Lifli ye, kanserden korun

Güncelleme Tarihi:

Lifli ye, kanserden korun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

A ve AB kan gruplarına uyarı

Lifli gıdaların yanısıra mercimek, fasulye gibi baklagiller bünyeyi kanserden koruyor. Uzmanlar özellikle kansere eğilimli A ve AB kan grubuna sahip olanların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.

Kan grupları ve kanser hastalıkları arasındaki bağı araştıran uzmanların istatiksel çalışmaları A ve AB kan grubundakilerin kansere yakalanma riskinin diğer gruplara göre daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Kanserden korunmak için soya fasulyesi, yer fıstığı, mercimek, lima fasulyesi, buğday tohumu, salyangoz ve lifli gıdalar tüketilmesi öneriliyor.

Kan grupları ve hastalıklar üzerine araştırma yapan Peter J. D’Adamo, hemen bütün kanser türlerinin A ve AB kan gruplarında daha yoğun görüldüğünü belirtiyor.

Araştırma kitap oldu

Araştırmalarını 'Kan Grubunuza Göre Diyet' isimli kitapta toplayan D’Adamo’ya göre, O grubu hemen her kanser türüne karşı daha dayanıklı gibi görünüyor. Kanser türleri ve kan gruplarıyla ilgili bağlantı şöyle sıralanıyor:

Beyin tümörleri: Glioma, multiforma ve astrokitoma gibi bir çok beyin ve sinir sistemi kanserleri, A ve AB gruplarını tercih eder.

Rahim kanserleri: Bu kanser türleri de A ve AB gruplarını tercih eder. Ancak bu hastalıklara yakalanan B grubu kadınların da sayısı yüksektir.

Ağız ve üst sindirim yolu kanserleri: Dudak, dil, yanak, dişeti, yemek borusu kanserleriyle tükürük bezlerinde tümörler A ve AB gruplarıyla çok yakından ilişkilidir.

Mide ve yemek borusu kanseri: Mide kanseri A ve AB gruplarındaki düşük mide asitiyle yakından ilişkilidir. Üzerinde araştırma yapılmış 63 bin vakada A ve AB grupları en sık görülenlerdir.

Pankreas, karaciğer, safrakesesi ve safra yolları kanserleri: Dayanıklı sindirim sistemine sahip olan O gruplarında bu kanserler nadir olarak görülürler. A ve AB grupları yine en çok risk altında olanlardır.

Lenfom lösemi ve hodgking hastalığı: Bu kanser formu O gruplarının eğilimli oldukları bir türdür. Kan ve lenflerde gelişen bu kanser, tercihen O gruplarını sıkıntıya sokar.

Akciğer kanseri: Genellikle sigaranın yol açtığı bu kanser özel bir kan grubu bağlantısı olmayan bir kaç kanser türünden biridir.

Prostat kanseri: A ve AB grubu erkeklerde O ve B grubu erkeklere göre daha sık oluşur.

Deri ve kemik kanseri: Deri kanserleri en fazla O grubunun yakalandığı tek kanser türüdür.

Boşaltım sistemi kanseri: Hem kadınlarda hem de erkeklerde mesane kanseri en fazla A ve B gruplarında görülür. Hem A hem de B grubunun karakterini taşıyan AB grubu ise büyük olasılıkla en yüksek riski taşıyan gruptur.

Tavsiye edilen yiyecekler

D’Adamo’ya göre, kişilerin günlük diyetinde kanser önleyici bazı özel besinlere daha çok yer vermesi gerekiyor. Buna göre özellikle A kan grubundakilerin tüketmesi gereken besinler ve kanser türleri arasındaki ilişki şöyle:

Soya fasulyesi: A ve AB kan grupları için genel bir kanser önleyici olma özelliği taşıyor. Özellikle göğüs kanseri ile mücadele önemli bir yeri bulunuyor.

Yerfıstığı: Göğüs kanseri, akciğer kanserine karşı öneriliyor.

Mercimekler: Göğüs kanseri ve A benzeri kanser türleri için olumlu etkileri bulunmaktadır.

Lima Fasulyesi: Sağlıklıyken yenilmesi önerilmeyen bu fasulye, A benzeri bir kansere yakalanma durumunda yenilmesi gerekiyor.

Buğday tohumu: Yine A grubu kanserlerine karşı etkili bir besindir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!