Yazlık, rengârenk salatalar

Güncelleme Tarihi:

Yazlık, rengârenk salatalar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 13:19

Isırganotuna, biraz lor peyniri, biraz zeytin... Tazecik asma yapraklarına yeşil erik... Marula haşlanmış enginar ve közlenmiş biber...

Haberin Devamı

Adlarını yazarken bile iştahımı kabartan, birbirinden leziz salata tariflerime buyurun.

ÇİLEKLİ ISPANAK SALATASI

(1 kişilik)

NE LAZIM?

1 demet bebek ıspanak

200 gr çilek

1/2 su bardağı pikan cevizi (normal ceviz de olur)

1/2 su bardağı beyazpeynir

Sosu için;

1/ 2 limonun suyu

1 tatlı kaşığı bal

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Tuz

NASIL YAPARIM?

Ispanak ve çilekleri yıkayıp kurulayın.

Cevizi iri parçalar halinde doğrayın.

Dilimlenmiş çilekler, ceviz, ıspanak ve ufalanmış peyniri bir kâseye koyun.

◊ Sos malzemelerini ayrı bir kâsede çırpın ve salatanın üzerine gezdirin.

BAKLALI BULGUR SALATASI

Yazlık, rengârenk salatalar

(4 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

1 su bardağı ince bulgur

400 gr iç bakla

1 domates

1 salatalık

6 dal taze soğan

1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu

1/2 demet taze nane

1 çorba kaşığı kimyon

1 çorba kaşığı sumak

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı kişniş

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı zahter

Tuz

Sosu için;

1/2 çay bardağı zeytinyağı

4 çorba kaşığı tahin

1 limonun suyu

4 diş sarımsak (ezilmiş)

NASIL YAPARIM?

Baklayı haşlayın. Bir kaba bulguru koyun, haşlama suyu henüz sıcakken 1 parmak geçecek şekilde bulgurun üzerine dökün. Kabın ağzını kapatın.

Domates, salatalık ve yeşillikleri istediğiniz büyüklükte doğrayın.

Tüm baharat çeşitleri ve sos malzemelerini bir kâsede çırpın.

◊ Suyu süzülmüş baklalar, bulgur, domates, salatalık ve yeşillikleri bir kaba alın, baharatlı sosla güzelce harmanlayın.

ZEYTİNLİ, ÇİĞ ISIRGANOTLU SALATA

Yazlık, rengârenk salatalar

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1/2 kg ısırganotu

1/2 su bardağı lor peyniri

4 çorba kaşığı siyah zeytin (dilimlenmiş)

Sosu için;

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Tuz

3 diş sarımsak (ezilmiş)

1 limonun suyu

Haberin Devamı

1 tatlı kaşığı bal

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

NASIL YAPARIM?

Eldivenle ısırganın saplarını ayırın, yapraklarını yıkayıp kurulayın.

Sos malzemelerini bir kâsede çırpın.

Isırganı lor peyniri, zeytin ve sosla karıştırın.

SALATA AGRİGENTO (İTALYA)

Yazlık, rengârenk salatalar

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

1 su bardağı makarna

8 yaprak marul

1 domates

1 kırmızı soğan

2 diş sarımsak

2 biber (közlenmiş)

1 patlıcan (közlenmiş)

1 enginar

1 kâse mantar

1/2 su bardağı kalamata zeytin

1/2 demet taze nane

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için;

2 çorba kaşığı balsamik sirke

Haberin Devamı

1 çay bardağı domates suyu

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Taze fesleğen

Tuz

NASIL YAPARIM?

Enginarı minik minik doğrayın. Doğranmış mantar ve ezilmiş sarımsakla birlikte zeytinyağında hafifçe soteleyin.

Makarnayı 8 dakika haşlayıp süzün.

İnce ince doğranmış marul, domates, soğan, taze nane, zeytin, közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcanı bir kapta karıştırın.

◊ Üzerine ılınan enginarlı ve mantarlı karışımı koyup iyice harmanlayın.

◊ Sos malzemelerini ayrı bir kâsede karıştırın, salatanın üzerine gezdirin.

Bir not: Geleneksel tarifte mozzarella peyniri de kullanılıyor.

ENGİNAR SALATASI (TUNUS)

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

6 enginar

2 domates

1/2 kâse zeytin (dilimlenmiş)

Haberin Devamı

1/2 demet maydanoz

1 su bardağı beyazpeynir (doğranmış)

1 çay bardağı kapari

Tuz

1’er çay kaşığı kimyon, pul biber, karabiber, kişniş, zencefil, kekik

Sosu için;

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 limonun suyu

NASIL YAPARIM?

Enginarları limonlu ve tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pişince dilediğiniz boyutta kesin.

Domatesleri küp küp, maydanozları incecik doğrayın.

◊ Tüm malzemeyi bir kapta harmanlayın, sosunu gezdirin.

ERİKLİ ASMA YAPRAĞI SALATASI

Yazlık, rengârenk salatalar

(4 kişilik)

NE LAZIM?

200 gr yeşil erik

Bir avuç asma yaprağı (taze ve küçük boy)

1 kâse kiraz domates

Maydanoz, taze nane, taze soğan, taze biberiye

Sosu için;

Haberin Devamı

1 çorba kaşığı nar ekşisi

2 çorba kaşığı elma sirkesi

1/2 limonun suyu

1 tatlı kaşığı bal

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Tuz

NASIL YAPARIM?

Asma yapraklarını elinizle kabaca bölün, domatesleri 2’ye kesin.

Tüm yeşillikleri irice kıyın.

Sos malzemelerini çırpın.

◊ Tüm malzemeleri bir servis tabağında karıştırın ve 10 dakika dinlendirip servis yapın. Dilerseniz erikleri 2’ye veya 3’e kesebilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!