Gastronomi kazanında kaynayanlar

Güncelleme Tarihi:

Gastronomi kazanında kaynayanlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2025 07:00

Yeme-içme dünyasından en son haberler...

Haberin Devamı

Avrupa’nın en prestijli listesinde

Hürriyet Lezzetli Hayat yazarımız, ‘MasterChef Türkiye’nin jüri üyesi İtalyan şef Danilo Zanna, başarılarını uluslararası arenaya taşıdı. Zanna Avrupa’nın en prestijli gastronomi platformlarından biri olan 50 Top Pizza Europa 2025 listesine girmeyi başardı. Aynı zamanda Türkiye’deki restoranıyla Türkiye’nin En İyi Pizzası ödülüne de layık görüldü. Madrid’de düzenlenen ödül töreninde konuşan Danilo Zanna “Bu ödülü almak benim için büyük bir onur. Türkiye’de İtalyan mutfağının elçisi olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

İki yeni şube

Türkiye’de Meksika mutfağının öncülerinden Ranchero, yeni konseptleri Ranchero Jr. ve Ranchero Corner ile daha çok noktada lezzet sunmayı amaçlıyor. Ankara Armada’da açılan Ranchero Jr.’da klasik lezzetler var. Zorlu PSM’de faaliyete başlayan Ranchero Corner ise hızlı ve pratik Meksika lezzetleriyle öne çıkıyor.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Haberin Devamı

Türk markası ödül aldı

Taste Institute’un (Uluslararası Lezzet Enstitüsü) bu yıl 20’ncisini düzenlediği Superior Taste Award (Üstün Lezzet Ödülleri) sonuçları açıklandı. Prestijli ödülün sağlıklı ve organik atıştırmalık kategorisindeki sahibi, yüzde 100 yerli Türk markası Humm Organic oldu. Markanın organik ve vegan sertifikalı pancarlı grissinisi ve zencefilli-tarçınlı kurabiyesi Superior Taste Award aldı.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Tatlının şerbeti kaldıysa…

Bayram baklavası, şekerpare gibi şerbetli tatlıları evde yaptığımızda mutlaka tepsinin dibinde bir miktar şerbet kalır. Tatlınız bitince o şerbeti dökmüyorsunuzdur umarım. Süzerek bir kaba alın. Çok koyu ve şekerlenmiş bir şerbetse kaynar su ilave edip eriterek kullanılır hale getirebilirsiniz. Bir tencerede iki kaşık tereyağını eritip biraz da zeytinyağı ekleyerek 2 su bardağı unu karıştırıp kavurun, rengi dönünce elinizde kalan şerbeti ekleyin ve çektirin. Tadını ve miktarları ayarlamak size kalmış. Fıstık, fındık ya da cevizle süsleyebilir, sadece tarçınla da yiyebilirsiniz.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Haberin Devamı

Önce etiketi okumalıyız

Bilinçli bir tüketici için etiketteki en önemli kısım ‘içindekiler’ bölümü olmalı. En temel kural, içeriklerin ağırlık sırasına göre yazılmış olmasıdır. Yani listedeki ilk madde, üründe en çok bulunan bileşendir. Eğer bir hamur işinde ekmekte ilk sırada un, arkasından şeker ve yağ yazıyorsa, ürün esas olarak unla yapılmıştır.  Ayrıca uzun ve karmaşık kimyasal isimler: E kodları, katkı maddeleri, koruyucular konusunu da sorgulamalıyız. ‘Aroma verici’ ifadesinde doğal mı yapay mı olduğu belirtilmezse şüpheyle yaklaşmalıyız. ‘Bitkisel yağ’ ifadesindeyse yağın cinsi belirtilmediyse palm yağı veya hidrojenize yağ olabilme ihtimalini bilmeliyiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!