Londra erken yatıyor İstanbul uyumuyor

Güncelleme Tarihi:

Londra erken yatıyor İstanbul uyumuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2011 00:00

İspanyol Barmen Fabrizio Banys (30), ABD’den İngiltere’ye kadar pek çok ülkede restoran ve barlarda çalıştı. Şimdi de Londra’da kokteylleriyle ünlendi. Geçen hafta Cihangir White Mill’in konuğu olarak Türkiye’ye geldi ve kokteyl trendlerini anlattı

Haberin Devamı

Filmler ve diziler içki modaları yaratıyorum. Mesela Sex and the City ve Cosmopolitan gibi... İçki firmaları da bu trendleri bir miktar şekillendiriyor. Bu yaz sade ve baskın tatlar moda. Mesela zencefil ve passion fruit (çarkıfelek meyvesi)... Çok fazla tadı aynı anda kullanmadan; sade, net ama bir o kadar kuvvetli içkiler çok revaçta. Egzotik meyveler çok moda; mango ve yaban mersinini gibi taze meyveleri sayabiliriz. Ve son dönemlerin çok içileni roze şarap; her çeşit kokteylin içine girecek. Zaten şarap-şampanya gibi içeceklerin sert içkilerle kullanılarak farklı tarzda tatlar oluşturulması bar dünyasındaki yeniliklerden biri. İnsanlar artık daha az tutucu. Onun için her şeyi herşeyle karıştırıp; yeni bir kokteyl elde edebilirsiniz. Ben White Mill’de konuk barmen olarak çalıştığım günlerde; rakınızı denedim ve mönüye rakı-kahlua-nane likörlü bir kokteyl koydum. Aslan Sütü ismini verdik. Bu kokteyli Londra’da kendi restoranımda da servis edeceğim.

Haberin Devamı

FROZENLAR YİNE SATACAK

Her yaz olduğu gibi, sıcak iklimlerde ve yazlık yerlerde frozen içkiler çok satacak. Bunların arasında en popülerini unutmamamak lazım; Margarita Daiquiri. Alkollü ve alkolsüz içkilere talep de haftanın günü ve saatine bağlı olarak değişiyor. İnsanlar cuma-cumartesi alkollü tatlar denerken; pazar akşamı haftasonunun çok içmişliğini atmak ve kendine gelmek için Virgin Mary içiyor. Artan yeni sağlıklı yaşam trendlerine bağlı olarak, alkolsüz tatlar denemek isteyenler de oluyor ancak alkollü içecekler her zaman en çok satan olacak.

PEMBE İÇKİ OLACAK

Çok renkli ve parlak kokteyller gözde. Pembe ve su yeşili gibi egzotik ve parıldayan bardaklar özellikle yaz aylarında insanları cezbediyor. Bunlar kışın yerlerini daha renksiz bardaklara bırakıyor. Bu da şunu gösteriyor, her şey mevsimle; insanın yaşadığı ortam ve çevreyle orantılı. Hava güzel olduğunda, güneş açtığında önünüzde rengarenk yağlıboya tablo kadar sanatsal bir kokteyl görmek istiyorsunuz. Tadı da renkleri kadar değişik ve ağız sulandırıcı olmalı tabii.

Haberin Devamı

EV GİBİ MEKANLAR YÜKSELİYOR

Rahat bir eğlence tarzı tüm dünyayı sarıyor. Şık kulüpler ve pahalı dekorasyonlar yerine; insanların evinde hissettiği mekanlar... Birçok kişi evine bar yaptırıyor; birçok işletme de barlarını ev barı gibi basit ve sade tutuyor. Yani herkes her yerde rahatlamak istiyor. Kısa bir süre önce, iş nedeniyle San Fransisco, San Diego ve Las Vegas gibi yerlerde bulundum. Oralarda bile eski abartılı mekanlar yerini sade ve iddiasız dekorasyonlara bırakmış. Gece hayatına gelecek olursak; Londra denince akla ‘clubbing’ geliyor. Çok iyi ses sistemleri olan ve çok iyi müzik yapılan büyük kulüpler her zamanki gibi çok moda.

İÇME SAATİ SOSYOEKONOMİK

Haberin Devamı

Bar dünyası Londra ve New York’ta şekilleniyor ve dünyaya yayılıyor. Bu iki şehirde de o kadar farklı kültürden insan yaşıyor ki; tüm tatlar ve yaratıcı fikirler bu kültürlerin kaynaşmasından iyi bir sentez oluşturuyor. Londra ayrıca restoran ve barlarıyla ünlü. İş çıkışı başlayan eğlence erken saatlerde bitiyor ama örneğin İspanya’da sabaha kadar sürüyor çünkü başlangıç saati geç. Bence içmeye başlama saati o ülkenin sosyoekonomik durumu ve kültürüyle bağlantılı. Bazı ülkeler erken uyuyor bazı şehirlerse hiç uyumuyor, tıpkı İstanbul gibi... Mesela Oslo’dakilerle İstanbul’dakilerin yeme-içme ve eğlence saatleri tamamıyla farklı.


BERRY FABULOUS

Haberin Devamı

6 cl votka, 3 cl passion fruit püresi, beş frambuaz, iki tatlı kaşığı şeker, 1/2 limon, 1/2 portakal suyu shaker’da buzla çalkalanıp, buzla doldurulmuş bardağa süzülür.

ROCKET DE LUX

Üç dilim elma, 2,5 cl limon suyu, 8 yaprak taze nane, 6 cl cin, üç dilim salatalık, 8 cl elma suyu, 5 yeşil üzüm. Elma, nane ve üzümü shaker’da ezin. Limon suyu ve elma suyu koyun.


PINKY MARTINI

3,5 cl roze şarap, 2 cl gül şurubu, 1 cl vanilya şurubu, 6 cl votka, 2 cl nar suyu, 2 cl limon suyu. Bütün malzemeler buzla çalkalanıp, soğutulmuş martini kadehine süzülür. Gül yaprağıyla süslenir.


MANGO BLOOM

Taze mango üç dilim, mango konservesi üç dilim, fesleğen üç yaprak, limon suyu 2,5 cl, votka 6 cl, bir dilim taze mango, üç dilim mango püresi ve taze fesleğen shaker’da ezilir. Yarım limonun suyu ve 6 cl votka ilave edilip buzla çalkalanır. Buzlu bardağa süzülür. Süs olarak iki dilim taze mango ve fesleğen yaprağı kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı


GINGER LEMONADE

4 kaşık toz şeker, 3 parça buz, yarım çay kaşığı zencefil tozu, 5 cl elma suyu, soyulmuş limonu ve 3 buzu blender’da çekin. Buzlu bardağa süzün. Zencefil tozuyla kokteyli tamamlayın.


BERRY BERRY

1/2 lime suyu ve 20 cl ananas suyunu bulabildiğiniz orman meyveleri ve buzla çalkalayın. Arzuya göre süzüp buzlu bardağa servis edin. Taze meyvelerle (taze ananas olabilir) süsleyin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!