Kitap:Haftanın yenileri

Güncelleme Tarihi:

Kitap:Haftanın yenileri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 22:21

Haberin Devamı

Polisiye

En Karanlık Kuş
Joel Rose Çev.: Sevinç Kayır
İthaki Yayınları

19’uncu yüzyıl ortası New York. Silindir şapkalı, melon şapkalı, burma bıyıklı, bastonlu, yelek cebinde köstekli saat bulunduran, ipek mendiller kullanan beyefendiler ve en az o beyefendiler kadar nazik hanımefendiler dönemi. Henüz bugünkü manada bir polis teşkilatı kurulmamış. 18 - 20 yaşlarında birkaç serserinin kurduğu çeteler olsa da, onların yeri yurdu ve işleyeceği suçlar belli! Ta ki Yaşlı Hays’ın sorumluluk bölgesinde genç bir kadın öldürülene kadar. Güzel Mary Rogers’ın şüpheli ölümünü araştırırken, başka ölüm olayları da cereyan edeceği gibi daha ikinci cinayette Edgar Poe isminde bir şairin adı karışmaya başlar işlere. Bütün şüpheler bir süre sonra, gececil kuşlara benzeyen bu alkolik şair üzerine odaklanırken, Yaşlı Hays’ın bir an evvel durumu açıklığa kavuşturması gerekmektedir. Joel Rose, büyük şair, yazar Poe’yu romanında kahraman olarak canlandırırken, ustanın Morgue Sokağı Cinayeti’ne de selam veriyor. Polis müdürü ‘Yaşlı Hays’ karakteri Dupin’den hiç eksik kalmazken, bir yandan da ilk detektif metodlarını uyguluyor. Kurgusu ve etkileyici hikâyesiyle kusursuz bir polisiye. Keşke İthaki Yayınları biraz daha titiz davransaydı. Çünkü gözden kaçan imlâ hataları veya Türkçeyi zorlayan söyleyiş şekilleri, okuru aksatıyor. 

Haberin Devamı

Antoloji - Derleme

15
Kolektif

Günışığı Kitaplığı

Hakkında söz söylenmesi en zor kitaplardan biri 15. Bu ne onun özetlenemez oluşundan kaynaklanıyor ne de nasıl bahsedeceğimi bilemememden. Tek ve en büyük engel içinde yer alan yazarlar! Hangi birisinin öyküsünden, anısından, şiirinden bahsetsem eksik kalır, ismini anamadıklarıma büyük haksızlık olur. Her zaman yanınızda duracak, her istediğinizde okuyabileceğiniz kitaplardan belki de. Çocuk ve gençlik edebiyatında 15 yıldır nitelikli yayınlar yaparak haklı bir yer edinen Günışığı Kitaplığı, 15’inci yılı için çağdaş Türk edebiyatından 31 yazar ve şairi bir araya getirmiş. Hepsi kendi 15 yaşını anlatmış tüm içtenliğiyle. Şiir yazmış o en delişmen çağına, o yılların çocuk isyankârına öyküler anlatmış, bugün çocuk sahibi olanlar kendi çocukluğuna seslenmiş, tembihlerde bulunmuş belki de... Kimler var bu kitapta; Ahmet Büke, Behçet Çelik, Celil Oker, Cemil Kavukçu, Elif Şafak, Enver Ercan, Esmahan Aykol, Faruk Duman, Gaye Boralıoğlu, Hakan Günday, Hatice Meryem, Kadri Öztopçu, Karin Karakaşlı, Leyla Ruhan Okyay, Mahir Öztaş, Mine Sögüt, Murat Gülsoy, Murathan Mungan, Müge İplikçi, Necati Güngör, Necati Tosuner, Nihat Ziyalan, Onur Caymaz, Osman Şahin, Oya Baydar, Özcan Karabulut, Selim İleri, Sema Kaygusuz, Semih Gümüş, Turgay Fişekçi ve Yekta Kopan.

Politika

Haberin Devamı

2050
Prof. David Passig
Çev.: Nita Kurrant
Koton Kitap

Geleceğe Dönüş serisini muhakkak biliyorsunuzdur. Bize gelecekte neler olacağına dair tahminler yürüttürmüştü. Serinin ikinci filminde Marty McFly, zamanda yaşanan kırılmayı düzeltmek için 21 Ekim 2015’e gittiğinde, uçan kaykaylar, havalı bir şehir görmüştük. Ancak Nike bile, oradaki ayakkabıları daha yeni üretebildi! Terminator serisinde de ‘Yargı Günü’ adı verilen makinelerin insanlara yaptığı soykırım tarihi için, üç ayrı tarih verilir: 29 Ağustos 1997, 25 Temmuz 2004 ve 21 Nisan 2011. Oysa hâlâ, birilerini öldürmeye gelen bir robot haberi okumadık! Kimi zaman birkaç bilim adamı bir araya gelerek, geleceğe dair öngörülerde bulunurlar, onların da ne kadar tutturdukları bilinmez tabii. Ama, dünya liderlerinin danıştığı gelecekbilimci Prof. David Passig tarihsel ve politik verilere bakarak, aynı zamanda olması muhtemel sıçramaları düşünerek, ülkelerin, bölgelerin geleceğine dair tahminlerde bulunan birisi. 2050 adlı kitabında, Passig dünyayı nelerin beklediğine dair tahminlerde bulunuyor. Ancak, Nostradamus’luk yapmıyor. Ülkelerin güncel durumlarını, ekonomik yatırımlarını ve planlarını inceleyerek neler olacağını söylüyor. Geleceğin mesleklerini, yaygınlaşacak dilleri, yatırım yapılması gereken alanları tek tek analiz edip sebepleriyle açıklıyor. 2050, gerçek bir Geleceğe Dönüş!

Çocuk

Haberin Devamı

Ağaçlar Ülkesine Yolculuk
J.M. G. Le Clezio Çev.: Orçun Türkay
YKY

Herhangi bir ormanda, korulukta gördüğünüz bir ağacın, ulu çınarın birebir aynısını farklı bir şehirde gördüğünüz oldu mu sizin de? Eğer dikkat etmediyseniz bundan sonra edin, çünkü ağaçlar da hareket eder! Yüzüklerin Efendisi’ndeki Ent ırkını bilirsiniz. Ağaç çobanları, “ra rum ra rum”diye nefes alıp, çokça düşünerek az konuşurlar. Ama konuştukları zaman da öz konuşurlar. Kimi zaman ormanlık bir alana girdiğinizde yukarı doğru bakın, sanki ormanın gözü varmış gibi gelir, işte sebebi bu konuşan ağaçlardır. O duyduklarınız sadece kuş sesleri veya rüzgar esintisi değildir. Onlar bizimle konuşuyorlar, tabii anlayana. Küçük kahramanımız, ki kadim ağaç lisanında Hivit diye geçer adı, çokça canı sıkıldığı için, uzun yolculuklara çıkmak istiyormuş. Ama bunun için herhangi bir aracı olmadığından, ormanda dolaşmak onun için yeterliymiş. Çünkü, ağaçların dilini bilen ‘Hivit’ onlardan çok şey öğreneceğini biliyormuş. Ormanda onlarla sohbete başlamış ve unutamayacağı bir yolculuk yaşamış. 2008 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Le Clezio’nun kaleminden olağanüstü bir masal, ‘Ağaç Ülkesine Yolculuk’. Henri Galeron’un etkileyici desenleriyle daha da renklenen masalda, aslında hiç tanımadığımız ağaçları yakından tanıyacağımız gibi, onların gizemli ve bir o kadar eğlenceli dünyasını yakından göreceğiz.

Tarih

Haberin Devamı

Attila ve Göçer Kavimler
David Nicolla Çev.: Levent Cinemre
Türkiye iş Bankası Kültür Yayınları

Bizans Piyadesi
Timothy Dawson Çev.: Gürkan Ergin

Türk ve Macar dünyasında bir kahraman; Batı’da ise felakete, yıkıma özdeştir Attila ismi. Asya steplerinden harekete geçip önüne kattığı kavimlerle bütün bir Avrupa’nın kaderini, dünya tarihinin seyrini değiştiren bu adamın kısa ömürlü imparatorluğu aslında nasıl bir devletti? Attila’dan sonra aynı etkiyi farklı bir güzergahtan gerçekleştiren Cengiz Han ve ordusu nasıl savaşıyordu? Nasıl bir gücü vardı ki, bu kadar korku salıyorlardı? Peki, efsanevi Roma askerlerinden Bizans’a ne miras kaldı ve onların ordusu nasıl bir taktik izliyordu. Piyadelerinin gücü neydi? Surları nasıl kullanıyorlardı? Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Osprey’in askerî tarih dizisinden Türkçeye çevirdiği iki kitabı, ‘Attila ve Göçer Kavimler’ ve ‘Bizans Piyadesi’ tüm bu soruların cevabını verirken, aynı zamanda tarihi savaş sanatları ve büyük savaşların bilinmeyen yönlerini aktarıyor. İki kitapta da Angus McBride’ın usta işi illüstrasyonları yanında, renkli çizimler, detaylı betimlenmiş savaş sahneleri, ayrıca orijinal malzemelerin ve tabloların görselleri yer alıyor. Attila ve Göçer Kavimler, bir taraftan Türk boyları hakkında da detaylı bilgiler verirken hangi boy, hangi kavim kimlere dönmüş, onun da soy ağacını çıkarıyor. İki kitap da uzmanlarca hazırlanmış ve zengin anlatımlı, önemli müracaat kitapları.

Roman

Haberin Devamı

İnkâr
Eddi Anter
Goa Yayıncılık

Büyük şair Dante’nin üstad Virgil ile Cehennem, Araf ve Cennet’i dolaştığı meşhur şiiri İlahi Komedya’yı bilirsiniz. Bu kutsal yolculukta, Dante’nin kılavuzu Virgil, ona hakikâti gösterir. Eddi Anter’in romanı İnkâr’da da böyle bir hakikat arayışı var desek çok da yanlış olmayacaktır. Mutlak hakikâti öğrenmek isteyen Cihan’a, Evren’in verdiği cevaplar kimi yerlerde Dante ile Virgil’in diyaloglarını anımsatırken, bize de birtakım sorular sorduracak bir kitap niteliğinde. Anter şöyle diyor kitabının başında; “Bu satırları okuyup da Mutlak Hakikat’i sorgulayan herhangi birine verilecek tek bir cevabım vardır. Tanrı’nın varlığını sorgulamak yerine kendi varlığını sorgula. Çünkü sorgulamak şüphe etmektir. Şüphe içinde Mutlak Güven bulunmaz. Güven olmayınca da teslimiyet olmaz...” Peki, doğru yolu bulmak için ne yapmalı, diye soracak olursanız; Evren’in Cihan’a verdiği yanıtı hatırlatmak gerekiyor; “Bilge kişilerin bilge laflarına bakarsan cevapları sessiz sözlerde bulacağını söylerler. Sessizlik yalnızlık değildir. Aksine kendinle baş başa kalmak, özüne inmek ve nihayetinde O’nu görmektir.” Eddi Anter, kendini merkeze alan insanların, hakikâti göremeyenlerin düştüğü yanılgıyı anlatıyor romanında. Sorularına cevap arayan kahramanlarımıza; Mevlâna, Lao Tzu gibi geçmiş zaman bilgeleri de eşlik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!