Kuru meyve çok besleyicidir

Güncelleme Tarihi:

Kuru meyve çok besleyicidir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2005 00:00

Üzüm, kayısı, incir erikÉ Ne güzeldir meyve yemek. Ancak hepsinin mevsimi var ve taze olarak tüketebilmek için mevsimini beklememiz gerekiyor.Meyve yemenin tek şekli taze olarak yemek değil aslında. Bütün meyveleri olmasa da bazılarını kurutulmuş olarak da tüketebiliyoruz. Ülkemizde bu tür bir tüketim şekli henüz o kadar yaygın değil. Avrupalılar ise elmayı, hatta muzu bile kurutulmuş olarak tüketebiliyorlar. Kurutulduğunda meyvelerin içindeki şeker tadı yoğunlaşıyor ve meyveyi kuruyemiş gibi tüketebiliyoruz. Uzmanlar özellikle çocukların zeka gelişimi açısından kuru meyve tüketmelerinin çok önemli olduğunu söylüyorlar. Kemik gelişimleri açısından da kuru meyve yemelerinin önemi büyük. Çünkü bu meyveler aynı zamanda kalsiyum deposu. Lohusaların süt üretimine de katkıda bulunuyor. Elbette ki meyveleri taze olarak tüketmenin tadı başka. Ancak sırf mevsimi değil diye kayısının lezzetinden de vazgeçmeyin! Kısır pilavı8 kişilikHazırlama süresi 20dakikaMalzeme listesi3 su bardağı köftelik ince bulgur2 adet sivri biber3 adet yeşil soğan3 adet orta boy domates1 demet maydanoz2 adet salatalık1 yemek kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı pul biber, kuru nane2 çay kaşığı tuz, karabiber1 su bardağı zeytinyağı2 adet limonun suyuBulguru geniş bir tepsiye aktarıp üzerine tuz ve iki su bardağı ılık suyu ekleyerek 10 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, ince ince kıyılmış yeşil biber, tavla zarı formunda doğranmış salatalık ve domatesleri, incecik kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanı bir kapta karıştırın. Yumuşayan bulgurun üzerine salçayı ve baharatları ilave ederek 2-3 dakika yoğurun. Sonra, üzerine doğranmış sebzeleri ve zeytinyağını aktarıp 2-3 dakika daha yoğurmaya devam edin. Bulgur yeterince yumuşayınca limon suyunu da ilave ederek servise sunun. En güzel rulo pasta10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 20 dakikaKek için3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)1 su bardağı pudra şekeri 1 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı limon suyu Kreması için1 su bardağı süt1 su bardağı toz şeker1 adet yumurtanın sarısı 1 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı mısır nişastası 1 paket vanilya 1 adet limonun kabuğunun rendesi 50 gr margarin1 su bardağı marmelat (tercihen kuşburnu marmeladı)Yumurtaları ve pudra şekerini krema haline gelinceye kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu tel süzgeçten geçirerek ilave edin. Limon suyunu da ekleyip tahta kaşıkla iyice karıştırın. Karışımı, yağlı kağıt serilmiş 30x40 santim boyutlarında bir kalıba spatulayla yayın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dak. pişirin. Kek sıcakken hafif nemli bezle rulo yapıp soğumaya bırakın. Diğer taraftan, süt, toz şeker ve yumurta sarısını tencerede çırpma teli yardımıyla iyice çırpın. Nişasta, un, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunu da ilave edip çırpın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp margarini ilave ettikten sonra soğuması için bekleyin. Keki nemli bezden çıkarıp, mikserle 1 dak. daha çırptığınız kremayı üzerine yayın ve rulo yapın. Servis tabağına alıp üzerine marmelat sürün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!