Kısırlaştırmak ya da kısırlaştırmamak

Güncelleme Tarihi:

Kısırlaştırmak ya da kısırlaştırmamak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kısırlaştırmak ne demek? Bu, kedi ya da köpeğinizin ya da diğer hayvanların üretimini durdurmakta kullanılan basit bir prosedür. Dişi ve erkek hayvanlar, yavru istenmediğinde kısırlaştırılır. Sonuç olarak ikisi için de yapılan operasyonlar uzun sürmez. Ve böylelikle dünyadaki evsiz hayvanlara yenileri de eklenmez.

Fazladan köpek ya da kedi yavrusu yok, problem yok!

Hayvan topluluğunun bir numaralı problemi bu olmalı. Ne kadar çok sayıda kedi, köpek; o kadar açlık, sefalet.

Evsiz birçok kedi ve köpek sokaklarda dolaşır. Hasta, aç, araba çarpma tehlikeleri ile içiçe ve insanlar ile diğer hayvanların kötü tuzaklarıyla her an karşı karşıya kalma tehlikesi içinde. Bir kısım ise, onları yetiştirmek için gönüllüler varsa sığınaklarında ve yumuşak yataklarında uyur. Ancak rakamsal bazda yazık ki bu kısım azınlıkta kalıyor.

Her gün dünyaya gelen bir bebeğe karşılık, Amerika'da 7 kedi ya da köpek dünyaya geliyor. Hayvanlar için neden evlerin bir türlü yeterli gelmediğini görmenin en kolay yolu da bu olsa gerek. İstenmeyen yavrulardan kaçınmanın en iyi yolu, ne çeşit bir çözüm istediğiniz konusunda emin olup, bir an önce karar vermek.

Dişi kedi ve köpekler yavru sahibi olmayı özler mi?

Bir çift, 10 yıl içinde 80 milyonluk bir kedi ailesine sahip olabilir. Köpeğiniz bir yılda iki kez yavrulayabilir. Kediniz ise yılda üç kez. Kedi ve köpekler yavruları olduğu zaman onlara özen gösterirler. Ve ilk ayları geçene kadar da yavruların üzerlerine yoğunlaşır, dikkat ederler. Ancak bir yavruya sahip olmadıklarında ya da yavruları yetiştikten sonra onlarla ilgilenmezler.

Hayvanım kısırlaştırıldığında kendimi rahat hissetmiyorum

‘‘Hayvanım kısırlaştırıldığında kendimi rahat hissetmiyorum. Bunu kendime asla yapamazdım’’

O siz değil, siz de o değilsiniz! Onun biyolojisi ve psikolojisi sizinkinden farklı. Vahşi yaşamda işlerine yarasa da modern dünyada üremelerini kontrol altına almak gerekir.

Kısırlaştırmak hayvanımın sağlığında bir etkiye neden olur mu?

Doğurmak ya da doğurmamak kedi ya da köpekte bir eksikliğe, sağlık problemine neden olmaz. Mizaçlarını değiştirmez.

Bununla birlikte hayvan sağlığında olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Dişilerde kısırlaştırmanın göğüs tümörü ve kanser riskini azalttığı bilinir. Erkeklerde ise kısırlaştırma yaşlı hayvanlardaki prostat kanserini azaltır. Yine kısırlaştırılmamış erkek hayvanlar kavgaya ve gezintilere çok daha düşkündürler. Bir hayvan için kısırlaştırmanın en iyi zamanı altı aylık olmasıdır. Böylelikle kötü alışkanlıklar ve keşifler edinmeden önce davranılmış olacaktır.

Çok pahalı bir işlem olmalı!

Uzun bir koşuda, hayvanı bir kere kısırlaştırmak için verilecek para, tekrar tekrar yavrulamasından çok daha ucuza malolacaktır. Hamile bir hayvan ve yeni yavrular, ek besinler, farklı yemek çeşitleri gerektirir. Özel veteriner ihtiyacı da cabası. Belki yeni bir eve bile taşınmanız gerekebilir.

Kısırlaştırmak, ‘‘Bir kere öde- kurtul’’ olarak da tanımlanabilir.

Cerrahi işlemi bir kere ödersiniz. Bir gün kediniz ya da köpeğiniz öldüğünde bu sorumluluk sizi rahatsız eder. Kısırlaştırmak onun ‘‘Yaşam garantisi’’ dir.

Şenay ORDU

Küpeler aklıma takıldı

Sokak köpeklerini aşılama ve kısırlaştırma sorunu tam tekmil çözülmüş gibi, şu küpeler takıldı aklıma.

Aylar önce, aman kopartmayın, o küpeler, köpeklerin kısırlaştırılmış ve aşılı olduğunu gösteriyor diye uyarmıştım.

Geçenlerde rastladım kulağı küpeli bir köpeğe.

Pek zavallı bir hali vardı. Neredeyse 10 santim boyunda, kocaman plastik küpe, kulağını aşağıya bastırmış. Hiç memnun görünmüyordu hayatından.

Küpe öylesine büyüktü ki, birilerinin kopartmasına gerek yoktu. Köpek, diğer köpeklerle boğuşurken, çalıların, çitlerin arasından geçerken mutlaka bir yerlere takılır o küpe.

Kaş yaparken göz çıkartmak gibi bir şey.

Köpeği kısırlaştırıp, aşılayacaksın. Bu operasyonlar yapıldığını göstermek için kulağına, koca bir küpe takıp sokağa salacaksın.

Küpe bir yere takılıp kulağı yırtacak.

Yara mikrop kapacak. Köpek ölecek.

Yok, bu küpe işi pek içime sinmedi.

Hem, o küpeyi takmak için köpeğin kulağına delik açılıyor.

Merak ediyorum, acaba anestezi yapıp mı açıyorlar küpe deliğini. Yoksa bağırta bağırta mı?

Bir bilen varsa çıkıp bana anlatsın.

ABD'de ve Avrupa ülkelerinde, köpeği tanımlamak için küpe yerine, deri altına yerleştirilen çiplerden yararlanıyorlar. Köpeğin, seceresi, gördüğü tedaviler, yapılan aşılar bu çipe kaydediliyor. Gerektiği zaman da bar kod okuma cihazı gibi basit bir alet yardımıyla tüm bu bilgilere ulaşılabiliyor.

Daha basit yöntemler de var. Dövme tekniğiyle, kulak içine kod numarası yazılabiliyor. Kısırlaştırma ve aşılama yapan merkezde, köpekle ilgi kayıtlar bu kod numarasında tutuluyor.

Kulağa yapılan dövme, hem daha az can yakan hem de, kulağı yırtma tehlikesi olmayan bir yöntem.

Sokak köpeklerini kısırlaştırma ve aşılama işini ele alırken şu küpe işini de tartışalım. Yoksa, önümüzdeki günlerde kulağı yırtık ve kulak yarası enfeksiyonundan ölen köpek sayısında da artış olacak.

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Kedi ve elektrik kablosu

Kedi sahiplerinin endişeleri arasında, kedilerin elektrik kablolarını yalaması ya da çiğnemesi önemli yer tutar. Kedileri bu alışkanlıklarından vazgeçirmek için, tırnak cilası kullanılabilir. Bu cila, tırnak yeme problemi olanlar için üretilen, acı tadlılardan olmalı. Kabloyu bir kere ağzına alan kedi, bir daha yanına bile yaklaşmayacaktır.

Eczane ve güzellik ürünleri satan dükkanlarda bulunabilecek bu cila dışında, acı biber sosu da kablolara sürülebilir. Bir başka pratik yol ise: Kabloları karton bir kutu içinde toplamaktır. Kutunun karton olması, istenilen yerlerinden delinerek amaca ve kullanıma uygun hale getirilebilmesini sağlar.

Tembel Hamster şişman olur

Bakmayın siz, Hamsterin ufak tefek boyuna. İştahları olağanüstü açıktır. Kafeste, yiyecek namına ne varsa silip süpürürler, o 100 gramlık cüsseleriyle. Yetmiyormuş gibi, sırtlarındaki kesecikte de yiyecek depolarla. Kötü günler için. Hızlı yemekle kalmazlar. İnanılmaz bir şişmanlama potansiyelleri vardır. Küçük bir kafeste, hareketsizliği mahkum edilen Hamster, kısa sürede top gibi olur.

Hakster besliyorsanız, kafesini, spor salonuna dönüştürün ki, yediği onca şeyi çabuk öğütsün. Küçük yaramazlar için yapılmış, merdivenleri, salıncakları, özel tünelleri pet shoplarda bulabilirsiniz.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Bacak kaldırma (Kartvizit)

Yavru erkek köpek sahibi olan çoğu insan, köpeğin hemen bacağını kaldırıp çişini yapmasını ister. 'Beş-altı aylık olmasına rağmen hala kaldırmıyor' diye üzülenleri çok dinlerim. Erkek köpeğin, bacağını kaldırıp çiş etmesi, 9-10 ayı bulabilir. Artık, çişi yere değil yana attırmaya başlar.

Dikkat ederseniz, erkek köpek, dişiler gibi bir kerede çişini boşaltmaz. Taksit, taksit, defalarca çiş yapar. Hatta, çişi gelmezse, iki damla da olsa yapmak ister. Bu, erkek köpeğin hükümranlık iddiasıdır. Yürüme yolunda, daha önce başka erkek köpekler tarafından bırakılmış izler koklanır. Yeri tespit edilip, tam üzerine işenerek, eski koku yok edilmek istenir. İddia şudur; 'Burası benim bölgemdir. Benden sorulur. Benden büyük yoktur.'

Bu işlem, pratikte kapı kapı dolaşıp kartvizit bırakmak anlamına gelir. Bir yerde, başka bir köpeğe ait çiş ya da kaka kokusu alınca, bacağını kaldırıp hiç çişi olmasa bile kafa tutmak, bir kartvizit de oraya bırakmak için umutsuzca zorlanmaktır.

Bacak kaldırmak, hayvanın cinsel gücünden bağımsızdır. Ergenlik çağından önce kısırlaştırılmış erkek köpekler bile, cinsel olarak tümüyle faal hayvanlar gibi bacaklarını kaldırırlar.

Erkek köpeğin, çömelmek yerine çişini yaparken bacağını kaldırması için üç neden vardır. Birinci ve en önemli neden, koku işareti olabildiğince uzun bir süre taze kalmalı. İkinci olarak, bu şekilde kartvizitini burun hizasına bırakabildiğinden, hem kendisine hem de başka köpeğe ait kokuları duyması çok kolaydır. Üçüncüsü de, bu şekilde hem aynı cinsler, hem de kokuyu bırakanın kendisi, kokunun nerede bulunacağını bilirler.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Telefon: 0216 327 08 63

Faks: 0216 327 00 85

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!