Kolesterole dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Kolesterole dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 30, 2001 00:00

Türk Kardiyoloji DerneÄŸi, kan kolesterol düzeyinin diyetle veya ilaçlarla düşürülmesinin, kalp hastalığı bulunmayanlarda hastalığın oluÅŸma olasılığını azaltıldığını belirtti.Türk Kardiyoloji DerneÄŸi'nin, ''www.tkd.org.tr'' sitesinde, kan kolestrol düzeyinin yüksek olmasının kalp damar hastalığı tehlikesini arttırdığı, kiÅŸinin kolestrol düzeyinin ne kadar yüksekse kalp hastası olma ihtimalinin de o kadar yüksek olduÄŸu, Türkiye'de erkek ve kadınlarda meydana gelen ölüm nedenlerininin başında kalp damar hastalıklarının geldiÄŸi vurgulandı.ÇeÅŸitli toplumların ortalama kolesterol deÄŸerlerin farklı olduÄŸu da vurgulanan sitede, bu farklılıkta o toplumu oluÅŸturan kiÅŸilerin kalıtsal özellikleri yanında beslenme tarzının da rol oynadığı, diyetlerinde fazla doymuÅŸ yaÄŸ bulunan toplumların ortalama kan kolesterol düzeylerinin, yaÄŸ tüketimi düşük olanlara göre daha yüksek olduÄŸu, bu toplumlardaki kalp damar hastalığı sıklığının da daha fazlaolduÄŸu kaydedildi.  Sitede ÅŸu görüşlere yer verildi: Kan kolesterol düzeyinin diyetle veya ilaçlarla düşürülmesinin kalp hastalığı bulunmayanlarda hastalığın oluÅŸma olasılığını azalttığı, kalp hastalığı bulunanlarda da yaÅŸam süresini uzattığı kesin olarak gösterilmiÅŸtir. Toplum olarak beslenme tarzını deÄŸiÅŸtirmeyi baÅŸarabilen ve ortalama kolesterol düzeyi düşen toplumlarda da kalp damar hastalığı sıklığı azalmıştır.Katı yaÄŸlarda doymuÅŸ yaÄŸlar, sıvı yaÄŸlarda doymamış yaÄŸlar fazladır. Diyetteki doymuÅŸ yaÄŸlar ve kolesterol kan kolesterol düzeyini arttırırlar. DoymuÅŸ yaÄŸlar en fazla hayvansal yaÄŸlarda bulunur. Koyun eti, sığır eti, yaÄŸlı sütten yapılmış süt ürünleri, sert margarinler, doymuÅŸ yaÄŸların en çok bulunduÄŸu besinlerdir. Sıvı yaÄŸlarda ise doymamış yaÄŸ asitleri bulunur. AyçiçeÄŸi yağı, mısır özü yağı gibi yaÄŸlarda çoklu doymamış yaÄŸ asitleri, zeytin yağında da tekli doymamış yaÄŸ asitleri bulunur.Günlük toplam kalorinin yüzde 30'u yaÄŸlardan alınmalıdır. Bu miktar erkek için günde 55-70 gram, kadın için 50-60 gram yaÄŸ alınmasıdemektir. DoymuÅŸ, çoklu doymamış ve tekli doymamış yaÄŸlar, eÅŸit orandabulunmalıdır. Kilosu olması gerekenden fazla olan kiÅŸiler, toplam kalori alımını azaltıp, hareketlerini arttırarak kilo vermelidirler. Kilo artışı kolesterol yükseltici bir faktördür.Etlerdeki görünen yaÄŸlar piÅŸirilmeden önce ayrılmalı, sakatat tüketimi çok azaltılmalıdır. Sosis, salam, sucuk gibi iÅŸlenmiÅŸ et ürünleri doymuÅŸ yaÄŸları fazla içerdiÄŸinden az tüketilmelidir. Tavuk, hindi ve balık eti, koyun ve sığır etine tercih edilmeli. Kızartma yerine ızgara, haÅŸlama, buÄŸulama gibi piÅŸirme ÅŸekilleri kullanılmalıdır. Balık eti kalp saÄŸlığı açısından en yararlı ettir. Ancak balık yağını ilaç olarak almak doktorunuz tarafından tedavi olarak verilmemiÅŸse önerilmez. Karides ve kabuklu deniz hayvanları kolesterolden zengindir.Tahıl, sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Bu besinler yaÄŸdan fakir vitamin ve posadan zengindirler. Eriyebilen posanın kolesterolü düşürdüğü çeÅŸitli araÅŸtırmalarda gösterilmiÅŸtir. Yulaf, çavdar, fasulye, bezelye, pirinç kabuÄŸu, turunçgiller, çilek eriyebilen posadan zengindir. Kepek, havuç, turp, lahana, karnabahar, meyve kabukları ise erimeyen posa içerirler, bu tür posanın kolesterolüzerine etkisi yoktur, ancak bağırsakların normal çalışmasını saÄŸlar.Tam yaÄŸlı sütten hazırlanmış süt ürünleri yerine az yaÄŸlı veya yaÄŸsız sütten hazırlananlar tercih edilmelidir. Eti az yiyen kiÅŸilerinpeyniri fazla tükettikleri görülmüştür. Ãœlkemizde sık tüketilen tam yaÄŸlı beyaz peynir ve kaÅŸar peynirde doymuÅŸ yaÄŸ oranı yüksektir. Az yaÄŸlı peynir ve yoÄŸurtlar tercih edilmelidir.Pasta, krema, dondurma çoÄŸunlukla doymuÅŸ yaÄŸlar ve yumurta sarısıiçerdiÄŸinden az tüketilmelidir. Haftada 3 veya 4 den fazla yumurta yenmemelidir. Yumurta sarısı kolesterolden zengindir. Yumurta beyazı protein içerdiÄŸinden daha çok tüketilebilir. Kolesterol yüksekliÄŸi büyük ölçüde çağımızın yaÅŸam tarzına ve yanlış beslenmeye baÄŸlı olarak ortaya çıkmış olduÄŸundan doÄŸru beslenmeve diÄŸer yaÅŸam tarzı özellikleri çocukluk yaÅŸlarından baÅŸlayarak uygulanmaya baÅŸlanmalı ve hayat boyu sürmelidir. Toplumumuzdaki kalp hastalığı salgını ancak bu ÅŸekilde durdurulabilir.Kalp damar hastalığı veya felç geçirmiÅŸ veya çok sayıda risk faktörü olup hasta olma tehlikesi yüksek olanlar, kolesterolleri diyet ve diÄŸer önlemlerle istenen düzeylere düşürülemezse, hekimlerin gerekli gördüğüilaçları yaÅŸam boyu kullanarak kalp hastalığı risklerini azaltabilirler.  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!