Kızlar topukluları giyin, spor yapacağız

Güncelleme Tarihi:

Kızlar topukluları giyin, spor yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2006 00:00

Spor ille de spor ayakkabıyla mı yapılır? Amerika’da bir yıl önce ortaya çıkan "Stiletto Strength" kadınlara hem spor yaptırıyor hem de topuklu ayakkabıyla nasıl yürümeleri gerektiğini öğretiyor. ABD’de, Crunch Fitness Salonları zincirinde New York ve San Francisco dahil beş kentte eğitimi verilen bu dersler ABD dışında ilk kez İstanbul’da Hillside City Club Etiler’de başlıyor.

Crunch’ın eğitmeni ve dansçı Lisa Wheeler (41) üç günlüğüne İstanbul’a gelerek hem Hillside’ın eğitmenlerine hem de üyelere dersler verdi. Ben de deneyip gördüm,

gerçekten eğlenceli bir spor. 45 dakikalık dersin 30 dakikası spor ayakkabı, 15 dakikası ise stilettolarla adım ve dans çalışması. Bacakları şekillendirme üzerine odaklandığı gibi başka sporla desteklenirse kilo vermeye yardımcı oluyor. Ve en önemlisi de kadınlarda topuklu ayakkabıyla yürüme konusunda bir güven patlaması yapıyor. Bir dönem New York’ta Donna Karan’a ayakkabı modelliği de yapan Wheeler "Öğrencilerin derste olabildiğince süslü olması serbest" diyor.

DONNA KARAN’DAN ÖĞRENDİM

Stiletto Strength, Crunch Spor Salonları zincirinde programların başında bulunan Donna Cyrus tarafından geçen yıl yaratıldı. Bir Broadway dansçısı ve podiyatrist (ayak bakım uzmanı) ile birlikte çalışarak egzersizleri topuklu ayakkabı giyen kadınların bacaklarında yapı ve güçlendirme etkisi yapacak hale getirdiler. Aynı zamanda gövde egzersizleri ve denge üzerine de çalıştılar. Sonunda benim de bulunduğum bir kaç eğitmene bir seri egzersiz gösterdiler. Crunch’taki eğitmenler olarak biz de bunların üzerine yeni egzersizler geliştirdik. Ben Donna Karan için ayakkabı modelliği yapmıştım, benim ayaklarıma göre ayakkabı üretiyordu ve showroom’da bunları müşterilere tanıtıyordum. Ayakkabıların bazıları çok ince ve uzun topukluydu. Nasıl poz vermem gerektiğini, yüksek topuklar üzerinde nasıl zarafetle durabileceğimi, yürüyeceğimi ve nasıl daha hoş görüneceğimi bizzat Donna Karan öğretti.

KÜÇÜK ADIMLARLA YÜRÜYÜN

Bazen nasıl durulması ve nasıl yürünmesi gerektiğini bilmiyorlar. Büyük adımlarla yürümeye çalışıyorlar oysa küçük adımlarla kalçalarınızın hareket etmesine izin verecek şekilde yürümelisiniz. İşte bunun için ben derslere baldırların güzel görünmesine yardım eden ve bacaklarınızı ve gövdenizi güçlendiren egzersizlerle başlıyorum. Dersin ikinci yarısı ise eğlence ve güven kazanma egzersizi gibi. Gerçekten topuklu ayakkabı üzerinde güvenli olmak bazı insanlar için çok zor. Derslerde stiletto ile yürüyor ve dans ediyoruz.

ENERJİ YÜKSELİYOR

Stilettolar ayağa giyildikten sonra kadınlar gülmeye hatta birbirine tezahürat yapmaya başlıyor, enerjileri yükseliyor. Daha ilk dersten sonra bile herkesin kendine güveninin arttığını gördüm. Bir spor salonunda topuklu ayakkabıyla yürüyorsanız ve insanlar size sevgi gösterisi yapıyorsa, elbette işyerinizde de onları giyme konusunda kendinize güveniniz yükselecektir. Sınıfta özellikler baldırlar için bol bol esnetme, ayak parmaklarını dışa açma gibi çalışmalar yaparız, dersin sonunda da esnetme yapıyoruz. Bütün gün topuklu ayakkabı ile geziyorsanız eve geldiğinizde de ayakkabıları çıkarıp ayaklarınızı uzatmak yerine esnetme çalışmaları yapmalısınız. Özellikle topuklarınız yere basacak şekilde bir bacağınızı arkaya doğru gererek yapılan çalışma ve parmakları açarak germek bileklerinizde bir zararın ortaya çıkmasını engelleyecek egzersizlerdir.

3-4 HAFTADA POPO KALKAR

Üç-dört haftada baldırlarda daha güzel bir şekil oluşuyor, popo kalkıyor. Birçok dans egzersizi ve Pilates de aynı etkiyi yapar, iri değil uzun ve zayıf bacaklar edinmenizi sağlarlar. Stiletto Strength esneme, vücudunuzun kendi ağırlığını kullanma üzerine kuruludur, çok tekrar yapılır fazla ağırlık kaldırılmaz. Dansçılar da çok tekrar yaparlar ama ağırlık kaldırmalı egzersizler yapmazlar. Ben katılacaklara haftada en az iki kez bu egzersizi yapmalarını öneriyorum. Ama bu, bacak ve gövde ağırlıklı olduğu için vücudun üst bölümünü çalıştıracak egzersizleri ayrıca yapmaları gerekiyor. Bence salonda değişik sporları karıştırmak en iyisi.

KİLO DA VEREBİLİRSİNİZ

Evet kesinlikle, çünkü dersin ilk bölümünde kas geliştirme hareketleri yapıyoruz. Ne kadar çok kas yaparsanız kilo kaybetmeniz o kadar kolaylaşır. Tek başına o kadar yüksek yoğunlukta olmasa elbette kilo kaybetmeye yardımcı oluyorlar. Başka egzersizlerle birlikte olursa çok daha hızlı kilo verilir, çünkü tek başına çok hareketli bir spor değil. Ben katılanların sıkılmaması için egzersizleri sık sık değiştiriyorum. Bazen ağırlık, bazen elastik bantlar, bazen de daha çok ayakta durma egzersizi yaptırıyorum. Bir spordan sıkılana her zaman başka bir şey yapıp daha sonra tekrar aynı spora dönmesini öneriyorum.

TÜM YAŞLARA UYGUN

Tüm sporlara başlarken vücudunuzdaki rahatsızlıklara dikkat etmelisiniz. Ben yeni sakatlığı olan birine ikinci bölümü çıplak ayakla yaptırıyorum. Ya da belki bazıları daha az topuklu ayakkabı da giyebilir. Bu spor çok eğlenceli olduğu için salonda aynı hareketleri yapmaktan sıkılan birçok kişiyi de yeniden spora başlama konusunda motive etti. Tüm yaşlara uygun, benim 20’lerinde de 60’larında da öğrencilerim oldu. Öğrendikten sonra evde tek başınıza da yapabilirsiniz. Ben öğrencilerime derse gelirken diledikleri ayakkabıyı, ya da file çorabı giymelerini öneriyorum, istedikleri kadar süslü olabilirler önemli olan iyi hissetmeleri.

STILETTO İLE NASIL YÜRÜMELİ

1- Topuklu ayakkabı ile yürüyorsanız küçük adımlar atın. Normalde adım atarken önce topuk sonra burun yere basar, ama stiletto giyiyorsanız topuk ve buruna aynı zamanda ağırlık vererek basmalısınız. Çünkü önce topuk sonra burun yere değerse topuklarınızı yere çarparsınız.
/images/100/0x0/55ea1deaf018fbb8f86c426a


2- Adım atarken parmaklarınızı ayakkabının içinde yayarak yürüyün. Bu sizin zemine daha sağlam tutunmanızı sağlar, daha güvenlidir. Eğer ayakkabınız çor darsa bile öyle yaptığınızı düşünün.

3- Karın bölgenizi içeri çekin, bu hareketi yapmazsanız topuklu ayakkabıyı giydiğinizde hafif öne eğilir gibi durursunuz ama tüm gövdenizin dimdik olması gerekiyor. Omuzlarınız geride ve göğsünüz önde olmalı.

4- Kalçalarınızın hareket etmesine izin verin. Bu hem daha rahat yürümenize hem de görüntünün daha hoş olmasına yarayacaktır.

Dans eğitimi aldı. CNN’de bir programda ayda iki kez, fitness ve wellness ipuçları veriyor. Bu yıl ABD’de büyük bir TV şovu olan Dancing With The Stars’ın çalışma videosunun koreografisini yaptı. Bir İtalyan’la evli, New York’ta oturuyor. Crunch ve Ekinoks spor salonlarında genelde eğitimcilere ders veriyor. Türkiye’ye daha önce bir konferans için geldi, "Türk spor eğitimcilerini yeni konuları öğrenme konusunda çok istekli gördüm" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!