Kumbh Mela’ya bu yıl 100 milyon kişi katılacak

Güncelleme Tarihi:

Kumbh Mela’ya bu yıl 100 milyon kişi katılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2013 00:00

Dünyanın en büyük kitlesel dini buluşması Kumbh Mela 14 Ocak’ta Allahabad’da başladı.

Haberin Devamı

55 gün sürecek. Mekke ve Vatikan’a yılda 3-4 milyon hacı giderken Allahabad’a açılışta 9 milyon kişi geldi. Hinduların ruhsal, bedensel arınma ritüelini bu yıl ikinci kez izledim.

Arkadaşlarımla birlikte 15, 17 ve 18 Şubat’taki “arınma günlerinde” Allahabad’daydık.

Allahabad’da hemen Ganj Nehri’nin kıyısındaki lüks çadırlarda kaldık. Bunlar 3,5 ay için bahçesiyle, tüm altyapısıyla kurulan, 2,5 metre yüksekliğinde kübik çadırlar. İçlerinde iki yatak ve duş, alafranga tuvalet, lavabo olan ayrı bir bölüm bulunuyor. Çadırkentin tamamında et, yumurta yenmiyor. İçki içilemiyor.

Ganj’da tekne turu yaptık. Yaklaşık 15 milyon kişinin katıldığı üçüncü önemli günde Basant Pançami Snan’da Sangam’daydık. Saduların, naga babaların çadırlarını gezdik. Ateş ayini gerçekleştirdik. Bazı arkadaşlarımız yoga yaptı. Epey yürüdük. Bazı aşramları ziyaret ettik.

Haberin Devamı

2013 Kumbh Mela’sına iki olumsuzluk damgasını vurdu: 10 Şubat’ta tren istasyonu yakınlarındaki bir köprüde aşırı izdiham ve kötü yönetim nedeniyle 36 kişi ezilerek öldü. 15 Şubat’ta akşamüzeri başlayan ve neredeyse durmaksızın 36 saat süren beklenmedik, olağandışı yağmur çadır kente ciddi zarar verdi. Çoğu çadırlar terkedildi. Görevliler saduları okullara yerleştirdiler.

Ganj Nehri müthiş bir enerji yayıyor. Bu enerji sizi de alıp götürüyor. Kumbh Mela doğa ve insanın iç içe geçişi. Ruhsal uyanışın simgesi. Yaşamdan ve ölümden korkmayanların uhrevi yükselişi. Aydınlık ile karanlığın, bilgi ile cehaletin algılanışı. İnsanlığın, kültürün lirik bir akışı. Doğu inançlarının mistik, çileci yaklaşımlarını izlemek, İslam dünyasında ortaya konan Bâtınî, Sufi, Tebrizi, Kalenderi geçmişleri sorgulamak isteyenler için Kumh Mela’lar özel deneyimler.


NASIL KUTLANIR?

En çok ilgi çekenler çıplak sadular

Kumbh Mela’nın tarihi her yıl Güneş, Ay ve Jüpiter’in burçlar kuşağındaki konumuna göre hesaplanır. Allahabad için zorunlu zaman Jüpiter’in “Boğa”, güneş ve ayın “Oğlak” burcunda olduğu dönem. Tarih, özel günler çok önceden duyurulur. Bu günlerde ırmaklarda yıkanmanın bedeni ve ruhu temizleyerek çok yarar getirdiğine, kötü karmayı yok ettiğine inanılır.

Haberin Devamı

Kumbh Mela bir hac ve suda arınma etkinliği. Hacılar genelde sabah saat 03.00’dan sonra Ganj Nehri’ne girmeye başlıyor. Dünya nimetlerinden soyutlamış münzevi kişiler, kutsal adamlar diye tanımlayabileceğimiz sadaka çanağı taşıyan, çoğu safran renkli giysiler içindeki Sadular ise güneşin doğuşu ile suya giriyor.

Her Kumbh Mela’nın en çok ilgi gören kişileri çıplak sadular (naga babalar). Bunlar gerçekte Hindistan’da Hinduizmin Budizmi alt etmesinde büyük katkısı olan Adi Sankaraçarya’nın 8’inci yüzyıl başında örgütlediği militan Hindular.

Neredeyse 1200 yıllık bir geleneğe sahipler. Çıplak vücutlarına sürdükleri kül ve uzun saçlarıyla tanınan bu kişiler akhara (akhada) olarak da adlandırılıyor. 13 ayrı kümede örgütlenmişler. Ve her Kumbh Mela’da ilk gün suya en önce kimin gireceği konusunda aralarında mücadele sürüyor.

Haberin Devamı

Çıplak 13 kümede kadınlar da var. Ancak bunların ortalıkta çıplak gezmeleri yasak. 2013 Kumbh Mela’sında bir grup kadın akhara (Juna Sannyesini grubundan) duşu – tuvaleti ayrı olan bağımsız bir kampta kalmaya başladı.

İnanan Hindular bir biçimde Allahabad’a geliyorlar: Yürüyerek, trenle, otobüslerle, özel vasıtalarla. Suya girip arınıyorlar. Doğan güneşe saygı gösterip dilekte bulunuyorlar. Meditasyon, yoga yapıyorlar, ateş törenlerine (yacna /yagna) katılıyorlar, gurularının konferanslarını dinliyorlar, Naga babalara saygıyla sadaka bırakıyorlar.. Deniz kabukları öttürülüyor, davullar çalınıyor, toplu ilahiler söyleniyor.

KUMBH MELA NEDİR?

Tanrılar savaştı, güğümdeki Hindistan’a saçıldı

Haberin Devamı

Sanskritçede kumbha kulpsuz, ağzı dar, kavanoz ya da güğüm; mela da toplanma, bir araya gelme, kısacası festival ya da panayır. Kumbh Mela güğüm festivali ya da panayırı olarak çevirilebilir. Kumbh Mela, Hindistan’da ilk nehir etkinliklerinin başladığı antik Vedik dönemine kadar gider. Kökeni Hint mitolojisidir, Puranalar’da, Maharabata ve Ramayana destanlarında anlatılır, Hintlilerin yaradılış mitlerinden kaynaklanır. Çinli seyyah Huan Tsang’ın 7’nci yüzyılda Hindistan gezisinde gördüğü Kumbh Mela’ları yazılarında anlatmıştır. Bir zamanlar tanrılar güçlerini yitirirler. Güçlerini yeniden kazanmak ve ölümsüzlük iksiri Amrita’yı ele geçirmek için Süt Okyanusu’nun çırpılması gerekmektedir. Bunun için iblislerle işbirliği gerekir. İçkiyi adilce paylaşmak üzere anlaşırlar. Süt Okyanusu’nu çalkaladıklarında, Amrita bir güğümün (Kumbh) içinde ortaya çıkar. Tanrılar, iblislerin ölümsüzlük iksirini çalmasından endişelidir. Güğümü alıp kaçmak isterler. Gökyüzünde büyük bir savaş başlar. Tanrılar ve iblisler 12 gün, gece savaşır. Yeryüzündeki 12 yıla tekabül eden mücadelede Tanrı Vişnu güğümü kapıp götürür. Bu sırada dört damla iksir Hindistan’ın dört ayrı noktasına dökülür: Günümüzde Kumbh Mela’nın kutlandığı Allahabad (Prayag), Haridvar, Uceyn, Nasik. Kumbh Mela, şu anda yalnızca Hindistan’ın değil, tüm dünyanın en büyük dinsel töreni. İki biçimde gerçekleştiriliyor. Purna Kumbh (Tam Kumbh) 12 yılda bir Allahabad, Haridvar, Uccain ve Nasik’te; Ardh Kumbh (Yarım Kumbh) 6 yılda bir Haridvar ve Allahabad’da, Maha Kumbh Mela ise 12 Purna Kumbh Mela’dan sonra, yani 144 yılda bir gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

ALLAHABAD NEDEN KUTSAL?

3 kutsal nehirde 9 gün yıkanacaklar

Hindistan’ın Uttar Pradeş Eyaleti’ndeki Allahabad (Prayag / birbirine karışma) Hinduizmde tanrıça kabul edilen üç kutsal nehrin, Sarasvati, Yamuna ve Ganj’ın birbirine karıştığı yerdir. İşte bu yer Sangam olarak adlandırılmakta ve insanlar bu özel yerde suya girmektedir. Sarasvati artık var olmayan bir nehir. Belki de hiç var olmadı ya da bir Gucerat depreminde yeraltında kayboldu. Yamuna ise Ganj’dan daha kirli olduğundan onunla birleşirken rengiyle belli oluyor. Bugün yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan Allahabad Hindistan’ın 13 başbakanından 7’sini çıkarmış. Kumbh Mela’nın gerçekleştirildiği dört kentin bulunduğu eyalet yönetimi ve merkezi hükümetin ortak bütçesi ile panayırın altyapısı hazırlanır. Kurulacak kamplar ya da çadırkentler için gerekli hazırlıklar yapılır. Hinduizmin önemli kadın, erkek gurularının, svamilerin her biri kendi çadırlarını hazırlatır. Müritler için reklam panoları düzenlenir. 2013 Kumbh Mela’sı 14 Ocak – 10 Mart arasında 55 gün sürecek. Bunlardan 9’u suya dalış günü. En önemlisi Ay ve Güneş’in “Oğlak” burcunda olduğu yeni ay gününe tekabül eden 10 Şubat. Bunu izleyen en önemli diğer iki gün 15 Şubat ve başlangıç günü olan 14 Ocak.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!