Köy meclisinden gelin ve damada takı yasağı

Güncelleme Tarihi:

Köy meclisinden gelin ve damada takı yasağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Beyköy'de, köy meclisince alınan bir kararla, düğünlerde yapılan harcamalara sınırlandırma ve takılara yasaklama getirildi.

Düğün yapan ailelerin ve yakınlarının ekonomik zorluklar çektiğini belirten Muhtar Mehmet Hakarayan, köy meclisinin toplanarak söz, nişan ve düğün konularında kararlar alarak bunları köylüye duyurduklarını belirtti. Muhtar Hakarayan, köy meclisinin ‘Örf ve Adetler’ başlığı altında söz, nişan ve düğünlerle ilgili aldığı 11 maddelik kararları şöyle sıraladı:

1- Söz almak (Oğlan tarafından kız tarafına kız istemek).

2- Nişan: (Nişan tek olacak, yemek hususunda herkesin gücü nispetinde).

3- Özel günler: Dini bayramlar haricinde hediye getirip götürmek (kiraz, susamlı helva, çerez, pasta, gül ve yaş günü vs.) kesinlikle yasaktır.

4- Takı (Nişan): oğlan evinin kız evine takacağı 2 adet yüzük, bir çift ayakkabı, bir adet saat, bir adet küpe, bir adet şalvar.

5- Takı (Düğün): 3 adet bilezik.

6- Düğün elbiseleri: (4 şalvar, 2 yazma, bir tesettür takımı, 5 ayakkabı, 2 terlik) anne ve babanın dışındakilere hediye kesinlikle yasaktır.

7- Kız evinin oğlan evine yapacakları: (2 adet yüzük, bir çift ayakkabı, bir saat, gömlek, ve kazak.)

8- Kız evinin düğünde ev döşeme usülleri: (perde takımı bir odalık, yemek odası takımı, yemek takımı, yatak-yorgan ve çeyiz takımı. Her iki tarafın kadife ve telli şalvar yapması) yasaklanmıştır.

9- Düğüne başlama-Çeyiz Günleri: Perşembe kına yakılacak (yemek usülleri kesinlikle kaldırılmıştır) sadece çay ve büsküvi olacak. Yenge adedi 8 kişiyi aşmayacak. Hediyeler kına gecesinin olduğu Cuma günü takılacak.

10- Kına gecesinden sonra kız evinde yemek yasaktır. Cumartesi günü gündüz kınası kaldırılmıştır. Her iki tarafından çeyiz sergilemesi, çeyiz çayı içmesi, çeyize bakması yasaklanmıştır. Düğün davet günleri: cumartesi akşam yemeği (köy halkına) kaldırılmıştır, sadece misafirler yemek yiyecek. Davet Pazar günü sabah başlayacak. Düğün davetine her evden bir kadın, bir erkek gelecek. Gelin geldikten sonra yemek verilecek. 1999 yılı sonuna kadar yengeler damatlara bohçayı 8 milyon liraya satacaklar. Oğlan evinden kız evine yenge parası bu yılın sonuna kadar 10 milyon liradır. Düğünde gelin almaya giderken yol kesmek ve gelin indikten sonra düğün sahibini yaka paça tutmak yasaklanmıştır. Düğünde cam kırmak, patlayıcı madde atmak ve düğün çevresinde alkol almak yasaklanmıştır.

11- Gelin saçı yapımında gelinin masrafını düğün sahibi üstlenir.

Beyköy Muhtarı Mehmet Hakarayan, ‘‘Aldığımız kararla takı harcaması 5 milyardan, 1 milyara indi. Uymayanalara ceza olarak düğün salonunu tahsis etmeyeceğiz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!