Güncelleme Tarihi:

Yabanmersinine benzeyen ve marketlerde plastik kaplarda karşımıza çıkan minik mor meyveler dikkatinizi çekmiştir. Aronya adını da zaten bir yerlerde duydunuz ama denemediyseniz pasta şefi ve bugünlerde Tarla Kuşu adıyla Biga’nın Kozçeşme Köyü’nde köylü kadınları da işe dahil ederek tarım yapan arkadaşım Betül Urut Yılmaz’ın anlattıkları size cesaret verebilir. “Aronya bir berry türü ama yabanmersini değil. Antioksidan gücü en yüksek meyvelerden. İlk ısırıkta buruk bir tadı var. Hafif ekşi, hafif acımsı ve dilde buruk bir etki bırakıyor çünkü içinde yüksek oranda tanen var. Damak alıştıkça severek yenen bir meyve, ben biraz da ayvaya benzetiyorum tadını” diyor Betül. Ve ekliyor: “Neden bir anda gündeme geldi derseniz longevity, sağlıklı beslenme gibi trendler ‘süper gıda’ları soktu gündemimize. Aronya da bir tür süper gıda; antioksidan içeriği çok yüksek. Kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı bir bitki, çalı formunda ve ikinci yılında ürün veriyor. Dayanıklı olduğu için tarımsal olarak da cazip. Kadın dayanışması ve yerli üretimle çok şey başarabileceğimize inanıyoruz.”
Hasat ağustos sonu başladı, Betül’e nasıl yiyeceğimizi de sordum. Taze yememizi öneriyor. Ekim sonuna kadar hasat sürüyormuş ve buzdolabında
6 ay taze kalıyormuş. Soğuk pres suyu, özütü, sirkesi, marmeladı hatta unu bile yapılıyor. En iyisi tazesini pastalar, yoğurtlar ve dondurmalarda kullanmak. Betül “Çay ve smoothie’lerde de kullanılabilir” diyor.
Hazır hasat zamanı, bu kez alıp buzluğa atacağım ama iyisini nasıl seçerim, onu da sordum: Özellikle ilaçsız üretim analizleri olan üreticilerden alın. Rengi koyu mor-siyaha yakın olmalı. Sapı kırmızıya dönükse taze ve lezzetlidir ayrıca yeterli antioksidan seviyesine gelmiştir. Aşırı yumuşak olanlar bozulmaya yakın olabilir. Taze aronyayı klasik kekinize 1 avuç kadar atıp denemeye başlayabilirsiniz.
Bir de reçelinin tarifini aldım, deneyenlere afiyet olsun.
Aronya reçeli
NE LAZIM?
◊ 1 kg aronya
◊ 500 gr toz şeker
◊ 1 su bardağı su
◊ 1 çubuk tarçın
NASIL YAPARIM?
◊ Aronyaları yıkayıp şekeri ekleyin. Kaşıkla yumuşak olanları ezerek karıştırın ve sulanması için bekleyin.
◊ Suyunu ekleyip kısık ateşte 30 dakika kaynatın.
◊ Sıcakken kavanozlayın, uzun süre saklayabilirsiniz.