Kuş gribine karşı 31 farklı aşı çalışması

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribine karşı 31 farklı aşı çalışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2007 11:22

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız, dünyada kuş gribine karşı 31 farklı aşı çalışması yürütüldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Orhan Yıldız, yaptığı açıklamada, kuş gribi hastalığına yol açan virüslerin normalde kuşlarda doğal olarak bulunduğunu ve vahşi kuşların genellikle hastalanmadan bu virüsü taşıdıklarını, ancak virüsün evcil kanatlı hayvanlar için çok bulaşıcı ve ölümcül hastalığa neden olduğunu söyledi. Kuşlarda görülen gribin 15 ayrı çeşidi bulunduğunu, en bulaşıcı kuş gribi virüslerinin H5 ve H7 türü virüsler olduğunu ifade eden Yıldız, tüm dünyada endişe yaratan ölümcül kuş gribi virüsünün ise H5N1 türü olduğunu, daha önce kuşlarda ölümlere yol açtığı bilinen bu virüsün, insanların solunum yollarına tutunma özelliği kazanarak enfeksiyonlara yol açmasının tehlikenin boyutlarını artırdığını belirtti.

Yıldız, kuş gribi salgınının, daha çok evcil kanatlı hayvanların, göçmen su kuşlarıyla doğrudan veya dolaylı olarak teması ile ortaya çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Hastalığın yayılmasında göçmen kuşlar kadar, göçmen kuşlarla temas halinde olan ve göç etmeyen kuşların da rol oynadığına dikkati çeken Yıldız, Türkiye'nin kuşların önemli göç yolları üzerinde bulunduğunu hatırlattı.
Yıldız, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada şimdiye kadar hasta kümes hayvanlarıyla doğrudan temas sonucu 186 kişiye kuş gribi bulaştığını ve bunların yarıdan fazlasının hayatını kaybettiğini ifade etti. Orhan Yıldız, “kuş gribi salgını tehlikesi, daha çok içinde bulunduğumuz soğuk ve nemli aylarda, özellikle göçmen kuşların göç hareketleriyle ilişkili olarak artmaktadır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün, havaların soğumasıyla birlikte virüsün daha bulaşıcı olacağı ve hastalığın insanlara bulaşması riskinin artacağına dikkat çektiğini vurgulayan Yıldız, “Birleşmiş Milletler Kuş Gribi Koordinatörü David Nabarro da virüsün göçmen kuşlar aracılığıyla Ocak 2007 itibariyle önümüzdeki üç dört ayda dünyanın dört bir yanına yayılabileceği uyarısında bulundu” dedi. Yıldız, başta Güney Kore, Tayland ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkeleri ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede kuş gribi vakalarının görüldüğünü söyledi.

AŞI ÇALIŞMALARI

Hastalıkla mücadele için tüm dünyada aşı çalışmalarının sürdürüldüğünü de ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Dünyada kuş gribine karşı 31 farklı aşı çalışması yürütülmektedir. Tayvan'da geliştirilen aşının hayvanlarda başarılı olduğu ancak insanlar üzerinde deneme aşamasının iki yıl süreceği bildirilmiştir. Brüksel'de geliştirilen bir diğer kuş gribi aşısının da klinik denemeleri tamamlanmıştır. Ancak aşılar kullanıma girse bile yıllık üretimin 300 milyon dozu aşamayacağı ve olası bir pandemide bu sayının yeterli olmayacağı bildirilmektedir. Günümüzde kullanılmakta olan insan grip aşıları kuş gribine karşı koruma sağlamamaktadır. Ancak, bu aşılar henüz insandan insana bulaşma yeteneğini kazanmamış olan kuş gribi virüsünün bu yeteneği kazanmasını önleyebilir. Bu nedenle, kümes hayvanlarında ölümcül kuş gribi salgınlarının görüldüğü ülkelerde, yüksek risk altındaki kişilerin, grip aşıları ile aşılanmaları önerilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!