Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Güncelleme Tarihi:

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2025 07:00

Yaz aylarında soğuk kahveler sadece bir serinleme aracı değil, damakta iz bırakan bir lezzet olarak da öne çıkıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki butik kahveciler klasik tariflerin ötesine geçerek yaratıcı reçeteler ve nitelikli çekirdeklerle fark yaratıyor. Tat dengesi, sunum ve yenilik kriterlerine göre en iyi soğuk kahveleri jürimiz seçti. Ayrıca lezzetli soğuk kahve tariflerimiz de hazır.

Haberin Devamı

Çizgisini koruyor

Petra Roasting Co., İstanbul

Gayrettepe, Nişantaşı ve Kanyon şubeleriyle Petra Roasting Co., espresso ve filtre kahvede çizgisini istikrarlı şekilde koruyor. Soğuk kahvede affogato ve iced latte gibi klasiklere getirdiği rafine yorumlarla; ayrıca kahve kalitesi, tat dengesi ve reçete tutarlılığıyla öne çıkıyor. Pınar Demir, Senem Bal Ay, Çağdaş Ertuna, Cenk Girginkol ve Müge Akgün’ün önerileri arasında. Iced Americano 230 lira. (0212) 356 10 57

Glütensiz seçki

Cup of Joy, İstanbul

Kendi kavurduğu single origin çekirdekleri, demleme seçenekleri ve dengeli espresso bazlı içecekleriyle dikkat çeken Cup of Joy, menüsünde şekersiz, glütensiz ve vegan atıştırmalıklara yer veriyor. Bebek, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi gibi İstanbul’un pek çok noktasında şubesi var. Ebru Erke, Aslı Yaman, Senem Bal Ay ve Çağdaş Ertuna’nın önerileri arasında. Süt reçelli ice latte’nin fiyatı 265 lira. (0212) 231 48 31

Haberin Devamı

Çevre dostu bardaklar

Kronotrop, İstanbul

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Cihangir, Moda, Levent gibi İstanbul semtlerinin yanı sıra Kronotrop’un Ankara’dan Kayseri’ye birçok ilimizde de şubesi var. Yüzde 100 bitki bazlı, çevre dostu bardaklarıyla dikkat çeken marka filtre kahveden cezveye farklı demleme seçenekleri sunuyor. Nisan Ağça ve Çağdaş Ertuna’nın önerilerinden. Iced Americano 215 lira, nitro brew ise 230 lira. (0545) 843 78 34

‘Kendileri kavuruyor’

Noir Pit Coffee Co. İstanbul

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Moda ve Göktürk şubeleriyle üçüncü dalga kahve yaklaşımını sade ve ulaşılabilir bir şekilde sunuyor. Müge Akgün “Çok iyi çekirdek kahveler kullanıyorlar, kendileri kavuruyor ve aynı zamanda kapsül kahve üretiyorlar” diyor. Ebru Erke’nin de listesinde olan mekânda ice latte ve karamel latte fiyatları 160-170 lira arasında. (0212) 322 38 60

Haberin Devamı

Japon tekniğiyle hazırlanıyor

Coffee Sapiens, İstanbul

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Reha Kadak: “İlk açılan yeni nesil kahvecilerden biri olan ve geçmişte gastronomi ödüllerine de layık görülen Coffee Sapiens, kendi kahvesini kavuruyor. Yaz aylarında özellikle kendiniz seçtiğiniz kahveleri taze öğüttürüp Japon soğuk demleme tekniğinde hazırladıkları kahveleri deneyebilirsiniz” yorumunu yapıyor. Japanese cold brew 242 lira. (0212) 353 00 13

‘Yenilikçi ve yaratıcı’

Trbya174, İstanbul

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Pınar Demir: “Son zamanlarda yenilikçi ve yaratıcı kahveleriyle öne çıkan bir mekân. Özellikle soğuk kahveleri en beğendiklerim arasında. CO-174 gibi içeceklerde taze Hindistan cevizi önünüzde açılıyor, içine doğal suyuyla birlikte espresso eklenerek hem lezzet hem de görsel açısından etkileyici bir deneyim sunuluyor.” CO-174’ün fiyatı 395 lira. (0535) 469 01 25

Haberin Devamı

Anadolu Yakası’nın gözdesi

Thru Koşuyolu, İstanbul

Kadıköy’deki mekân kahvaltı, brunch ve öğle yemeğiyle de öne çıkıyor. Nisan Ağça “Cold brew adeta çikolatalı kek gibi; yoğun, rafine ve damağa yerleşen bir lezzet sunuyor. Anadolu Yakası’ndaki en güzel kaçış noktalarından biri” yorumunu yapıyor. Japanese 195 lira, normal cold brew 205 lira. (0532) 336 69 98

Damla damla demleniyor

Paper Roasting Coffee& Chocolate, Ankara

Reha Kadak “Marka Ankara’da kuruldu ama sonra İstanbul, Alanya ve Malatya’ya yayıldı. Cold drip seçeneğiyle de fark yaratıyor. 18 ile 24 saat arasında soğuk suyla damla damla demlenen bu kahve soğuk servis ediliyor” diyor. Cold drip kahvenin fiyatı 195 lira. (0530) 855 72 14

Haberin Devamı

Meyvemsi aromalar

Mu Coffe Company, Bursa

Sam Çeviköz “Soğuk demleme kahveleri gerçekten çok başarılı; meyvemsi notalar öne çıkıyor, her yudum ferah ve dengeli. Özellikle aromatik ve yumuşak içimiyle yaz günlerine eşlik edecek ideal bir seçenek” yorumunu yapıyor. Soğuk kahveler 120-150 lira aralığında değişiyor. (0539) 555 02 24

Matcha’sı popüler

TUCK Coffee x Etc, Adana

Aslı Yaman markanın yaz menüsünde öne çıkan vanilla latte matcha’yı kahveye alternatif, ferahlatıcı bir seçenek olarak öneriyor. “Özellikle sıcak havalarda tercih edilen bu içecek, yumuşak vanilya aromasıyla matcha’nın canlılığını buluşturuyor” diyor. Vanilla latte matcha 207 lira. (0531) 101 35 95

Haberin Devamı

SERİNLETEN TATLAR

Baristalardan aldığımız lezzetli soğuk kahve tariflerini evde kendiniz de yapabilirsiniz.

BARİSTA ATİLLA NARİN’İN TAVSİYELERİ

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Soğuk sütlü Türk kahvesi

Geleneksel Türk kahvesi lezzetini bir de buz gibi bir yorumla deneyin.

NE LAZIM?

9 gr Türk kahvesi (1 tatlı kaşığı)

70 ml oda sıcaklığında su

150 ml soğuk süt (isteğe göre laktozsuz ya da bitkisel)

Buz (8-10 adet)

Şeker (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

Kahveyi ve suyu karıştırıp 2 dakika orta ateşte pişirin. Soğutun.

Bir bardağa buzları ve sütü ekledikten sonra kahveyi üzerine dökün.

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Iced Americano

Klasikten şaşmayanlar için sade ama etkili bir alternatif.

NE LAZIM?

1-2 shot espresso (veya yoğun demlenmiş kahve)

120-150 ml soğuk su

Buz

Tatlandırıcı veya limon dilimi (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

Bardağı bol buzla doldurun.

Üzerine taze demlenmiş espressoyu dökün ve soğuk suyu ekleyin.

Dilerseniz birkaç damla şurup ya da limonla lezzet katın.

TCHİBO TÜRKİYE MASTER BARİSTASI KAAN GİRİTLİ’NİN ÖNERİSİ

Soğuk kahvenin en iyi 10 adresi: İki dirhem bir çekirdek ferahlık

Cold brew (soğuk demleme)

Temel olarak iki farklı yöntemle hazırlanabilir: Damlama yöntemi (cold drip) ve suda uzun süre bekletme yöntemi. Biz evde kolayca uygulanabilen ikinci cold brew yönteminden bahsedeceğiz. Piyasada çeşitli ekipman olsa da bu tekniğin özü oldukça basit.

NE LAZIM?

Cam kavanoz gibi ağzı kapalı bir kap

Kalın öğütülmüş 1 gram kahveye

5 ml su (yoğun) veya 1 gram kahveye 10 ml su (hafif)

Soğuk süt, portakal veya portakal suyu (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

Kalın öğütülmüş kahveyi kavanoza alın.

Suyu yavaşça kahvenin üzerine dökün. Tüm kahvenin ıslanmasına özen gösterin.

Tahta kaşıkla nazikçe karıştırın.

10 dakika sonra kahvenin yüzeyinde bir kabuk oluşacak. Kaşıkla tekrar karıştırın.

Kavanozun kapağını kapatın ve karışımı buzdolabında 12 ile 24 saat arasında bekletin. (Yoğunluk tercihinize göre süreyi ayarlayabilirsiniz.)

Demleme süresi tamamlandığında kahveyi süzeceğiz. İlk olarak tülbent yardımıyla birkaç kez süzün.

Ardından filtre kahve kâğıdıyla bir kez daha süzün. Bu adım kahvenin daha berrak ve tortusuz olmasını sağlar.

Süzdüğünüz kahveyi buzdolabında 5 güne kadar saklayabilirsiniz.

Farklı tatlar denemek isterseniz soğuk demleme kahvenin içine soğuk süt ekleyebilirsiniz. Ya da cold brew’ü birkaç dilim portakal veya portakal suyuyla karıştırarak serinletici bir etki elde edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!