Adile Naşit ölüm yıldönümünde unutulmadı… İşte Adile Naşit’in hayatı

Güncelleme Tarihi:

Adile Naşit ölüm yıldönümünde unutulmadı… İşte Adile Naşit’in hayatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 10:49

Adile Naşit ölüm yıl dönümünde unutulmadı. ‘Uykudan Önce’ isimli televizyon programının Masalcı Teyze’si, Hababam Sınıfı’nın Hafize’si Adile Naşit, 30. Ölüm yıl dönümünde büyük bir özlemle anılıyor. İşte Yeşilçam’ın dev ismi Adile Naşit’in hayatı!

Haberin Devamı

Bugün Türk sinemasının en sevilen oyuncularından Adile Naşit, aramızdan ayrılışının 30. Yıl dönümü. ‘Uykudan Önce’ isimli televizyon programının Masalcı Teyze’si, Hababam Sınıfı’nın elinde okul zili koridorlarda koşturan Hafize Ana’sı, Neşeli Günler’in inadım inat turşucu annesi Adile Naşit, saygı ve özlemle anılıyor. İşte Adile Naşit'in hayatı ve hakkında bilinmeyenler...

Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit'in babası komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de Türkiye Ermenisi tiyatro oyuncusu Amelya Hanım'dır. Ağabeyi Selim Naşit ve 1950'de evlendiği eşi Ziya Keskiner de tiyatro sanatçısıdır. Adile Naşit eşi Ziya Keskiner'in Temmuz 1982'deki ölümünden sonra 16 Eylül 1983 tarihinde Cemal İnce ile gizlice evlendi.

Adile Naşit sinema dünyasında, Rıfat Ilgaz'ın ünlü eseri Hababam Sınıfı'ndan uyarlanan filmlerdeki müstahdem Hafize Ana rolü ile olduğu kadar, Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki "Anne" rolleriyle de ünlenen Adile Naşit, 17 Haziran 1930 ‘da doğdu. Adile Naşit oyunlarında ve sinema filmlerindeki anne tiplemesi, kendine has üslûbu ve kahkahası onu Türk Sinemasının unutulmaz isimleri arasına yerleştirdi. Adile Naşit canlandırdığı anne karakterleri nedeniyle 1985 yılında Yılın Annesi seçildi.

Haberin Devamı

11 Aralık 1987'de doğduğu şehir olan İstanbul'da 57 yaşındayken bağırsak kanseri sonucu yaşamını yitirdi. Cenaze töreni 13 Aralık 1987 tarihinde Şişli Camii'nde düzenlendi. Öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedilmiştir. Adile Naşit İstanbul Karacaahmet mezarlığında ilk eşi Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner (1951-1966) birlikte yatmaktadır.

TİYATROYA BAŞLAYIŞI

Babası öldükten sonra okulunu bırakan Adile Naşit 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'na girdi. Halide Pişkin'in grubunda "Herşeyden Biraz" oyunu ile İstanbul turnesine çıkan Adile Naşit sonradan Muammer Karaca'nın tiyatrosuna girdi. 1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı.

Sonradan 1954'te döndüğü Muammer Karaca tiyatrosunda 1960'a kadar çalıştı. 1961'de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte kurdukları Naşit Tiyatrosu dağıldıktan sonra, 1963'ten 1975'e kadar "Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü" tiyatrosunda çalıştı. Tiyatro oyunlarının yanı sıra Hisseli Harikalar Kumpanyası, Neşe-i Muhabbet, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikallerde beğeni topladı.

 

BAKMADAN GEÇME!