Güncelleme Tarihi:

5 bin yıllık, mayalanmış ekmek

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü’nde yapılan kazılarda, 5 bin yıl öncesine ait mayalanmış, şekil verilmiş ve pişirilmiş ekmek kalıntıları bulundu. İnsanlık tarihinin en eski ve temel besinlerinden biri olan ekmeğin kalıntısı Küllüoba ekmeğine de ilham oldu. Arkeolojik bulgular temel alınarak geliştirilen ve özel bir tarifle üretilen ekmek Eskişehir Büyükşehir Belediyesi üretici marketlerinde 50 liradan satışa sunuldu.
Kavun ve börek şöleni

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Nohutalan Köyü, bu yıl 5’incisi düzenlenecek Kavun ve Boşnak Böreği
Festivali’ne hazırlanıyor.Yarın gerçekleşecek etkinlikte köyün meşhur Nohutalan kavunuyla ilk kez festival programına eklenen çıtır Boşnak böreği başrolde olacak. Katılımcıları yöresel ürün stantları, halk oyunları, çocuk etkinlikleri ve yerel sanatçıların konserleri bekliyor.
Kavurma festivali başlıyor

Ankara’nın Kahramankazan ilçesi bu yıl Uluslararası Kavurma ve Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Bugün ve yarın ilk kez düzenlenecek festivalde kavurma atölyeleri, yemek yarışmaları, tadım çadırları, halk dansları ve konserler olacak. ‘Bozkırdan Cumhuriyet’e Kazan Sofrası’ temalı özel gastronomi gösterisinin de sahneleneceği festival, Emircan İğrek ve Gripin konserleriyle renklenecek.
Evinin şefi Gülay Barbaros Altan’dan haftanın atıksız önerisi
Kavanozun dibinde kalanlar

Domates sosu kavanozunda saklasan saklanmaz, döksen dökülmez birkaç kaşık malzeme kalır. Hatta kavanozun iç çeperine yapışan domates sosu dibindekinden fazla bile olabilir; atmayın. Domates ya da herhangi bir salata için sos hazırlarsınız. Sebzeleri doğrayıp hazırlayın. Sonra dibinde azıcık domates sosu kalmış kavanoza bir Türk kahvesi fincanı kadar zeytinyağı, limon suyu, tuz ve dilerseniz başka baharat çeşitleri ve hatta hardal koyabilirsiniz. Ardından ağzını kapatıp hızlı hızlı çalkalayın. Salataya dökün. Harika bir sos. Çikolatalı sürme krema kavanozu da boşaldığında içine sıcak süt koyup karıştırıyorum, çikolatalı süt oluyor.
Ebru Erke’den ne yediğini bil!
Soğuk, şekerin baskın tadını perdeler

Bilimsel açıdan bakıldığında, düşük sıcaklıkta karbondioksidin sıvıda çözünürlüğü artar. Yani içecek soğukken kabarcıklar daha çok ‘tutulur’ ve ağzınıza geldiğinde canlı, keskin ve hafif yakıcı bir tazelik yaratır. Bu durum, sadece serinlik değil, aynı zamanda dilde ‘hareket’ hissi uyandırır. Tat algısı da bu noktada değişir: Soğuk, şekerin baskın tatlılığını hafifçe perdeler, asidik ve gazlı karakteri ön plana çıkarır. Böylece aynı içecek oda sıcaklığında yoğun ve ağır gelirken buz gibi içildiğinde daha hafif, daha canlandırıcı olur.