müzikotek; bunların hiçbiri caz müzisyenleriyle ilgilenmiyor. Sadece ölen biri olduğunda onunla ilgili taziye yayınlıyorlar, o kadar. Ama en ufak bir yardımda bulunmamışlardır.

Haberin Devamı

Sizin üyeliğiniz var mı bu birliklere?

İlham Gencer: Ben hepsine üyeyim. Ama devamlı kavga ediyorlar, bu durumdan rahatsızım.

Bizim müziğimiz CAZBESK

AJDA’YI 5 DAKiKADA STAR YAPTIM

◊ İlham Bey, 87 yıldır sahnelerdesiniz ve bu zamana kadar onlarca star yetiştirdiniz...
- İlham Gencer: Ben alaylıyım, nota falan bilmiyorum. Allah vergisi bana gelmişse, ben de bunu keşfettiğim insanlara vermişimdir. Ben bir şey öğretmiyorum, keşfediyorum. Ajda Pekkan’ı 5 dakikada star yaptım. Divan Oteli’nde çalıştığım piyanonun üstüne yatırdım onu, şarkı söylettim. Ajda’yı kız kardeşi Semiramis getirmişti. Emel Sayın’ı annesi getirmişti. Barış Manço’yu annesi Rikkat Uyanık getirmişti. Timur Selçuk, Ferdi Özbeğen benim piyanomda öğrendiler çalmayı.

Haberin Devamı

YENİ BESTEM TÜRKİYE’Yİ AB’YE SOKACAK

◊ Sizin özel bir şarkı projeniz de varmış, ondan da bahseder misiniz biraz?
- İlham Gencer: Evet, bu konuda da Kültür Bakanlığı’ndan destek istiyorum. Ben bir şarkı besteledim, Fransızca, İtalyanca, Almanca ve son olarak da İngilizce lisanla söyledim TRT Orkestrası eşliğinde. Bunu bir CD yapıp Kültür Bakanımız Numan Kurtulmuş’a göndereceğim. İddia ediyorum; Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne sokacak projedir bu. Yapamazsam piyanomu isteyen herkese hediye ederim. 1953 yılında 30 bin liraya aldığım piyanomu. Şimdiki değeri ölçülemez. Yurtdışına çıksa antika. Osmanlı Sarayı’ndan aldım ben onu, Prens Alaaddin’in piyanosu.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!