‘Kordon Kanı Bankası’ hastalara şifa oluyor

Güncelleme Tarihi:

‘Kordon Kanı Bankası’ hastalara şifa oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 11:56

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'na bağlı çalışan ‘Kordon Kanı Bankası’, kan hastalıklarının tedavisinde hastalara şifa oluyor.

Bağış ve özel bankacılık sistemini bünyesinde barındıran, güncel teknoloji ile oluşturulmuş bir kamu kuruluşu özelliğine sahip ilk kordon kanı bankası olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kordon Kanı Bankası'nın 2004 yılında faaliyete geçtiğini açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mine Ertem Yurtseven, göbek kordon kanının son yıllarda çok sayıda hematolojik, onkolojik ve genetik hastalıkta başarıyla uygulandığını söyledi.

Elde edilen kordon kanının belirli koşullar altında toplanıp dondurularak saklanabildiğini ve gerek duyulduğunda çözülerek kullanılabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Yurtseven, şunları söyledi:

“Kordon kanı bankacılığı günümüzde iki şekilde yapılmaktadır. Birincisi kordon kanı ile ilgili tüm masrafların aile tarafından karşılanması durumunda aile adına özel bankacılık. Bu hücrelerin kullanımı, bebeğin kendisine (otolog) yönelik olabileceği gibi, hak sahibinin izni ile aile içi veya bağışlama sonrası aile dışı kök hücre nakline ihtiyacı olan doku tipi uygun hastalara da kullanılabilmektedir. İkinci yol, ailenin bağışlaması ve masrafların kordon kanı bankası kaynaklarınca karşılanması durumunda yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan bankacılıkta saklanan hücreler, kök hücre nakline ihtiyaç duyan ve doku tipi uygun hastalara kullanılmaktadır.”

Alınan kordon kanı içindeki kök hücrelerin belirli işlemlerden geçirildikten sonra sıvı azot içinde eksi 196 derecede saklanabildiğini açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Ateş, “Bu hücreler 15 yıl garantili olarak saklanabilir. Uygun koşullar sağlandığı taktirde bu süre çok daha fazla uzayabilmektedir” diye konuştu.

Şu anda bankalarına 500 kordon kanının bağışlandığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Ateş, “Daha çok tıp fakültesinde görevli genç hekimler bağışta bulunmakta. İlk etapta 1850 dolar ödeniyor. Daha sonra her yıl için 100 dolar aidat ödeniyor” dedi.

KARDEŞ KORDON KANI ŞİFA OLUYOR

Göbek kordon kanının özellikle lösemi, talasemi gibi kan hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Ateş, “Örneğin annenin ilk çocuğunda bir rahatsızlık varsa, kontrollü bir şekilde ikinci çocuğuna hamile kalıyor. Sağlıklı olarak doğan çocuğundan alınan göbek kordon kanı, gerektiğinde hasta çocuk için şifa olabiliyor. Bu şekilde göbek kordon kanını ilerde kullanmak için sakladığımız 11 hastamız var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!