Köpeğim yaşlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Köpeğim yaşlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni dünyaya gelmiş bir köpek yavrusu, inanılmaz bir hızla büyür. Kısa sürede olgunlaşır. Ve uzun yıllar olgunluk dönemini sürerler. Doğa, köpeklere ömür biçerken biraz eli sıkı davranmış. Ortalama 60 yıllık bir insan ömrüne, dört köpeğin ömrünü sığdırmış.

Bir yaşına gelmiş bir köpek, artık anne ya da baba olacak kadar olgunlaşmıştır. Köpekler, üç-beş yaşına geldiklerinde fiziksel gelişmesi tamamlanır. İnsanın, 28-35 yaş aralığına denk gelen bu çağlarında enerjisi zirveye ulaşır.

Yedi-sekiz yaşlarında artık, 40 yaşını aşmış bir insan gibi, yavaş yavaş yorgunluk emareleri göstermeye başlar. Bu yaşa gelmiş köpekler, rahat ve huzur ararlar. Gençlik yıllarında olduğu kadar dirençli ve saldırgan değildirler artık. Sessiz, sakin köşelere çekilmeyi tercih ederler.

Yaşlanmaya başlayan köpeklerde giderek işitme duyusu zayıflar, yaşamının son yıllarında sağırlık kaçınılmaz olur. Zamanla dişler dökülür. Erkek köpekler, prostatları büyüdüğü için işeme zorluğu çekerler. Tıpkı insanlar gibi, daha inatçı olurlar. Alışkanlıklarına daha çok bağlanırlar.

Yaşlı köpeklerin bakıma ihtiyacı vardır. Hazmı kolay yiyecekler, hafif egzersizler, yumuşak bir yatak, soğuk kış aylarında üzerinde yatabileceği sıcak bir minder ve bir parça sevgi, yaşlanan köpeğin son yıllarını mutlu geçirmesini sağlar.

Ne yazık ki, bir papağanın 100, kanaryanın 20 yıl kadar yaşadığı dünyamızda, köpeklerin yaşam süreleri çok daha kısadır. Yaşam süreleri, çevre, cins, beslenme ve hijyen koşullarına göre değişir. Bazı istisnalar dışında, bir Tilki Terrier'in ömrü 18-20 yıl, bir Boxer'ın ise 12-13 yılı aşmaz.

Son derece olumsuz koşullarda yaşayan, aşıları yapılmayan, kötü beslenen, her türlü saldırıya açık olan, sokak köpeklerinin ömrü ise üç bilemediniz dört yılı geçmez.

10 yılı aşkın bir süre içinde ailenin ferdi haline gelen köpeğin ölümü, kuşkusuz acı bir olaydır. Yokluğu, insanın yaşamında hüzünlü bir ıssızlık duygusu yaratır.

Evet, insan dilerse, yaşamında açılan bu boşluğu doldurabilir. Birilerinin gelip kendisini almasını bekleyen yavru bir köpek, daima olacaktır.

Yaş denklemi

Birçok insan ‘‘Bir insan yaşı, 7 köpek yaşına eşittir’’ diye düşünür. Bu doğru değildir. Burada, gerçek yaş çizelgesini bulacaksınız. Eğer köpeğiniz 3 yaşındaysa, 28 yaşındaki bir insana eşit olduğu söylenebilir.

Köpek İnsan

6 aylık 12 yaşında

1 yaşında 15 yaşında

2 yaşında 24 yaşında

3 yaşında 28 yaşında

4 yaşında 32 yaşında

5 yaşında 36 yaşında

6 yaşında 40 yaşında

7 yaşında 44 yaşında

8 yaşında 48 yaşında

9 yaşında 52 yaşında

10 yaşında 56 yaşında

11 yaşında 60 yaşında

12 yaşında 64 yaşında

13 yaşında 68 yaşında

14 yaşında 72 yaşında

15 yaşında 76 yaşında

16 yaşında 80 yaşında

17 yaşında 84 yaşında

18 yaşında 88 yaşında

19 yaşında 92 yaşında

20 yaşında 96 yaşında

21 yaşında 100 yaşında

İhale şartları

Kadıköy Belediyesi'nin, yerel seçimlere 40 gün kala alel acele açtığı Ataşehir'deki hayvan barınağınından sürekli şikayet aldım. Barınakla ilgilenen bir avuç hayvansever,sıkışılıktan, kötü beslenmeden, ilgisizlikten şikayet etti sürekli. Ne yazık ki, bölgedeki hayvanseverler birleşip, sevgilerini ve güçlerini barınaktaki hayvanlara ulaştırmadılar.

Belediye, Ataşehir'deki hayvan barınağına çeki düzene sokmak için sonunda ihale açtı. Barınak, bazı belediyelerin yaptığı gibi özel bir firmaya verilecek. Bu firma da, bölgedeki sokak köpeklerini toplayıp kısırlaştıracak.

İhalenin şartnamesi geçtiğimiz hafta tesadüfen elime geçti. Bazı maddelere anlam veremedim. Şartnamenin altıncı maddesini ela alalım. Belediye, yüklenici firmanın günde en az 5 köpek kısırlaştırmasını şart koşuyor. İlk bakışta hoş görünüyor. Günde beş, ayda 150, yılda bin 800 köpek kısırlaştırılacak.

12'nci maddede bir gariplik var. Belediye günde en az 40 köpek toplanması koşulunu getiriyor. Bunlardan en az beşi kısırlaştırılacak. Geri kalan 35'i ne olacak peki?

Dördüncü maddede şu ifadelere yer verilmiş:

‘‘Yüklenici firma, başıboş hayvanları Veteriner Müdürlüğü'nün belirleyeceği yere götürecektir.

Neresi bu yer?

Ataşehir'deki barınak mı.

Yoksa Kemerburgaz çöplüğü mü? Ne bileyim, yada çevre illerin ormanlık alanları mı?

Belediyenin bir görevlisi bu konuya mutlaka açıklık getirmeli.

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Kedilerin tuvalet kabı stratejileri

Kediler, bir kere kullanmaya başladıktan sonra tuvalet kabı kullanmayı reddetmez. Tabii olağanüstü bir durum olmadıkça! Kedi tutarlı bir şekilde aynı tuvalet kabını kullanıyorken, ansızın tuvalet ihtiyacını gidermek için başka yerlere yöneliyorsa, bu durum pek çok problemin işareti olabilir.

Kedinin boşaltım sisteminde bir sağlık problemi varolabilir. Çekinmeden, veterinere götürülmeli.

Duygusal bir sorunu varolabilir. Hatırlamaya çalışın. Son günlerde evde ne gibi değişiklikler gözlendi? Yeni bir kedi almış olabilir misiniz? Ya da bir köpek, kuş? Eve gelen yatılı bir misafir bile kedinin strese girmesine neden olabilir. Böyle bir değişiklik varsa, kediye 'özel itimam gösterme zamanı' demektir.

Tuvalet kabı aynı bile olsa, bir farklılık olabilir mi? Örneğin, kabı temizlemek için kullandığınız temizlik malzemesi: Markasını mı değiştirdiniz? Ya da bu sefer ekstra parfümlü olanı mı denediniz?

Kedinin tuvalet kabının bulunduğu yere dikkat edin. Son zamanlarda çevresinden çok sık geçiliyor olabilir. Kedinin mahremiyetine biraz saygı lütfen! Çevresinde olup bitenlerle fazla ilgili bir kedi, alıştığı düzenin değişmesinden huzursuz olur.

Kedi, devamlı olarak kullandığı tuvalet kabını bırakıp, özellikle bir köşeyi seçmiş ve tuvalet ihtiyacını hep bu köşede gideriyorsa, sorun kesinlikle tuvalet kabıdır. Değiştirin ama mekan olarak aynı yerde tutun. Geri dönecektir.

Başka iklimlere ait bir hayvan almadan önce, onun için uygun yiyecekleri ve yaşanılacak mekanı hazırlamanız gerekir.

Egzotik hayvanları sağlıklı tutmak ve mutlu kılmak çok zordur. Ama imkansız değildir.

Bu tür hayvanlara nasıl davranılacağını bilen ya da bilemeyen bir çok veteriner vardır. Her veterinerin bu tür hayvanlardan anladığı düşünülmemelidir.

Unutulmamalı ki, insanlar için tehlikeli olan, hastalık taşıyan ya da zehirli olan pek çok egzotik hayvan vardır.

Bu hayvanlar vahşi yaşamdan alındıklarında yerli nüfusları azaltılmış olur.

Ürkmüş ya da sinirli bir vahşi hayvan asla iyi bir ev hayvanına dönüşemez.

Uzun bir, belki de hiç okşanamazlar.

Büyük egzotik hayvanlar genelde gürültülü olurlar ve komşularını taciz ederler.

Bazen yasalar da, birçok vahşi hayvanın evde tutulmasına izin vermez.

Ev sahibi Portakal’ı istemiyor

Ertuğrul ve Sibel Doğan Çifti, İstanbul'dan Ankara'ya taşınmak üzere, 1,5 yaşındaki kedileri Portakal'ın başı fena halde derde girdi. Ev sahibi, Portakal'ı istemiyor. Doğan Çifti'nin yeni bir eve geçme inmanı yok. Kısacası, Portakal, aile değiştirmek zorunda. 1,5 ay önce kısırlaştırılan Portakal'a evinin kapısını açmak isteyenler, 0532 377 97 92 numaralı telefondan Doğan Çifti ile bağlantı kurabilirler.

Eğitmen Gözüyle

Dobermanlar

Geçenlerde bir okurum, Kocamustafapaşa'dan kalkıp geldi ve dobermanın eğitimi hakkında bilgi almak istedi. Köpeğin yaşını sordum, 'İki yaşında' dedi. Ona geç kaldığını, bu yaşta köpek eğitiminin zor olduğunu, iki yıldır nasıl alıştıysa, yaşamını öyle sürdürmekte direneceğini söyledim. 'Eğitime erken başlanırsa, o daha hiç bir şeye karar vermeden, nasıl davranması gerektiğini ona öğretir, rahat ederiz' dedim. Neden geç kaldığını anlattı. Meğer birileri ona, 'Bir yaşından önce köpek eğitim almaz' demiş. O da bir yaşından sonra tek tek eğitimcilerle görüşmüş:

‘‘İlk tanıştığım emekli bir polisti. Eğitimci olduğunu söyledi. Biraz soru sorunca, köpeğimi ona emanet edemeyeceğimi anladım' dedi.

Gezmediği eğitmen kalmamış ama hiç birine güvenememiş. Özellikle birini anlattı ki, dondum kaldım:

‘‘Köpeğin iki yaşına gelmiş. Eğitmesine eğitirim ama, önce gidip başını kontrol etmem gerekir' demiş. Böyle bir durumla ilk kez karşılaşan adamcağız, alıp köpeğini eğitmene götürmüş. Eğitmen köpeğin karşısına geçmiş. Başını avuçlarının arasına almış. Parmaklarıyla tepesine bastırmış. Sonra da ‘‘Yok kardeşim. Senin köpeğinin bıngıldağı yumuşak’’ diye saçmalayıp, ‘‘Bu köpek eğitim almaz’’ deyip çıkmış.

Şimdi okurum, bunun ne demek olduğunu soruyor. Gerçekten çok ilginç ve ilkel bir davranış bu. Hiç bir anlamı yok. Aklıma cinci hocalar geldi. Uydurup, uydurup muska yazarlar. Kurşun dökerler. Kerameti kendinden menkul biri.

Dobermanların, yedi yaşından sonra sahiplerine saldırdığı gibi saçma sapan rivayeti pekiştirmek istedi. Sanki geleceğini köpeğin kafasından okudu da, gerçeği sahibine söylemek istemedi.

Dobermanlar da diğer köpekler gibi, normal bir köpektir. Sınıfı gereği çok zeki bir koruma köpeğidir ve sert olmak zorundadır.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Telefon: 0216 327 08 63

Faks: 0216 327 00 85

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!