Klasik müziğin en eğlenceli hali: Hayvan Karnavalı

Güncelleme Tarihi:

Klasik müziğin en eğlenceli hali: Hayvan Karnavalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

Borusan Quartet, BİFO Solistleri, piyanist Ferhan ve Ferzan Önder kardeşler, Saint Saens’ın ‘Hayvanlar Karnavalı’nı Memet Ali Alabora’nın anlatımıyla seslendirecek. Gösterinin ilki 21 Nisan 2013 Pazar günü 16.00’da, ikincisi 22 Nisan Pazartesi akşamı 20.00’de Süreyya Operası’nda yapılacak. Sanatçılarla gösteri hakkında sohbet ettik.

Haberin Devamı

Ailelerin çocuklarını konsere nasıl hazırlamalarını önerirsiniz?
Ferhan-Ferzan Önder: Çocukların konserde eserdeki hangi hayvanların yer aldığını bilmeleri yeterli, bırakalım onlar kendi dünyalarında kendi hikâyelerini gözlerinde canlandırsınlar. Sanırız çocuklar bu konuda çok başarılı. Konserden sonra sanırım zaten merakla her şeyi soracaklardır.

Bilinen melodiler var mı eserde?
Ferhan&Ferzan Önder: Evet, ‘Fosiller’ bölümünde ‘Twinkle Twinkle Little Star’, ‘Danse Macabre’, ‘Clair de Lune’, Rossini’nin ‘Sevil Berberi’ aryası kısa kısa gelip gidecek, kaplumbağalarda ‘CanCan’ dansını duyacağız. Filler Mendelsohn’un Bir Yaz Gecesi Rüyası’yla ve Berlioz’ün dansı ile sahne alacaklar.

Hangi yaş grubuna önerirsiniz ‘Hayvanlar Karnavalı’nı?
Ferhan&Ferzan Önder: 7’den 70’e herkese!

Haberin Devamı

Çocuklar için ‘Hayvanlar Karnavalı’nda anlatıcıya epey büyük bir sorumluluk düşüyor. Ne yapacaksınız gösteride?
Memet Ali Alabora: Ben karnaval için yazılmış kısa hikâyeleri okuyorum, canlandırıyorum aslında. Anlatıcı klasik müzikle çocukların arasındaki kolaylaştırıcı gibi. Mesela ben çocukken benim klasik müzikle aramdaki kolaylaştırıcı babamdı. Çocuklara tabii ki projeksiyonda bir şeyler gösterebilir, kartondan hayvanlar yapabilirsiniz ama belli bir oranda süslemek lazım. Anlatıcının metinleri ve müzik bunların yerine bu hayal gücünü tetiklesin, çizimlere bakmak yerine hayal güçlerini kullansınlar istiyoruz. Çocukların dikkatlerini toplayacak elementleri koymakta fayda var ama onlara da boş bir alan bırakmak lazım.

Yetişkinleri sonradan klasik müzik dinleyicisi yapmak mümkün mü?
M.A.A: Çocuklar için her şeyi öğrenmek ve bir şeyi alışkanlık haline getirmek yetişkinlere göre daha kolay. Üniversiteye kadar edinilebiliyor bazı alışkanlıklar. Herkes klasik müzik sevmek zorunda değil ama ben bir klasik müziksever ve dinleyenim ve bu sevdiğim şeyi zaman zaman çocuklar zaman zaman yetişkinlerle paylaşmaktan çok zevk alıyorum. Üstelik de klasik müziğin içinde yer alıyorum. Müzisyen olmadığım halde böyle projelerle müzisyenlerin ortasında olmak çok güzel bir şey. Mesela bir çağdaş sanat eserine bakıp onu anlamak için de çaba göstermek gerek. Bazı arkadaşlarım bana çocuğa ne dinletelim diye soruyorlar. Ama kendisi dinlemiyorsa o çocuğun o müziği dinlemeyeceğini anlamıyorlar. Bir de bazen klasik müziğin üzerine çok mana yüklendiğini düşünüyorum. Halbuki bu sadece güzel müzik, oturun ve dinleyin. Keyif alırsanız ve dahasını isterseniz devam edin.

Haberin Devamı

23 Nisan’ı kutlasın
Olivium Outlet’te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çocukların gösterileriyle kutlanıyor. Zeytinburnu çevresindeki okulların öğrencilerinin hazırladıkları gösteriler ve sürpriz eğlencelere herkes davetli. (212) 547 74 53

Kuğu Gölü Balesi izlesin
23 Nisan günü saat 11.00’de Turkuazoo Akvaryum, Sualtında Kuğu Göğü Balesi gösterisiyle çocukları büyüleyecek. Su balesi ve senkronize yüzmede ülkemizi çeşitli organizasyonlarda temsil etmiş ve derece kazandırmış Türk Milli Takımı sporcularından oluşan grubun sergileyeceği Kuğu Gölü Balesi, çocuklara unutmayacakları bir bayram yaşatacak.
(212) 640 27 40

Mickey boyasın
Forum İstanbul, 20-23 Nisan tarihleri arasında çocuklar için renkli ve eğlenceli etkinlik gerçekleştiriyor. Disney’in en sevilen karakteri Mickey’in heykelciklerini diledikleri biçimde hayal güçlerini sınırlamadan boyayacaklar. Ajda Pekkan, Ayşe Arman, Engin Altan Düzyatan, Ertuğrul Özkök, Saba Tümer, Rüştü Reçber, Tuba Ünsal gibi sanat, spor, cemiyet ve iş dünyasından ünlü isimler tarafından boyanan 150’den fazla Mickey heykelciği 20-23 Nisan arasında Forum İstanbul’da sergilenecek. (212) 443 13 50

Haberin Devamı

‘Şirinler’le birlikte eğlensin
Trump Alışveriş Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı dört güne yayarak şenliğe dönüştürdü. Bugün Ali Baba Grubu, Tüzder Bilim Atölyesi, Kubilay Tuncer ile Sihirbazlık Atölyesi etkinlikleri, yarın Tüzder Bilim Atölyesi, D&R Kids Kelime Çocuk Oyunları Atölyesi, 23 Nisan Salı günü de dünyanın en sevimli çizgi film kahramanları Şirinler çocuklarla buluşacak. (212) 348 78 67

Sergi gezsin
Çocuklar, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda anne ve babaları ile birlikte Rezan Has Müzesi’ni ücretsiz olarak gezebilecek. Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü içerisinde 2007 yılından bu yana yer alan Rezan Has Müzesi’nde, günümüzden yaklaşık dokuz bin yıl öncesine ait arkeolojik eserler sergileniyor. (212) 243 11 53

Haberin Devamı

Film izlesin
Altıncı Ülker Çocuk Sinema Şenliği, 20 Nisan Cumartesi günü 63 ilde 159 sinema salonunda perde açacak. Cesur Balık-2’nin gösterileceği seanslara giriş, ücretsiz olacak. (212) 274 29 33

Çikolata kursuna gitsin
Pera Palace Hotel, bugün 15.00-18.00 arasında çocuklar ve ailelerini ‘Çikolata kursu’ bekliyor. Minik şeflerin hünerlerini sergileme imkânı bulacakları etkinlikte, kalıp çikolata yapımı, zencefilli portakallı truffle, tarçınlı bademli beyaz truffle, bademli çikolata gibi birbirinden farklı çikolatalar çocuklar tarafından şekillendirilecek. Etkinliğe Katılım ücreti 95 TL.
(212) 377 40 40

Çocuk karnavalına katılsın
Beşiktaş Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemelik Çocuk Bayramı’nı, Çilekli Spor Tesisleri’nde birbirinden eğlenceli etkinliklerle kutluyor. Satranç Turnuvası, Çocuk Kitapları Festivali gibi etkinliklerde çocuklara hediyeler de verilecek.

Haberin Devamı


Uçak kullansın hediye kazansın
Swissotel The Bosphorus, Istanbul, AÇEV yararına, büyük ilgi gören Çocuk Karnavalı’na bu yıl 28 Nisan’da ev sahipliği yapıyor. 12.00–17.00 saatleri arasında düzenlenecek karnaval hem çocuklara hem de ailelerine renkli aktiviteler ve sürprizler sunacak.
Swissotel’in beş ve yedinci katları, farklı yaş gruplarından çocukların eğlenmeleri ve etkinliklere katılmaları için ayrıldı. Tüm gün boyunca farklı standlarda çeşitli aktiviteler olacak, ünlü sanatçılar, sporcular da karnavala destek olacak, şarkılar söyleyecek, danslar edecek, hediye çekilişi yaparak birçok hediye dağıtacak.
Karnaval için ana sponsor Bahçeşehir Koleji de Çocuk Bilim Müzesi’ni, Bahçeşehir Koleji Anaokulu’nu ve Sportif Beceri ve Koordinasyon (SBK) Merkezi’ni Swissotel’e taşıyor. Çocuklar, Çocuk Bilim Müzesi’nde yer alacak interaktif öğrenme istasyonları ile uçağın ve helikopterin havada nasıl kaldığını öğrenecek, uçak ve RC simülasyonuyla gerçek bir uçağın nasıl kullanıldığını test edebilecek. Dev piyano üzerinde dans ederek notalarla tanışacak minikler kendi müzik aletlerini yaparak atölyeden birer müzisyen olarak ayrılacak.
Sportif branş öncesinde ve branş yönlendirmesinde en etkin spor eğitiminin verildiği Sportif Beceri ve Koordinasyon Merkezi’ndeyse çocuklar, tırmanma duvarına çıkabilecek, denge ve koordinasyon geliştirici parkurlarda esneklik ve dayanıklılık çalışmaları yapabilecekler.
Bahçeşehir Kolejleri öğrencileri, Anadolu Ateşi Dans Gösterisi ve 15 kişilik orkestrasıyla 23 Nisan Çocuk Karnavalı’nı renklendirecek. Organizasyonda eş sponsor olan BJK Koleji ise Badem-Çilek çiftliğini Swissotel’e taşıyacak. Çocuk karnavalına katılan çocuklar burada çim adam, rüzgâr türbini, korkuluk yaparken, boyama duvarında renk renk resimler çizecek. Çocuklar, BJK Koleji standlarındaki atölyelerde dinozor, robot ve araba gibi oyuncaklar yaparak, eğitici ve eğlenceli bir gün geçirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!