Kruvaziyer deyince Akdeniz

Güncelleme Tarihi:

Kruvaziyer deyince Akdeniz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2010 00:00

Araştırmalar, dünyada gemi tatiliyle tanışan her 10 kişiden sekizinin kruvaziyerlerin müdavimleri arasına katıldığını gösteriyor. Kruvaziyer turlarıyla tatile çıkan Türklerin sayısı 2005’ten bu yana beş beş kat arttı. Bu gelişmede vizesiz Yunan Adaları turları ve Türkiye çıkışlı Akdeniz turlarının önemli etkisi oldu. Artışı gören Türk tur operatörleri Yunan Adaları için yurtdışından gemi kiraladı, Türkiye çıkışlı uzun Akdeniz turları başlattı. Büyük yabancı kruvaziyer firmaları ise Türkiye çıkışlı Akdeniz turlarını artırmaya hazırlanıyor.

2000’li yılların ortasında yurtdışında gemiyle seyahate çıkanların sayısı yaklaşık 5 bin kişiydi. Kruvaziyer tatilcilerinin sayısı yılda ortalama yüzde 15-20 oranında büyürken, bu yıl büyük bir artış yaşandı. Bazı firmaların yaz sezondaki Türkiye çıkışlı Akdeniz turlarının biletleri mayısta tükendi. Vizesiz Yunan Adaları turlarına katılanların sayısı, üç ayda geçen yılın toplamına ulaştı. Eğer beklenmedik bir kriz yaşanmazsa, bu yıl kruvaziyer gezisine çıkanların toplam sayısının, geçen yıla oranla yüzde 40 artışla 38 bini bulması bekleniyor.
Akdeniz’de 16 gemiyle hizmet veren, dünyanın en büyük kruvaziyer filosuna sahip firmalarından Royal Caribbean’ın Türkiye Temsilcisi Bülent Tanlav “Türk tatilciler kruvaziyerin avantajlarını yeni keşfetmeye başladı. Gelecek üç yılda gemi tatilini seçenlerin sayısının 100 bini bulmasını bekliyoruz” diyor.

YOLCULAR GENÇLEŞİYOR

Kruvaziyerlerin popülerleşmesinde üç önemli etmen var: Vizesiz Yunan Adaları turları, Türkiye çıkışlı Akdeniz turları ve gemilerde Türkçe bilen personelin artırılması. ETS Kruvaziyer Sorumlusu Ahmet Sami Güvenç “Gemi seyahatine bir kez çıkan, konforu ve avantajlarıyla tanışanlar mutlaka ikinci kez gemi yolculuğu yapmak istiyor. Alternatif rotaları, farklı coğrafyaları, daha lüks gemileri araştırmaya başlıyor. Bu açıdan vizesiz Yunan Adaları turlarının önemli etkisi oldu. Bu hattaki üç yıldızlı gemilerden sonra, diğer hatlardaki beş yıldızlı gemilerle tanışanlar kruvaziyerlerin müdavimleri arasına giriyor” diyor.
Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 28 bin kişi kruvaziyer seyahatine çıktı. Piyasadaki gelişmeleri yakından takip eden MSC Cruises Türkiye Temsilcisi Necla Tuncel’in verdiği bilgiye göre, her iki gezginden biri Akdeniz çanağındaki turları tercih ediyor. En popüler rota Yunan Adaları. Geçen yıl 7500 kişi bu rotada tura çıktı. İstanbul çıkışlı Ege ve Adriyatik turlarının müşterileri de her yıl katlanarak artıyor. “Bu yıl İstanbul çıkışlı turlarımıza Türk müşterilerimizden hiç beklemediğimiz oranda talep aldık. Yaz sonuna kadar yapılacak seferlerin satışı nisanda bitti. Gelecek yıl için gemideki kotamızı yüzde 50 artıracağız” diyor Tuncel.
Vizesiz Yunan Adaları turunu başlatan firmalardan Pronto’nun kruvaziyer sorumlusu İlgi Yıllar ise gemi seyahatini tercih edenlerin profilindeki değişime dikkat çekiyor. “Akdeniz ülkelerini karayoluyla gezmek isteyenler, artık gemilere yöneliyor. Gemi sayısı arttı, hepsi doluyor. Geçmişte orta ve üst yaş grupları bu turları tercih ederken, gençler de bu turlara rağbet göstermeye başladı. Emeklileri görmeye alıştığımız Volga turlarında bile, doğaya meraklı genç müşterilerin sayısı artıyor.”

YUNAN ADALARI’NIN CAZİBESİ

Geçmişte ağırlıklı olarak Güney Kıbrıs kökenli Louis Lines gemileriyle yapılan Yunan Adaları turları, bu yıl gemi kiralayan iki Türk firmasının rekabeti nedeniyle önemli bir gelişme kaydetti. Apex’in Ocean Majesty, Bamtur’un Ankara gemisiyle yaptığı vizesiz seferlerde, mayıstan bu yana taşınan yolcu sayısı geçen yılın toplamını aştı. Apex’in bugünlerde fiyatlarında yüzde 30’a yakın indirim yapması, Bamtur’un her şey dahil sistemine promosyon kabinlerini eklemesiyle bu rotada seyahat edenlerin sayısının geçen yıla oranla ikiye katlanması bekleniyor.
Kruvaziyer turlarına artan ilgi firmaların yeni alternatifler geliştirmesini sağladı. Bugüne kadar Akdeniz filosundaki gemilerin Türk limanlarına uğramasıyla yetinen Royal Caribbean, Türkiye’deki satışlarının bir yılda yüzde 140 artması üzerine, gelecek yıl ilk kez İstanbul çıkışlı Yunan Adaları turuna başlıyor. Louis Lines’ın sürdürdüğü seferlerle birlikte Yunan Adaları turları için İstanbul, İzmir’den sonra ikinci önemli merkez olmaya hazırlanıyor. Royal Caribbean ayrıca, Kuşadası çıkışlı Batı Akdeniz ve Kutsal Topraklar turları başlatmayı planlıyor. MSC Cruises, bu kış Akdeniz’in sıcak bölgelerinde, her ay 200 Türk tatilciyi gemilerinde ağırlamaya hazırlanıyor. Apex, eylülde ilk kez 13 günlük uzun bir Batı Akdeniz turu düzenliyor. Firma ayrıca, Akdeniz turlarında yüzde 30’a yakın artış sağlamasını beklediği özel bir promosyona hazırlanıyor. Bu arada gelecek yıl vizesiz Karadeniz turlarını başlatmayı hedefliyor. Bamtur ise yıl sonuna doğru vizesiz, her şey dahil sistemiyle Mısır’a turlar başlatmayı planlıyor.

NEDEN TERCİH EDİLİYOR

* Birden fazla ülke, şehir içeren yurtdışı turlarında yemek, konaklama, ulaşım standartları değişebiliyor. Oysa gemiyle yapılan turlarda yol boyunca aynı standartta hizmet almak mümkün. * Global kriz sonrasında tüm dünyada kruvaziyer turlarının fiyatlarında önemli düşüşler oldu. Bugün bile, 2007’ye oranla fiyatlar yüzde 15 - 20 oranında ucuz. * Ucuzluk tatil köyleriyle rekabeti doğurdu. Gece kulübü, kumarhane, gurme restoranların yanı sıra içinde golf sahası, kaya tırmanma duvarı bile bulunan gemilerin servise konulması kruvaziyer turizmine önemli avantaj sağladı. Tatil köyünde, iki hafta aynı yerde kalmaktan sıkılanlar, bu sürede beş, altı ülke görmeyi tercih ediyor. * Kruvaziyerlerde Türkçe bilen personel çalıştırılıyor. Royal Caribbean’ın dünya denizlerindeki gemilerinde toplam 1300 Türk görev yapıyor.

TOP 10

1) Yunan Adaları 2) Nehir Gezileri (Volga, Tuna, Ren, Dinyeper) 3) Batı Akdeniz 4) Adriyatik 5) Baltık Başkentleri 6) Norveç Fiyortları 7) Doğu Akdeniz 8) Karayip 9) Uzakdoğu 10) Yeni Zelanda / Avustralya
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!