Klamidya kısırlık yapabilir

Güncelleme Tarihi:

Klamidya kısırlık yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2005 01:10

Klamidya enfeksiyonu en sık görülen ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri... Tedavi edilmediği takdirde, kısırlık, dış gebelik, düşük gibi tablolara yol açabilir.

Belirtileri nelerdir?

Belirti ya da şikayet vermeyebilir. Ancak kadınlarda en sık görülen belirtiler: Vajinal akıntı, ilişki esnasında ya da düzensiz vajinal kanama, karın ağrısı, bulantı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma... Erkeklerde ise idrar yaparken ağrı ve yanma, akıntı gibi şikayetler...

Hangi sorunlara yol açar?

Tedavi edilmezse ‘pelvik enflamatuar hastalık’ dediğimiz, üreme organlarının enfeksiyonuna yol açar. Enfeksiyon sonucu tüplerde tıkanıklık, yapışıklık olabilir. Dolayısıyla hasta hiç gebe kalamaz ya da yapışıklıklar nedeniyle dış gebelik olasılığı yüksektir.

Gebelikte sorun yaratır mı?

Klamidya enfeksiyonu olan hasta gebeyse doğum sırasında enfeksiyonu yüzde 20-50 oranında bebeğe geçirebilir. Bu bebeklerde en sık ‘konjuktivit’ denilen göz enfeksiyonuna yol açar. Yanı sıra, ‘pnömoni’ gibi doğum sonrası ağır seyreden akciğer enfeksiyonuna da sebep olabilir. Gebelik sırasında, bebeğe zarar vermeyen antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Nasıl tanı konur?

Hastaların yüzde 70’inde belirti vermez. Erkeklerde belirtiler daha sık görülür. Jinekolojik muayenede rahim ağzında yol açtığı değişikler gözlenir. Bu bölgedeki akıntıdan alınan örneklerden tetkik yapılır. Sıklıkla diğer cinsel temasla bulaşan hastalıklarla beraber bulunması nedeniyle özellikle belsoğukluğu (gonore) hastalığı da araştırılmalıdır.

Tedavi nasıl yapılır?

Klamidya enfeksiyonu antibiyotikle tedavi edilir. En sık kullanılan antibiyotik Tetrasiklin’dir. Bir haftalık tedavi yeter. Eğer hasta olan anne adayı ise Eritromisin rahatlıkla kullanılabilir. Eşler beraber tedavi edilmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!